Backpacken in Zuid-Afrika

Afrika is een van de grootste continenten op aarde. Met een omvang van 30.244.050 vierkante kilometer moet het alleen Azië voor zich dulden (44.580.000 vierkante kilometer). Probeer je maar eens een voorstelling te maken van de grootte: het vasteland en de eilanden van Afrika vormen samen 20.3 procent van het totale landoppervlakte van de aarde! In het zuidelijkste puntje van dit imposante continent ligt Zuid-Afrika. Dit land staat bekend om haar rijke geschiedenis en adembenemende natuur. Wat mag je als toerist echt niet missen in Zuid-Afrika en waar moet je rekening mee houden tijdens je reis?

Zuid-Afrika: het ‘regenboogland’

De Zuid-Afrikaanse bevolking is de afgelopen honderd jaar maar liefst verzesvoudigd. Het is een zeer multi-cultureel en multi-etnisch land. Alleen al dit feitje maakt het een unieke bestemming die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben.  Ongeveer 78 procent van de bevolking is zwart en 10 procent blank, met een kleine groep die oorspronkelijk van Aziatische of Indiase afkomst is, zo’n 3 procent.  Door deze mengelmoes van inwoners is Zuid-Afrika een “regenboogland”. De term is bedacht door voormalig president Nelson Mandela om unieke culturele diversiteit te beschrijven.

Rijk aan cultuur en historie

Het eerste wat misschien in je opkomt als je aan Zuid-Afrika denkt, is de rijke geschiedenis van het land. Het land is duizenden jaren lang bewoond geweest door verschillende bevolkingsgroepen en culturen. De Nederlanders hebben er zeker hun sporen nagelaten. Zo is het ‘Burgersdorp’ monument zeker een bezoekje waard. Dit gedenkteken uit 1893 is te vinden in de Oostkaap en werd opgericht ter ere van de Nederlandse taal.

De beroemdste inwoners van Zuid-Afrika

Naast de rijke geschiedenis staat Zuid-Afrika ook bekend om zijn wilde dieren. Dit is een plek waar je onder andere olifanten, leeuwen, neushoorns en luipaarden kunt bewonderen. Wil je deze dieren in het echt bekijken? Ga dan op safari. Er zijn veel safaribedrijven die rondleidingen door de bush aanbieden, zodat je enkele van de populairste bewoners van het land van dichtbij kunt zien.

Hoe vlieg je naar Zuid-Afrika?

Vanuit Amsterdam Schiphol vertrekken dagelijks vluchten naar Zuid-Afrika. Als het goed is land je na een vlucht van ongeveer 11 uur op het vliegveld van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad. Dit betreft een rechtstreekse vlucht en is duurder dan een vlucht met tussenstops. Als je geld wilt besparen kun je het beste een vliegreis met een tussenstop boeken. Daar staat wel tegenover dat je veel langer over de reis doet. Of je nu kiest voor een lange of korte vliegreis: eenmaal aangekomen in Zuid-Afrika zijn de binnenlanden vol heuvels en plateaus een indrukwekkend gezicht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ruim drieduizend kilometer lange kustlijn die de Atlantische Oceaan verbindt met de subtropische Indische Oceaan.

Zuid-Afrika: een bestemming vol hoogtepunten

Een reis naar Zuid-Afrika kent letterlijk en figuurlijk een groot aantal hoogtepunten. Zo zijn de imposante Drakensbergen echt niet over het hoofd te zien. De top van de bergketen bevindt zich op 3482 meter hoogte en is daarmee de hoogste van het land. Het is daarmee een stuk hoger dan de 1086 meter hoge Tafelberg. Desondanks is dit de oudste en meest bekende berg van Zuid-Afrika. Wist je dat de Tafelberg maar liefst 260 miljoen jaar op de teller heeft staan? Het is daarmee een stuk ouder dan bijvoorbeeld de ‘slechts’ 60 miljoen jaar oude Rocky Mountains uit de Verenigde Staten.

