Peru in vijf highlights

Peru backpacken

Peru in vijf highlights
Natuurlijk wil je naar Machu Picchu als je een reis naar Peru plant. Waarschijnlijk is het de hoofdreden van je bezoek aan Peru. En wat er verder nog meer te doen is? Eeeh tja, veel reizigers komen er pas achter als ze zich wat meer inlezen voor hun reis. Daarom nemen wij je mee naar vijf Peruaanse highlights die je wat ons betreft niet mag missen als je richting dit Zuid-Amerikaanse land gaat.

#1 Machu Picchu dus
Deze oude Incastad heeft lang ongestoord in het hoge Andesgebergte gelezen. De Spaanse kolonisten hebben de stad eeuwenlang niet ontdekt vanwege de afgelegen ligging. En daarom verkeert de stad in een bijzonder goede staat. Eerlijk is eerlijk, veel gebouwen zijn ondertussen verworden tot ruïnes, maar er staat genoeg overeind om je een goede voorstelling te maken van hoe deze machtige stad er uit zag tijdens de Incatijd.

#2 Condors in de Colca Canyon
In het midden van het land ligt een canyon die zich qua spektakel kan meten met de Grand Canyon in Amerika. Toch kent bijna niemand de Peruaanse Colca Canyon. Zonde, want het is wat ons betreft een must op je reis. Hier kun je condors spotten, gigantische vogels met een spanwijdte van wel drie meter die hier op de thermiek van de canyon voor je neus voorbij glijden. Voor de avonturiers: slaap een nachtje in de canyon bij een lokale boerenfamilie en help mee op het land.

#3 Drijvende homestay op het Titicacameer
Het Titicacameer is het hoogste bevaarbare meer ter wereld, op zo’n vier kilometer hoogte. In het meer vind je drijvende rieteilanden waar Quechua-indianenfamilies al generaties lang wonen. Alles is hier van riet: de huizen, de boten, de school en het kerkje. Het leven is eenvoudig en wij vonden het bijzonder om een dagje mee te draaien in een lokaal gezin. Het comfort haalt het absoluut niet bij een hotel, maar ons handen-en-voeten-gesprek over het leven op de eilanden, het weer in Nederland en hun prachtige geweven kleden is voor ons onvergetelijk.

#4 Koloniale plaza’s vol leven
De typische Zuid-Amerikaanse architectuur vind je in Peru overal terug: pleinen met statige koloniale gebouwen, grote kerken en kathedralen en van die galerijen met bogen waar je uit de felle zon kunt lopen. Vaak vind je op deze pleinen ook traditionele muziekbandjes en locals die de duiven voeren of de laatste roddels uitwisselen. Het zijn de plekken waar wij altijd graag even gaan zitten, zonder plannen, zonder tijdsschema, gewoon om het dagelijks leven in ons op te nemen.

#5 Papegaaien en kaaimannen in de jungle
Een verrassend stukje Peru vind je in het noorden van het land: hier ligt de uitgestrekte Amazonejungle. Denk: stomende hitte, gekleurde papegaaien die rondvliegen en een houten lodge verscholen tussen de bladeren. De perfecte afsluiter van je Peru-reis, omdat het er lekker warm is en je weer even op temperatuur kunt komen voordat je terug vliegt naar Nederland. Je kunt er met een bootje gaan pirañavissen, met een gids apen en luiaards spotten en ’s nachts een nightwalk doen op zoek naar vogelspinnen en schorpioenen. Gaaf toch?

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf een rondreis door Peru maken? De reisspecialisten van Peru online zijn er zelf geweest en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

About the author /