Backpacken Azië

Backpacken door Azië. Het continent van de onbegrensde mogelijkheden. Backpacken is de ideale manier om compleet op te gaan in andere culturen. Met je rugzak kom je vooral in Azië op plekken waar je anders niet snel zou komen. De Aziatische mensen zijn vriendelijk, verlegen, bescheiden, behulpzaam en nieuwsgierig.

De natuur, zowel flora als fauna is er fascinerend en uniek. Wil je met een boot de Mekong rivier afvaren in Laos, Cambodja of Thailand. De boeddhistische monniken bezoeken in Nepal en India,

De muur beklimmen in China, eiland hoppen en duiken in de weelderige wateren van Thailand, Maleisië of Indonesië? Je kan het zo gek niet bedenken of het kan in Azië.

Of ga terug naar het overzicht van backpacken

Azië mogelijkheden

Om je zo goed mogelijk te helpen bij het backpacken door Azië hebben wij een aantal bullets samengesteld waar je rekening mee moet houden. Het ene Aziatische land is het andere niet en ieder land heeft zo haar eigen cultuur, gewoontes, gezondheidsrisico’s en formaliteiten. In een later blog zal ik ingaan op vragen als: Waarom juist Azië, beste reistijd, wat neem je mee en wat heb je nodig.

Nu de vragen over backpacken Azië beantwoord zijn kun je informatie per land opvragen. Bekijk hieronder de Aziatische landen en check de bijbehorende informatie over de goedkoopste vliegtickets, goedkope hotels, cultuur, gewoontes, gezondheidsrisico’s en formaliteiten.

Waarom juist naar Azie?

De landen van Azie en het Indiaas subcontinent zijn de populairste plekken voor een sabbatical, backpackreis of een cultuurtrip.
De redenen om juist naar Azie te gaan is simpel. Het is er doorgaans veilig en betaalbaar, de mensen glimlachen vriendelijk, rondreizen gaat makkelijk en bovendien valt er binnen kleine afstanden veel te zien bergen, bossen, steden, eilanden, tempels, noem maar op: Het tropische klimaat in combinatie met veel mooie stranden is trouwens ook niet verkeerd.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je maar twee dingen echt nodig: een ticket en een reisverzekering. Dat ticket is gelijk je grootste uitgave: reken op zo’n € 500 a € 1000. Je vlucht boek je naar een geschikte startplaats voor je rondtrip bijvoorbeeld Kuala Lumpur, Bangkok, Singapore of Hongkong. Misschien wel de beste keuze is Bangkok, omdat je daar tussen westers comfort kan wennen aan de cultuurschok van het verre Azië. Maar ook kan je je vervolgreis er goedkoop en makkelijk regelen: vluchten, bussen, treinen, hotels.

In plaats van een retourticket kan je ook een ‘open jaw’ boeken: dan vlieg je bijvoorbeeld heen naar Bangkok en terug vanaf Jakarta. Dat soort tickets zijn wel duurder, maar het voordeel is dat je een route tussen twee plaatsen uit kan stippelen. Onmisbaar is ten slotte een creditcard: als back-up voor je pinpas, maar ook om onderweg online vluchten te boeken.

Wat neem je mee?

In het kort: ’travel light’. Sommige ervaren reizigers gaan naar Azie met niet meer dan een schone onderbroek. Want zij weten: ter plekke kan je bijna alles goedkoop aanschaffen – kleding, rugtassen, zelfs medicijnen en in veel hostels kan je je kleding goedkoop laten wassen. Meer dan wat broeken, T-shirts en een regenjas heb je daarom niet nodig. Reis je in de regentijd, dan kan een klamboe geen kwaad. Wat kan je thuislaten? Je slaapzak, plaatselijk kan je meestal schone slaapzakken regelen als trektochten gaat maken.

Wat is de beste reistijd?

Het beste seizoen is de droge tijd in Zuidoost-Azië: ruwweg van oktober tot en met maart.
Dat geldt voor landen boven de evenaar. Onder de evenaar is het precies andersom: daar is het droge seizoen van mei tot en met september. Trouwens, ook in de regentijd kan je prima reizen, maar reken dan wel op vochtige hitte en af en toe een hevige regenbui.

Hoe reis je rond?

Lange tijd was de bus het vervoermiddel voor backpackers in Zuidoost-Azië. (Het treinnetwerk is er relatief beperkt.) Soms een luxe aircobus, maar nog vaker nachtenlang dubbelgevouwen tussen schreeuwende kinderen, bagage en kakelende kippen. Dit heeft zijn charmes en geeft achteraf mooie foto’s en verhalen, maar Inmiddels reist de moderne backpacker per Vliegtuig, want ook Azië bevindt zich in het lowcost tijdperk.

Naar alle belangrijke steden vliegt wel een goedkope airline. Vliegen is er goedkoper dan in Europa:

Regelmatig worden retourtickets al vanaf € 25 aangeboden, inclusief belastingen. Die vluchten kan je thuis voor vertrek al boeken en zo je reisschema vanachter je computer uitstippelen, of meteen in een internetcafé alles regelen.