Natuurparken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is om verschillende redenen een uniek land. Niet alleen vanwege de schitterende natuur en hoge bergen, maar ook dankzij de vele natuurlijke hulpbronnen. Denk bijvoorbeeld aan goud, diamanten, gas en koper. En dit is slechts een kleine greep uit het aanbod!  En bijna nergens ter wereld leven zoveel prachtige dieren in de ongerepte natuur. Een reis naar Zuid-Afrika is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele natuurparken die het land rijk is. De top vijf van natuurparken in Zuid-Afrika is als volgt:

 • Kruger National Park
 • Pilanesberg National Park
 • Wilderness National Park
 • Golden Gate Highlands National Park
 • Garden Route

Beleef de ultieme safari ervaring in het Kruger National Park

Droom je van de ultieme safari ervaring? Dan raden we zeker aan om een paar nachten in een hut of tent in het Krugerpark te verblijven. Je kunt terecht op diverse campings waar plek is voor campers en tenten. Ook goed om te weten is dat je prima met een eigen auto door het Krugerpark heen kunt reizen. Natuurliefhebbers die houden van een beetje spanning kunnen deelnemen aan een wandeltocht over het Krugerpark. Onder begeleiding van een ervaren gids (met uiteraard een wapen) loop je in een kleine groep over de savanne heen. Je ruikt gewoon de wildernis en geniet ondertussen van de stilte. Of misschien hoor je in de verte wel het gebrul van een leeuw…

Een giraffe

Lukt het jou om de ‘Big Five’ te spotten?

Voor de beroemde ‘Big Five’ moet je naar het Kruger National Park in de provincies Limpopo en Mpumalanga in het noordoosten. In het Krugerpark leven zeer veel indrukwekkende dieren. Denk aan giraffen, hyena’s, gnoes en talloze zebra’s. Als een van de grootste natuurreservaten is het Kruger National Park perfect voor unieke groeps- of privésafari’s.  En natuurlijk vind je in het Kruger Park ook de wereldberoemde ‘Big Five’. Dit zijn wilde dieren dieren die je eens in je leven gezien moet hebben. Mensen willen er maar al te graag foto’s van maken omdat het bijzonder is om ze te zien. Lukt het jou om tijdens de vakantie de ‘Big Five’ te spotten?:

 • Leeuw
 • Luipaard
 • Zwarte neushoorn
 • Afrikaanse buffel
 • Afrikaanse bosolifant

Het Pilanesberg National Park: Wilde dieren in een uitgedoofde vulkaan

Het Krugerpark is niet de enige plek waar je de ‘Big Five’ kan vinden. Bijzonder genoeg leven ze ook in een uitgedoofde vulkaan in het Pilanesberg National Park. Dit park kent een bijzondere geschiedenis. Het is met name bekend geworden door één grote gebeurtenis: Operatie Genesis. In 1979 vond de grootste dierenmigratie uit de geschiedenis plaats. Maar liefst 6000 dieren werden destijds in het park uitgezet. Naast nijlpaarden, krokodillen en zebra’s hoorden ook de ‘Big Five’ tot deze groep.

Zuid-Afrika: het perfecte land voor een bucketlist

Zuid-Afrika is een land waar je echt een bucketlist voor nodig hebt. Je kunt met gemak meerdere lijstjes maken. Neem er bijvoorbeeld een mee voor de meest bijzondere plaatsen en een andere voor sportactiviteiten en/of bezienswaardigheden. Vergeet hoe dan ook niet je camera mee te nemen naar dit bijzondere land. Een activiteit die we zeker aanraden is een walvis excursie. Vanuit het vissersdorp Hermanus bewonder je deze dieren zowel vanaf de kust als op het water. De beste periode om dat te doen is tussen juni en november, aangezien de walvissen zich dan het meeste laten zien. Een onvergetelijke ervaring!

Waar kun je walvissen spotten?

