Backpacken China en Rondreizen

China, ’s werelds grootste volksrepubliek, biedt voor de backpacker of rondreiziger een enorme variatie aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. De Chinese muur, het plein van de hemelse vrede in Peking, het Terracotta leger, de vlaktes en tropische regenwouden van Yunnan zijn enkele voorbeelden.

Contrasten alom aanwezig in dit immense land, genoeg om te ontdekken. China is niet alleen een kennismaking met een boeiende cultuur, die duizenden jaren langs keizerlijke dynastieën werd doorgegeven, maar is ook een ontdekkingstocht door een land in razendsnelle evolutie.

Ga terug naar de overzichtspagina van Azie.

China steden en platteland

In de steden is er volop verandering en ziet men duidelijk dat in China een enorme economische groei aan de gang is, die ook zijn invloed heeft op het straatbeeld in het algemeen. Steden groeien uit hun voegen met westerse architectuur als voorbeeld. Op het platteland is sinds de tijd van Marco Polo niet veranderd. De keizerlijke dynastieën zijn verdwenen, maar eeuwenoude tradities en gebruiken zijn gebleven.

Ondanks deze ontwikkeling blijft China, zelfs voor de meest ervaren reiziger, een land vol verrassingen en symboliek: van de Chinese karakters tot de vele dialecten, van de beroemde shanshui zijde, schilderkunst op zijde, tot de kalkstenen rotsformaties van Guilin, van de meest onbegrijpelijke religieuze begrippen tot de ingewikkelde aard van de eigentijdse politiek. Je komt terecht in een andere wereld en de vele mysteries van het leven in China zijn haast niet te begrijpen.

China, het op twee-na-grootste land van de wereld, wordt omringd door de woestijnen van Mongolie, de ruige Tibetaanse vlaktes en de Himalaya in het westen en de Oostelijke en Zuidelijke Chinese zeeen. China omvat alle soorten landschappen. Van hoge gebergten tot oneinigende vlaktes, van het Tibetaanse ‘dak van de wereld’ in het westen tot de Binnenlandse Mongoolse Hoogvlakte ten oosten van de Yangzi Rivier vallei.

In het zuidwesten ligt de Yunnan-Guizhbou Hoogvlakte. Dit gebied wordt verscheurd door talrijke bergkloven, watervallen, ondergrondse spelonken en kalkstenen kliffen. De binnenlandse bezienswaardigheden bevatten de Taklamakan. Hier liggen woestijnen, gevormd uit verdampte zoutmeren en de Turpan Depressie (China’s heetste regio, door Chinezen de Oase van Vuur genoemd).

De belangrijkste handelsroutes via het water zijn de Yangzi, Yellow, Mekong en Salween rivieren. Deze worden gevoed door smeltende sneeuw uit de bergen van West-China en de hoogvlakten van Tibet.

Informatie over Beijing

Hier starten de meeste backpackers hun reis door China. Logisch want in Peking zijn vele bezienswaardigheden van voordat het land open ging voor toeristen te bewonderen. Attracties zoals het plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad zijn wereldberoemd en een must tijdens een bezoek aan Peking. Daarnaast is de stad een prima uitvalsbasis voor attracties in de omgeving. De Chinese muur en het terracotta leger in Xian zijn vanuit Peking prima te bezoeken voor een dagtrip.

Informatie over Shanghai

Shanghai, een andere bekende Chinese stad, heeft bijnamen zoals de ‘Parel van de Oriënt’ en het ‘Parijs van China’. De stad wordt in tweeën verdeeld door de Huangpu rivier. De meeste highlights van de stad zijn te vinden in Puxi. We hebben al wat meer informatie verzameld over Shanghai, je leest er alles over op onze pagina over Shanghai.

Informatie over Hongkong

Hong Kong is de handelsstad van China en de grote transit luchthaven van Azie. Hoewel deze stad voor een lange periode onafhankelijk is geweest van China, is Hong Kong puur Chinees.

Algemene informatie China

Ligging

China ligt op het noordelijk halfrond in Azië en grenst aan Noord-Korea, Mongolië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, Birma, Laos en Vietnam.

Oppervlakte

9.596.960 km². Dat is 314 maal zo groot als België.

Hoofdstad

Peking

Belangrijkste steden

Peking, Sjanghai, Tianjin, Chengdu, Wuhan, Changhun, Chongqing, Xi’an, Kanton.

Staatsvorm

Volksrepubliek

Bevolkingsgroepen

Chinezen (Han), Zhuang, Hui, Uyguren, Yi, Miao, Tibetanen, Mongolen.

Talen

Madarijn-Chinees (officieel). Daarnaast heeft vrijwel iedere provincie een eigen dialect.

Godsdienst

Taoïsme, boeddhisme, confucianisme, islam

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
Januari, februari: Lentefeest (drie dagen)
1 mei: Meidag
1,2 en 3 oktober: Nationale dag
5 april: Qingming Festival (Gravenfeest)
Drakenboot festival
Middenherfst feest

Cultuur

Het Mandarijn, ook wel hanyu of putonghua genoemd, is de voertaal van de Chinezen. Het is de taal die op alle scholen in China onderwezen wordt en afgeleid is van het dialect dat men in Noord-China spreekt. Het Chinees kent vele dialecten, die soms zo verschillend zijn dat Chinezen elkaar onderling niet verstaan. In dat geval zullen ze moeten communiceren via de schrijftaal, de Chinese karakters, die wel voor alle Chinezen dezelfde zijn. Chinees is een toontaal; het gebruik van verschillende toonvallen bij dezelfde klank levert toch verschillende betekenissen op. Het Mandarijn is in de jaren vijftig tot standaard spreektaal verheven. Ook introduceerde men vereenvoudigde karakters om het leren van de taal te vergemakkelijken en het analfabetisme te bestrijden.

