Backpacken Sulawesi

Wil je de pure natuur van Indonesie ontdekken? Ga dan naar Sulawesi. Het voormalige Celebes, wordt steeds populairder onder toeristen. Met name backpackers en reizigers die een rondreis willen maken doen steeds vaker dit prachtige eiland aan. Dankzij haar grillige vorm is Sulawesi goed herkenbaar op de landkaart. Je vind er overdadige tropische natuur. Sulawesi staat echter vooral bekend om de vele etnische groepen die er leven waarvan de Toraja’s, Buginezen en Minahasa’s de bekendste zijn. Meer weten over Sulawesi? Check de informatie hieronder.

Op Sulawesi kun je kennis maken met de animistische godsdienst van de Toraja, gekenmerkt door dodenpoppen in rotswanden en rotsgraven, indrukwekkende begrafenisrituelen, tau tau poppen en de prachtige Tongkonan huizen. Samen met de natuur, rijk aan vulkanen, warmwaterbronnen en indrukwekkende oerwouden zorgt dit voor unieke ervaring. Ooit was Sulawesi verbonden met Australië, wat de aanwezigheid van buideldieren en eucalyptus bomen verklaart. Sulawesi behoort net als Sumatra, Java en Bali tot de grote Sunda eilanden. Aangezien niet veel toeristen dit fascinerende eiland bezoeken dien je er rekening mee te houden dat de infrastructuur, accommodaties en overigen minder aanwezig zullen zijn dan op Bali.

Zuid Sulawesi
Zuid-Sulawesi, met Makassar als hoofdstad, bezit machtige berglandschappen met steile terrasvormige hellingen, rijzige bamboebossen en romantische vissersplaatsen. Hier leven twee bevolkingsgroepen, de zeevarende Buginezen en de in de hooglanden woonachtige Toraja’s. Een bezoek aan de Toraja’s, met hun uitzonderlijke begrafeniscultuur, is onvergetelijk. Deze gebieden zijn goed te bereiken en hebben uitstekende accommodaties. In het hart van Torajaland liggen Rantepao en Makale, te bereiken door een acht uur durende tocht via een smalle kustweg met adembenemende bergketens en lagunes.

Centraal Sulawesi
Dit is geen toegankelijk toeristisch gebied. De accommodaties zijn eenvoudig en de wegen minder goed begaanbaar, maar voor de wat avontuurlijk aangelegde reiziger is het een fantastisch oord met ongerepte wouden, duizelingwekkende watervallen en als hoogtepunt het schitterende Posomeer. Aan het meer, in Tentena, zijn redelijke tot goede accommodaties om van de weldadige rust en het natuurschoon te genieten.

Noord Sulawesi
Net voor de kust bij het eiland Bunaken liggen prachtige zeetuinen die een paradijs vormen voor duik-en snorkelliefhebbers. Maar Noord-Sulawesi heeft nog veel meer te bieden: indrukwekkende plantages, de schitterende hooglanden van Minahasa, bergmeren, sawa’s, kleurrijke haventjes en een adembenemend natuurreservaat. De meest gangbare tochten voeren vanuit de hoofdstad Manado naar de Minahasa-hooglanden, het meer van Tondano of het nationaal park Dumoga. Een reis door de binnenlanden van Sulawesi is ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat de wegen er slecht zijn en de accommodaties eenvoudig, waardoor het reizen enige improvisatie en flexibiliteit vereist.