Hermanus is niet de enige plek waar walvissen zich laten zien. Ook een bezoekje aan Mosselbaai is zeker de moeite waard. In de binnenwateren van deze unieke plek komen kleine walvissen ter wereld. Het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding, maar wees wel rustig zodat deze unieke dieren niet gestoord worden. Ook op deze plekken in Zuid-Afrika kun je mogelijk walvissen in het wild spotten:

 • Doringbaai
 • Het Kaapse Schiereiland
 • Tsitsikamma
 • Plettenbergbaai
 • Gansbaai
 • Witsand

De Panorama Route

De Panorama Route is met recht een van de mooiste routes ter wereld. Het heeft werkelijk alles wat Zuid-Afrika zo uniek maakt. Deze adembenemende route voert je langs natuurschoon, waarvan de enorme watervallen slechts een voorbeeld zijn. ’s Ochtends ziet de natuur er door het licht weer eel anders uit dan ’s avonds. Erg bijzonder, maar altijd mooi. Op de Panorama Route vind je verschillende uitkijkpunten om mooie foto’s te maken. Neem voldoende de tijd om deze route te verkennen. Wij denken dat je zeker wel twee tot drie dagen nodig hebt. Hoogtepunten van de Panorama Route zijn onder andere:

 • Blyde River Gorge
 • Burke’s Lucky Hole
 • Wonders
 • God’s Window

Charmant dorpje

De bovenstaande hoogtepunten bieden een schitterend uitzicht over de Panorama route en het omliggende gebied. Aan de voet van de Panorama route vind je trouwens ook  een leuk dorpje genaamd  Graskop. Het staat bekend om zijn fijne sfeer en leuke eetgelegenheden. Heb je trek gekregen door alle indrukken? Dan vind je hier onder andere een pannenkoekenrestaurant. Voor een overnachting kun je terecht bij B&B Westlodge. Tijd om uit te rusten voordat je de volgende dag weer op avontuur gaat in Zuid-Afrika!

Spanning en sensatie tijdens het kooiduiken

Avonturiers zijn helemaal op hun plek in Zuid-Afrika. Al eerder schreven we dat je op verschillende plekken walvissen kunt spotten. En ook het spotten van de ‘Big Five’ in de verschillende natuurparken is een indrukwekkende ervaring. Voor een echte adrenaline-kick raden we skydiven of bungeejumpen aan. Durf jij het aan om te springen vanaf de Brouklansbrug nabij de Plettenbergbaai? Op de lijst van avontuurlijke to-do’s staat kooiduiken. Om dit te beleven moet je wel vroeg opstaan. Je gaat aan boord in een wetsuit en bent klaar voor een onvergetelijke ervaring. Wat je gaat doen? Haaien spotten in het water terwijl je in een kooi zit!

Zwemmen tussen de haaien

Wil je nog een stapje verder gaan? Dapper! In dat geval verlaat je de kooi en zwem je tussen de haaien met een instructeur. Uiteraard krijg je een masker en vinnen om de duikbeleving compleet te maken. Luister altijd naar de ervaren instructeurs die ervoor zorgen dat je veilig weer naar boven komt.

Johannesburg

Wist je dat Zuid-Afrika drie hoofdsteden heeft? Bloemfontein is de rechterlijke hoofdstad, Pretoria de administratieve hoofdstad en Kaapstad de wetgevende hoofdstad. Johannesburg is weliswaar geen hoofdstad, maar speelt wel een belangrijke economische rol binnen het land. Zodoende vind je er grote winkelcentra, veel appartementen en hoge torens. Ook kent Johannesburg een bruisend nachtleven.

Complexe stad
Wees je echter wel bewust van de complexe sociaal-maatschappelijke situatie in deze stad. Zo vindt er veel racisme en discriminatie plaats in Johannesburg. Mensen met een donkere huidskleur hadden het tijdens de Apartheid ontzettend zwaar. Hoewel de Apartheid inmiddels is afgeschaft, hebben ze vaak nog steeds en achtergestelde positie. Een deel van de inwoners van Johannesburg woont in de sloppenwijken van Soweto. Sterker nog: op deze plek wonen ruim een miljoen Afrikanen. Een schrijnende situatie.

Veel criminaliteit
Niet overal in Johannesburg vind je hoge torens en hippe winkelcentra. Helaas neemt de criminaliteit het op veel plekken over. In het uitgaansgebied Hillbrow vind je lege appartementen en  dichtgetimmerde ramen. Als toerist kun je hier dan ook beter niet komen, want het is er niet veilig.