Bevolking

China herbergt met zijn 1,4 miljard inwoners bijna een kwart van de totale wereldbevolking. Een overgroot deel hiervan, 90%, wordt gerekend tot de zogenaamde Han-Chinezen. Ondanks grootschalige migratie wordt slechts veertig procent van China bevolkt door de Han. In het overige deel van het land wonen de zogenaamde ’minderheids-nationaliteiten’ hoewel ook in deze gebieden het aantal Han-Chinezen gestaag groeit. Er zijn 52 verschillende minderheidsgroepen die in totaal 55 miljoen zielen tellen. Het is het kleurige deel van de bevolking dat vooral aan de grensstreken woont. Bekende bevolkingsgroepen die een lange traditie van zelfstandigheid hebben gekend zijn de Mongolen, de Tibetanen en de Uighuren. Vooral het lot van de Tibetanen is tragisch omdat zij nauwelijks de kans krijgen hun eigen levenstijl en cultuur voort te zetten in Tibet.

Vooruitstrevend

De lange geschiedenis en de grote diversiteit van het land heeft een grote rijkdom aan cultuurschatten voortgebracht. Het hoogtepunt van de Chinese culturele geschiedenis wordt algemeen toegeschreven aan de Tang- en Sung-Dynastie (700-1200 na Chr) In die tijd werden de belangrijkste uitvindingen gedaan die lieten zien dat de Chinese beschaving de meest geavanceerde ter wereld was. Buskruit, boekdrukkunst, kompas en papiergeld zijn enkele van de voorbeelden die pas veel later in Europa bekend werden.

Porselein en zijde

Chinees porselein was van een unieke kwaliteit waarvan men zelfs vandaag de dag niet weet hoe het vervaardigd werd. Ook de Chinese zijde was beroemd tot in Europa waar de langste Handelsweg ter wereld, de zogenaamde Zijderoute, haar naam aan dankt. Het is ook de tijd dat Marco Polo zijn reis naar China maakte en met eigen ogen zag wat een ontwikkeld rijk de Chinezen hadden.

Ming en Qing

De laatste dynastieën van China, de Ming en Qing keizers, hebben naar verhouding het grootste erfgoed achtergelaten. Alle grote monumenten zoals de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Peking stammen uit deze tijd.

Literatuur en film

Ook de klassieke Chinese literatuur kent een lange traditie, maar is weinig bekend in het westen. Moderne literatuur van schrijvers zoals Mo Yan of de Nobelprijs winnaar Gao Xingjian hebben een groeiend westers lezerspubliek bereikt. Filmliefhebbers zullen ongetwijfeld genieten van het werk van Zhang Yimou (o.a.Raise the Red Lantern) en Chen Kaige (o.a. Farewell My Concubine).

Literatuur en film

Ondanks de ontmoediging en zelfs onderdrukking van de overheid op religieus en filosofisch gebied worden Boeddhistische, Taoïstische en Confucianistische tempels weer steeds drukker bezocht. Het confucianisme met haar hiërarchisch maatschappijbeeld en gedragsregels is eeuwenlang de grondslag voor de Chinese samenleving geweest.

Traditie en vooruitgang

Opvallend aan de Chinese economie is het grote welvaart- en ontwikkelingsverschil tussen de grote steden en economische zones en het traditionele agrarische platteland. Nergens ter wereld wordt momenteel zoveel gebouwd en zoveel geïnvesteerd als in China. Of de Chinezen zelf daar gelukkig mee zullen zijn, is een vraag die nog niet beantwoord kan worden. Voorlopig lijken de mensen in de ban van de nieuwe welvaart maar anderzijds steekt ook de onvrede de kop op.

Hard werken en discipline

De welvaart is alles behalve eerlijk verdeeld en de corruptie in het land is schrikbarend. In sommige provincies worden groeipercentages gehaald van meer dan 15 procent! Dat is ongekend hoog voor een land met een communistisch verleden. De verklaring hiervoor moet onder andere gezocht worden in de cultuur van de Chinezen die door de eeuwen heen geleerd hebben door hard te werken te overleven. De Confuciaanse leerschool die hamerde op discipline, heeft daarvoor de basis gelegd. Maar ook het saaie en armoedige leven dat men onder het communisme moest ondergaan, was een belangrijke drijfveer om de economische vrijheid ten volle te benutten.

Landbouw is de basis

De basis van de Chinese economie is nog altijd de landbouw, vanwege de enorme bevolking die verspreid woont op het platteland. Als u van de grote stad naar de provincie reist waant u zich honderd jaar terug in de tijd. Maar het zijn de stormachtige ontwikkelingen in de industrie die de aandacht trekken. Letterlijk alles wordt er tegenwoordig geproduceerd en niet alleen voor de Chinezen. Er is een grote kans dat de spijkerbroek die u hier in de winkel koopt, in China geproduceerd is.

Ook het toerisme neemt een steeds belangrijker plaats in. Het zijn niet alleen de westerse toeristen die China willen ontdekken, maar steeds vaker zijn het de Chinezen zelf die nu de mogelijkheden hebben om hun eigen land te zien.