Azie algemene informatie

Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Arctische Oceaan, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2000 telde het continent circa 3,7 miljard inwoners.

De precieze grenzen van het continent zijn vaag (speciaal voor niet Cartografen). Azië en Afrika grenzen aan elkaar ongeveer ter hoogte van het Suezkanaal (Landengte van Suez). De grens van Europa en Azië loopt grofweg via de Dardanellen, de Zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte (niet geheel onomstreden sommigen plaatsen de lijn via de Kuma-Manych depressie), de Kaspische Zee, de Oeral rivier (volgens anderen de Emba rivier) en het Oeralgebergte naar Nova Zembla.

De volgende gebieden vallen dus hieronder:

  • het Aziatisch vasteland;
  • de eilanden op het Aziatisch continentaal plat;
  • eilanden die niet op het Aziatisch continentaal plat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Azië

Azië kan zelf beschouwd worden als een subregio van het grotere Euraziatische continent. De onderverdeling van Azië in regio’s is niet helemaal rechtlijnig omdat er geen consensus over is, hieronder is er grofweg een onderverdeling van Azië in verschillende subregio’s

Landen in Zuidoost Azie

Thailand

Thailand is backpack en rondreis land nummer één. Weinig landen op deze aardbol weten cultuur, natuurschoon en strand zo goed te combineren als Thailand. Tempels, paleizen, weelderig groen, fleurige markten en vooral de gastvrijheid van de Thaise bevolking geven je een gevoel van vrijheid en veiligheid. Laat je verrassen door de kleurrijke bergvolkeren in het noorden en de natuur van tropische regenwouden die huis bieden aan diverse dieren. In het zuiden zijn er veel idyllische eilandjes met witte stranden en een indrukwekkende onderwaterwereld. Thailand is met geen enkel ander Aziatisch land te vergelijken. Zie ook onze detailpagina over backpacken Thailand

Ook handig om te lezen: Top 10 budget tips voor backpackers in Bangkok

Indonesie en Bali

Indonesië, ligt in Zuidoost Azië tussen Maleisië en Australië en op de scheiding tussen de Indische en Stille Oceaan. Het bestaat uit 13.000 grote en kleine eilanden, waaronder Lombok, Java, Sumatra en Bali. Het is hiermee het grootste archipel ter wereld.

Door het tropische klimaat is Indonesië enorm groen en behoort het tot ’s werelds mooiste landen. Er is een enorme diversiteit in flora en fauna en u treft er soorten aan, die nergens anders leven. Een vakantie in Indonesië betekent voor de de rugzaktoerist en rondreiziger een overdosis aan bezienswaardigheden.

Naast de bovengenoemde natuur op alle eilanden is het Burubudur tempelcomplex bij de culturele hoofdstad Yogjakarta op Java en een strandverblijf op Bali een prima te combineren optie.

Je leest alles erover op onze pagina backpacken Indonesië

Maleisie

Verscholen in Azië ligt Maleisië. Een land met een unieke mix van natuur, cultuur, historie en moderne luxe. Het land heeft veel te bieden; van wereldsteden zoals Kuala Lumpur tot de prachtige stranden van Langkawi. Van ongerepte natuur in Borneo tot het culturele erfgoed van Georgetown – Penang en Malaka.

Maleisië is één smeltkroes van alle Aziatische culturen. Gastvrijheid en vriendelijkheid staan hoog in het vaandel. Dit in combinatie met de perfecte infrastructuur is Maleisië het perfecte land in Azië om te gaan backpacken.

Cambodja

Cambodja heeft de nieuwsgierige en avontuurlijke reiziger bijzonder veel te bieden. Van de prachtige witte stranden van Sihanoukville tot de eeuwenoude betoverende tempels van Angor What. Het Angkor complex bij Siem Reap is één van de meest fascinerende tempelcomplexen ter wereld, je kijkt je ogen uit.

Geniet van de zonsondergangen op de Mekong rivier en ontdek nauwelijks door toeristen bezochte dorpen. De hoofdstad Phnom Penh, met haar vele tempels en Franse koloniale gebouwen is een must. De uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking zorgt ervoor dat je met plezier door dit prachtige land reist.

Vietnam

Een land met eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Spectaculaire rijst terrassenbouw, de hoofdstad Hanoi, het bergachtige noorden en de sprookjesachtige Halong baai. Onderweg van Noord naar Zuid ziet u ruïnes uit het Champa koninkrijk, koloniale architectuur uit de tijd van de Franse bezetting en boeddhistische pagodes naast elkaar in de dorpjes en steden. Als je naast al dit culturele en natuurlijk pracht kennismaakt met de hartverwarmende bevolking, merk je dat dit snel ontwikkelende land een onuitwisbare indruk zal achterlaten. Lees er meer over op onze pagina over Vietnam.

Backpacken Laos

Laos is op dit moment relatief een van de snelst groeiende backpacker en rondreis bestemmingen. In dit nog niet door massa toerisme overspoelde land valt voor de reiziger heel wat te ontdekken en is alles enorm goedkoop. De Laotiaanse bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam, en zal een hartverwarmende indruk op u achterlaten. Laos is nog primitief en uitgestrekte regenwouden, schitterende rivieren en prachtige tempels zijn alom aanwezig. Ook zeer bijzonder zijn de hilltribes van Laos, die in tegenstelling tot de bergvolken in de omringende landen nog nauwelijks contact hebben gehad met westerse toeristen.

