Backpacken Mongolie

Pak je rugzak, vlieg naar Moskou en spring op de Transsiberie Express. Backpacken door Mongolie is met name populair vanwege deze treinreis. De reis loopt van Moskou naar Beijing en gaar dwars door Rusland, Mongolie en een stuk China. In Mongolie kun je onderweg o.a. uitstappen in Ulanbataar, de hoofdstad van Mongolie. Hier kun je de teundra’s en steppe intrekken. Je kunt hier schitterende tochten maken. Zowel lopend, per jeep en wat de Mongolen zelf doen…per paard. S’nachts overnacht je in een Yurt midden op de steppe. Dit is een traditionele Mongoolse tent. Backpacken in Mongolie is dus een ware belevenis. Check informatie over Mongolie en wat je het beste kunt doen en regelen als backpacker in Mongolie.

Wil je backpacken Mongolie en heb je nog een vliegticket Moskou, Beijing of Ulaan Baatar nodig?
Ga dan naar: Goedkope vliegtickets Mongolie

Reizen met de Trans Mongolie Express
De Trans Mongolië Express is de trein van Moskou naar Beijing (of andersom), die via Ulaan Baatar (de hoofdstad van Mongolië) rijdt. Het is juist het traject door Mongolië (al dan niet met stop in Ulaan Baatar) die de Trans Mongolië Express tot een erg populaire reis onder backpackers maakt. De Trans-Mongolië Expres rijdt in zeven dagen door evenveel tijdzones van Moskou via Siberië en Mongolië naar Peking. Je kijkt je ogen uit tijdens de achtduizend kilometer lange treinreis. Niet alleen uit het raam, want het leven in de trein zelf is ook een wereld op zich, die veel weg heeft van een rommelmarkt. De Trans Mongolië Express, oftewel trein #6, rijdt eenmaal per week naar Ulaan Baatar. Voor het traject wordt ook gebruik gemaakt van trein #4, welke exact dezelfde dienstregeling heeft, maar na Ulaan Baatar doorrijdt naar Beijing. Het afgelegen Mongolie is voornamelijk per trein bereikbaar. Een stop in Ulaan Baatar (ook wel Ulan Bator geschreven) is een absolute aanrader. Maak kennis met de schitterende natuur en eeuwenoude cultuur van Mongolie! Ga backpacken Mongolie.

Mongolie backpacken
Mongolië ligt in het oosten van Azië, geheel door andere landen ingesloten. Het ligt ten noorden van China en ten zuiden van Rusland. In het westen grenst het aan Kazachstan, in het oosten aan Noord Korea. Mongolië is één van de meest hooggelegen landen van de wereld: het ligt gemiddeld 1580 meter boven de zeespiegel.

Ten noordoosten van hoofdstad Oelan Bator ligt de bergketen Khentti Nuruu, dat zijn de hoogste bergen in het oosten van het land. Mongolië heeft veel meren met zout of zoet water. De meren lenen zich goed voor watersporten, zwemmen en vissen. Het meest populaire meer is het Khovsgol Nuur, een zoetwatermeer dat twee procent van de wereldvoorraad zoet water bevat. Dit meer ligt in het uiterste noorden van Mongolië, tegen de grens met Rusland aan. Een achtste van het land bestaat uit bos, voornamelijk naaldbomen en berken. Een derde van Mongolië bestaat uit woestijn. De woestijnen zijn geen grote zandvlaktes, maar bestaan uit woestijnplantjes. De Gobi-woestijn beslaat een groot deel van het zuiden van Mongolië. Om de natuur te beschermen zijn een hoop unieke natuurgebieden Nationale Parken geworden. Er zijn er 26, die in totaal 8 procent van het land in beslag nemen. De meest interessante natuurparken zijn het Bogdkhan Gebied vlakbij Oelan Bator in de provincie Tov, en het nationale park bij het Khovsgol Nuur meer in het noorden.

Mongolie Bezienswaardigheden
In de hoofdstad van Mongolië, Oelan Bator, woont ongeveer de helft van de Mongoolse bevolking. Oelan Bator is dan ook het culturele hart van het land. Ondanks dat het een grote stad is, lopen er runderen en geiten op straat. De sobere, uit het communistische verleden stammende, bouwstijl bepaalt het gezicht van deze stad.

Behalve de hoofdstad zijn er diverse bezienswaardigheden. De Moederrots is één van de indrukwekkendste. De rots ligt ongeveer zestig kilometer van Oelan Bator en staat bekend als heilig. Veel Mongolen komen naar de rots om spiritueel advies te vinden. Het Ten zuidwesten van Tov ligt de provincie Ovorkhangai. De hoofdstad van Ovorkhangai is Arvainkheer, een kleine stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. De vroegere hoofdstad van Mongolië, Kharkhorin, is interessanter. Ten tijde van Djenghis Khan was deze stad het centrum en de hoofdstad van de Mongoolse Rijk. Na de val van het rijk werd de stad verlaten.

De restanten van de eens zo mooie gebouwen werden gebruikt om het befaamde Erdene Zuu klooster te bouwen. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden van Mongolië. Het landschap in de meest noordelijke provincie bestaat uit idyllische meertjes en bossen, afgewisseld door steppegras. De grote hoeveelheid neerslag in deze streek draagt bij aan de sfeer.

Het Khovsgol meer is de belangrijkste bezienswaardigheid in deze streek. Het meer is drieduizend vierkante meter groot. Het is gevuld met zoet water dat zo zuiver is dat het gedronken kan worden. Het bijzondere aan dit meer is dat er maar liefst negentig rivieren in uitkomen en er maar één rivier is die er ontspringt.