Kaapstad

Kaapstad is een van de meest populaire bestemmingen van Zuid-Afrika. Het is er veiliger dan in Johannesburg en kent meerdere bezienswaardigheden. Sterker nog: Kaapstad draagt de bijnaam ‘de moederstad’.  Het mag zich ook een van de grootste steden van Zuid-Afrika noemen. Wat grootte betreft moet het alleen Johannesburg voor zich dulden. Naast de vele activiteiten en bezienswaardigheden van Kaapstad kun je direct de frisse lucht inademen die door de prachtige natuur waait. Dit is een stad aan de rand van de Atlantische Oceaan waar je in het juiste seizoen walvissen kunt spotten.

Wat kun je allemaal doen in Kaapstad?
In Kaapstad verveel je je geen moment. Beklim bijvoorbeeld de al eerder genoemde Tafelberg of pak de veerboot naar het beroemde Robbeneiland. Op deze historische plek heeft Nelson Mandela jarenlang gevangen gezeten. In Kaapstad draait alles om een ​​fijne en ontspannen ervaring met de vele vriendelijke mensen die hier wonen en werken. Het is een kleurrijke stad met allerlei historische monumenten.  Een korte samenvatting van wat je er zoal kunt doen:

Deze bezienswaardigheden in Kaapstad mag je niet missen?
De stad is de thuisbasis van vele wereldberoemde bezienswaardigheden, waaronder de Victoria & Alfred Waterfront, de Tafelberg Nationaal Park, het Kasteel van de Goede Hoop, de Kirstenbosch Botanische Tuinen, en het Robbeneiland Museum.

1 – Victoria en Alfred Waterfront: Vormt het historische hart van Kaapstad dat jaarlijks kan rekenen op 24 miljoen bezoekers. Het is gelegen aan de Atlantische Oceaan en wordt begrensd door de Atlantische Zeekust en het stadscentrum. Het gebied beschikt over een aantal restaurants, bars, winkels, en andere uitgaansgelegenheden.
2 – Het District Six Museum: Dit museum herdenkt de geschiedenis van de wijk District Six van Kaapstad. De wijk werd opgericht als een arbeiderswijk tijdens de Apartheid.
3 – Het Kasteel van de Goede Hoop: Dit is een fort gebouwd door de Nederlanders in de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is het een nationaal monument en is het open voor bezoekers.
4 – De botanische tuin Kirstenbosch: Dit is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Het is gelegen aan de voet van de Tafelberg. Wist je dat het Kaapse florarijk maar liefst 7000 planten heeft die nergens anders ter wereld bloeien?
5 – Het Robbeneilandmuseum: Dit museum herdenkt de gevangenschap van Nelson Mandela op Robbeneiland.

Bloemfontein

Bloemfontein is een prachtig stukje Zuid-Afrika waar ongeveer 250.000 mensen wonen. De stad dankt zijn naam aan de duizenden bloemen die er volop bloeien. Sterker nog: de fontein is als het ware de ‘bron’ van bloemen. De stad heeft rozen in overvloed en de bewoners organiseren zelfs jaarlijks een festival waar duizenden mensen van over de hele wereld komen kijken naar de mooiste rozen en bloemen.

Geniet van de Zuid-Afrikaanse keuken in Bloemfontein
Bloemfontein ligt aan de oever van de Oranjerivier en herbergt een aantal interessante musea, kunstgalerijen, historische gebouwen en theaters. Er zijn ook verschillende grote winkelcentra in de stad en enkele van de beste restaurants in het land. Proef er onder andere van deze Zuid-Afrikaanse specialiteiten:

 • Bobotie: Een gehaktschotel met kerrie en kurkuma
 • Biltong: Gedroogd en gekruid vlees
 • Bunny Chow: Geen konijn, maar witbrood gevuld met gehakt, bonen en schaap- of lamsvlees.
 • Melktaart: Een zoete en romige taart dat een beetje lijkt op custard.

‘Het land van de cheetah’
Voordat de Britten zich rond 1845 in de stad Bloemfontein vestigden, woonden er cheeta’s. Omdat cheeta’s en andere dieren nauw verbonden zijn met deze prachtige stad, is er ook een cheeta-ervaring op het nabijgelegen Bainsvlei-voorplein. Daar kun je cheeta’s en andere dieren zoals tijgers, jaguars, luipaarden en leeuwen van dichtbij te bekijken. Heel soms mag je zelfs kleine welpjes aanraken.