Landen Indiaas Subcontinent

India

India is vooral een land van tegenstellingen: moderne steden met middeleeuwse steegjes waar kamelen, handkarren, riksja’s en koeien elkaar verdringen, paleizen en paupers, kleurrijke tempelsteden en witte stranden, de zuidelijke regenwouden tegenover de eeuwige sneeuw in het noorden. Voor de reiziger erg gevarieerd en door het treinennet in India prima te bereizen. Het land heeft een eeuwenoude en rijke geschiedenis, waarvan de indrukwekkende tempels forten en paleizen van getuigen. Proef de sfeer van de drukke, kleurrijke Indiase winkelstraten in Bombay en Delhi. Sprookjesachtig Rajasthan met z’n vele magnifieke forten en de paleizen van maharajas. Bezoek fascinerend Varanasi. De wereldberoemde Taj Mahal en de schitterende tempels in Jaipur. Voor natuurliefhebbers zijn er schitterende wildparken en voor de strandliefhebber zijn er de zonovergoten stranden van Goa en Kerala.

Nepal

Het bergachtige hindoe koninkrijk Nepal ligt ingeklemd tussen China en India. Ondanks de openstelling een halve eeuw geleden is Nepal nog altijd een middeleeuwse enclave, geïsoleerd van de rest van de wereld door het machtige Himalayagebergte. Op de pleinen en nauwe steegjes van Kathmandu en andere plaatsen in de Kathmanduvallei waant u zich in een ver verleden. Tussen de hoogste bergen ter wereld liggen groene rijstvelden, schitterende valleien en uitgestrekte bossen gescheiden door woeste rivieren. In combinatie met de golvende heuvels van de ‘Hill country’ en de lager liggende tropische jungle, biedt Nepal een variatie aan landschappen die vrijwel nergens in de wereld voorkomt. Het land springt er niet alleen uit door zijn natuurlijke contrasten, ook de religieuze rijkdom en fascinerende etnische culturen in de valleien van Nepal spreken tot de verbeelding. Het is deze enorme verscheidenheid aan landschap en cultuur dat er voor zorgt dat Nepal zelden één keer wordt bezocht.

Backpacken Sri Lanka

Sri Lanka, ofwel de parel van de Indische Oceaan is een populaire bestemming voor de beginnende Azië reiziger. Ontdek de schatten van dit prachtige land. Sri Lanka biedt uitstekende mogelijkheden tot het doen van een rondreis, georganiseerd of als backpacker. Naast de verschillende natuurparken beschikt het land over uitgestrekte zandstranden en veel bezienswaardigheden.

Landen in Noordoost Azie

China

Een vakantie in China is een unieke ervaring door de grote variëteit in de gebieden en de verschillende klimaten. Je treft er prachtige natuur en bezienswaardigheden aan, maar ook verschrikkelijk drukbevolkte steden zoals Shanghai en Hong Kong. In zo’n groot land kan het ook niet anders dat het iets te bieden heeft voor zowel de backpacker als de georganiseerde rondreiziger. De Chinese muur van ruim 5000 kilometer lang mag hierbij niet ontbreken. Net als een bezoek aan Peking, het Terracota leger in X’ian en de hoogvlaktes van Qinghai-Xizang met haar tradiotonele dorpjes en bewoners.

Lees meer over China op onze speciale pagina over China

Mongolie

Mongolië het land van weidse steppegebieden waar nomaden met hun tenten rondtrekken. Hoofdstad Ulaanbaatar ligt in het noorden van Mongolië. Een aantal van de bezienswaardigheden in de stad worden gevormd door kloosters en tempels. Mongolië wordt verder gekenmerkt door de gigantische Gobiwoestijn, de bergen in het westen waar zelfs gletsjers te vinden zijn, de bosrijke taiga, zoute en zoetwatermeren en grote gebieden met zandduinen. Dit is ook het land van de legendarische heerser Dzjenghis Khan die in de Middeleeuwen het land tot het grootste rijk dat de wereld ooit gezien heeft maakte. Per trein, de wereldberoemde Trans Siberie Expres, is dit land het best te bezoeken. Deze tocht zal een verpletterende indruk op je achterlaten.

Tibet

Het land dat op iedere reiziger een onvergetelijke indruk achterlaat. De kale woeste berglandschappen waarin kleine middeleeuwse dorpjes verscholen liggen, geven je het idee een tocht naar een verborgen wereld te maken. Indrukwekkend zijn de wapperende gebedsvlaggetjes die hun gebeden de hemel in sturen, de eenzame herders die hun yaks hoeden en de hartverwarmende bevolking. Prachtig zijn de gebouwen, zoals het statige Potala paleis van de in ballingschap levende Dalai Lama welke boven de oude binnenstad van Lhasa uit torent en de Jokhang tempel, waar yakboterkaarsjes voor eeuwenoude boeddha beelden branden.