Backpacken Bhutan

Wil je door Bhutan backpacken? Een individuele rondreis of groepsreis maken? Bhutan, gelegen tussen de hooglanden van Tibet en India en Nepal, is een land waar je als backpacker niet zo snel zult komen. Vanwege de beperkingen die door de Bhutanese overheid zijn opgelegd en de hoge toeslagen per dag worden individuele reizigers maar mondjesmaat toegelaten tot dit unieke land. Per georganiseerde groep zijn er meer mogelijkheden om Bhutan te ontdekken. Het land was 40 jaar geleden hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor zul je een unieke cultuur en natuur ontdekken wanneer je Bhutan al dan niet per georganiseerde backpack of geheel verzorgde rondreis aandoet.

Via Delhi Vanuit India of Khatmandu Nepal kun je op de hoofdstad Paro vliegen. Het beste is om je vliegticket Paro via Bhutan online te reserveren. Zij zijn expert betreffende het regelen van een ticket Bhutan.

Bhutan – Individueel of per groep
Nog niet zo lang geleden kon je alleen per groepsreis Bhutan ontdekken. Tegenwoordig is het ook mogelijk om individueel door Bhutan te reizen. Zowel georganiseerd via een Nederlandse reisagent als backpacker. Om te backpacken moet je wel met het volgende rekening houden. Voor reizigers die zelfstandig reizen geldt een toeslag van $ 40 per dag. Met z’n tweeën ben je $ 30 per persoon extra kwijt om Bhutan in te gaan. Op eigen houtje het land ontdekken kun je wel vergeten. Het gebruik van een lokale reisagent is verplicht voor backpackers en zelfstandige reizigers. De reisagent regelt je vergunning, het visum om het land, de tempels en kloosters te mogen bezoeken. Ook worden door de lokale agent hotels gereserveerd, vervoer geregeld en een gids die niet van je zijde zal afwijken. Ondanks deze “verplichtingen” is het een unieke ervaring om dit land te ontdekken. Niet veel backpackers en overige reizigers kunnen hierover meepraten.

Bhutan – Bruto Nationaal Geluk
In Bhutan is het bruto nationaal geluk de officiele graadmeter voor welvaart. Karma Ura, een Bhutanese kunstenaar adviseerde de koning van Bhutan om het “BNG” als graadmeter te hanteren. Bij het BNG gaat het om de ‘ware vormen van rijkdom’. Een goede gezondheid, een aangename omgeving, een sterk sociaal kapitaal en een zinvol leven zijn de criteria.

Bhutan bezienswaardigheden -wat kun je verwachten?
Bhutan biedt je ongerepte natuur en een rijke Boeddhistische cultuur. Overal zie je eeuwenoude kloosters en tempels gelegen midden in de natuur. Dit zorgt voor prachtige unieke plaatjes. Het meest bekende klooster van Bhutan is het Tiger’s Nest. De legende vertelt dat de boeddha Padmasambhava op de rug van een tijger naar deze plek. Daarna werd het klooster gebouwd. Padmasambhava is in de ogen van de inwoners van Bhutan de grondlegger van het boeddhisme. Het klooster is gebouwd tegen een klif van ruim 3000 meter met een hoogte van 700 meter boven de Paro-vallei. Het klooster is alleen te paard of te voet bereikbaar. Neem je wandelschoenen mee in je backpack!

Paro Dzong is een immens kloosterfort heeft verschillende binnenplaatsen, enorme muurschilderingen en tempels waar monniken uit de hele omgeving naar toe komen. Leuk om te weten: het klooster vormde het decor voor de film Little Buddha, dus misschien herken je het wel. Boven de dzong ligt een oude wachttoren met mooi uitzicht over de vallei en het nationaal museum. Hier kun je een kijkje nemen in het leven van de mensen van Bhutan.

De Chelala pass ligt op 3988 meter. De top van de berg wordt aangegeven met gebedsvlaggetjes. Je hebt vanaf deze plek zicht op de Jhomolhari (7326m), één van de bergreuzen van Bhutan. Een mooie plek voor een foto! De gebedsvlaggetjes in de kleuren blauw, groen, rood, geel en wit staan symbool voor water, hout, vuur, aarde en ijzer. Ook staan ze voor de vijf mediterende Boeddha’s. Je komt de vlaggetjes door heel Bhutan tegen

Ura, één van de mooist gesitueerde dorpjes in Bhutan. Het is erg leuk om hier even rond te kijken. De dicht op elkaar
gebouwde huizen en de met ‘kinderhoofdjes’ geplaveide straatjes maken dat je je terug in de middeleeuwen waant.

Beste reistijd Bhutan
Bhutan is het gehele jaar goed te bezoeken. Van mei tot september is het echter regentijd. Hierdoor kan het reizen enigszins lastiger zijn. Voor fotografen en wandelaars is de winter de mooiste tijd om plaatjes te schieten van de heldere en indrukwekkende vergezichten en om wandeltochten (of per paard) te maken in lager gelegen gebieden.