Van woestijn tot bloemenzee
Bloemfontein werd gesticht in 1849. Jan van Riebeeck, die gouverneur van de Kaapkolonie was, bedacht de naam. De stad ligt in de provincie Vrijstaat van Zuid-Afrika en telt ongeveer 556.000 inwoners. De stad ligt in het hart van de Karoo, een gebied dat bekend staat om zijn droge klimaat en zijn prachtige landschap dat in oktober verandert in een ware bloemenzee.

Jaarlijkse wijnfestival
Bloemfontein staat bekend om zijn jaarlijkse wijnfestival en de lokale wijnen behoren tot de beste ter wereld. Het wijnfestival wordt in juli gehouden en trekt elk jaar duizenden bezoekers. Het festival is een uitgelezen kans voor toeristen om verschillende wijnen van over de hele wereld te proeven. En dat is niet het enige festival in Bloemfontein. De stad organiseert elk jaar een internationaal jazzfestival en er is een beroemde Paasparade. En het is ook nog eens gastheer van een aantal sportevenementen met een aantal professionele teams die op nationaal niveau concurreren.

Top universiteiten
Tenslotte vormt Bloemfontein de thuisbasis van de Universiteit van de Vrijstaat, die een van de topuniversiteiten van het land is. Het staat bekend om haar hoge normen en uitstekende faciliteiten. Bovendien is het een symbool van de economische ontwikkeling van Zuid-Afrika, waarbij een deel van de jongeren steeds meer de kans krijgt om zich universitair te scholen.

Welke stranden in Zuid-Afrika zijn zeker aan te raden?

Ben je een echte strandliefhebber? Dan word je in Zuid-Afrika zeker niet teleurgesteld. Je vindt er een aantal fantastische stranden. Enkele van de meest populaire zijn de stranden van Durban en de stranden van Kaapstad. De stranden van Durban staan bekend om hun prachtige witte zand en de stranden van Kaapstad hebben een goudkleur die je niet snel zal vergeten.

Is het vervoer in Zuid-Afrika veilig?

Vervoer is in principe geen probleem in Zuid-Afrika. Met een kleine georganiseerde groep ga je op mooie tochten en safari’s. Deze reizen zijn meestal gepland om veiligheid te garanderen. Geef je de voorkeur aan een backpackreis in plaats van een groepsreis? Dat is zeker mogelijk in Zuid-Afrika. De treinverbindingen zijn prima wanneer je met een budget reist. De kwaliteit is niet hetzelfde als in Nederland, maar het is goed te doen. Je hebt een zitplaats en vaak is er catering aan boord. Wel is treinreizen natuurlijk duurder dan de bus.

Reizen met de bus in Zuid-Afrika
De bus in Zuid-Afrika is veilig en betaalbaar. Het brengt je binnen no-time naar de verste uithoeken van het land. De busreizen beschikken meestal over speciale tarieven. Kies voor een hop on, hop off-ticket waarmee je meerdere dagen zoveel kunt hoppen als je wilt met hetzelfde ticket. Zo ben je zo vrij als een vogel en zie je om elke hoek de mooiste plekjes.

Auto huren
Ook een auto huren is een optie in Zuid-Afrika. Dit geeft je de vrijheid om te gaan en staan ​​waar je wilt. De weg is rustig en zeer begaanbaar. Deze steden zijn een beetje druk en vereisen meer vaardigheid. Vergeet namelijk niet dat de inwoners van Zuid-Afrika links van de weg rijden. Kijk ook uit voor te snel rijden. De boetes zijn vrij hoog en in extreme gevallen moet je bij te hard rijden een nachtje doorbrengen in de cel!

Wat heeft Zuid-Afrika op culinair gebied te bieden?

Wijnliefhebbers vinden Zuid-Afrika een fantastische plek en daar zijn wij het helemaal mee eens. Dit land is een van de bekendste wijnproducenten ter wereld.  Het land vormt de thuisbasis van enkele van de meest populaire wijngebieden in de wereld en staat bekend om zijn unieke wijnen.  Er zijn veel verschillende soorten wijn die in Zuid-Afrika kunnen worden gevonden. De belangrijkste wijnsoort die in de regio wordt verbouwd is rode wijn. Bekende wijnen uit Zuid-Afrika zijn onder andere:

Nederlanders en de wijnindustrie
Wist je dat Nederlanders een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie? Ook al wisten de Nederlanders in Zuid-Afrika in de 17e eeuw heel weinig van wijnmaken, ze begonnen er toch maar dapper mee. Een paar jaar later, na de komst van de Franse Hugenoten, werden er daadwerkelijk heerlijke wijnen gemaakt. En die kregen later terecht een plekje op de culinaire wereldkaart!

Welke wijngaarden moet je zeker bezoeken in Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika de thuisbasis van vele wijngaarden en wijnmakerijen. Er zijn verschillende beroemde wijnmerken die in Zuid-Afrika worden gemaakt. Enkele van de bekendste zijn Stellenbosch en Franschhoek. Deze twee regio’s worden beschouwd als de beste van het land. Andere bekende wijngaarden in Zuid-Afrika zijn:

 • Spier Wine Farm
 • Waterford Estate
 • Vergelegen Estate
 • Jordan Wine Estate
 • Groot Constantia
 • Nederburg Wines

Welke hapjes zijn goed te combineren bij de wijn?
Heerlijke wijnen zijn niet compleet zonder lekker eten. Proef bijvoorbeeld eens van Biltong, dat niet zomaar het meest bekende en populaire vlees in Zuid-Afrika is.  Wil je rundvlees of struisvogel proeven? Kies dan voor ‘Jerky’. Zuid-Afrikanen houden van vlees en zijn dol op barbecues, beter bekend als ‘braai’.  Ze vinden het zo leuk dat er regelmatig barbecues worden georganiseerd voor familie en vrienden.  Vaak in de tuin, maar ook regelmatig lekker op het strand.

Hoe veilig is Zuid-Afrika?

Voor de meeste toeristen staat veiligheid voorop. Dat is logisch, want je wilt graag ongeschonden thuiskomen. Zuid-Afrika is een prachtig land, maar wees wel alert wanneer je het bezoekt. Zorg er ook voor dat je wat contant geld bij je hebt. Laat niemand meekijken wanneer je jouw pincode invoert. Let daarnaast goed op je spullen om diefstal te voorkomen.

Tip: doe je autodeuren op slot
Als je wegrijdt en je niet veilig voelt, sluit dan de ramen en doe de deur op slot. We raden dit zeker aan wanneer je door de stad reist. En zorg er tenslotte voor dat je nooit waardevolle spullen in de auto achterlaat, ook niet in het dashboardkastje. Het veiligste is zelfs om het dashboardkastje open laat staan. Zo kunnen ze zien dat er echt niets in de auto zit. Kortom: wees niet bang, maar wel waakzaam en laat je spullen nooit onbeheerd achter.

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika
Goed voorbereid zijn is het halve werk en dat geldt zeker voor vakanties in Zuid-Afrika. Zorg voor voldoende training voordat u gaat inpakken. Raadpleeg indien nodig jouw arts om er helemaal zeker van te zijn. Het duurt ongeveer tien dagen voordat jouw lichaam ervoor zorgt dat je volledig beschermd bent nadat je het vaccin heeft gekregen. Er is geen gele koorts in Zuid-Afrika, maar in bepaalde seizoenen en regio’s komt malaria wel voor. In de grote steden van Zuid-Afrika vind je een aantal apotheken die alle benodigdheden op het gebied van geneeskunde en gezondheid bieden. De zon is in dit land erg fel. De temperaturen lopen soms wel op tot boven de dertig graden, dus probeer verbranding te voorkomen. Zorg voor je huid en vergeet je zonnebrandcrème niet mee te nemen!

Heb je een visum nodig voor Zuid-Afrika?
Met een Nederlands paspoort dat minimaal zes maanden geldig is, kun je probleemloos naar Zuid-Afrika reizen. Je ontvangt bij binnenkomst een door de douane afgegeven visum. Dit betekent dat je een visum voor 90 dagen krijgt. Wil je langer blijven? Geen probleem, maar vraag dan wel tijdig uitstel aan. Bij akkoord wordt jouw visum met 90 dagen verlengd. Overigens zijn de regels die gelden voor vakantievisa anders dan die voor studeren, stage of vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade.