Backpacken in Shanghai

Shanghai: ooit begonnen als klein textiel- en vissersdorpje en vandaag de dag een metropool dat zijn weerga niet kent. Het succesverhaal van deze Chinese wereldstad begon in 1842, toen het Verdrag van Nanking met Groot-Brittannië werd ondertekend. In de jaren daarna ontwikkelde Shanghai zich tot een grote havenstad die de hele wereld met elkaar verbond. Anno 2022 speelt deze stad nog steeds een belangrijke rol op het wereldtoneel. Sterker nog: het is de grootste havenstad ter wereld en is met een inwoneraantal van 24 miljoen de grootste stad van China.

Een korte geschiedenis van Shanghai

Ooit van een klein handelsdorpje gehoord genaamd Huating? De kans is klein. Toch is het momenteel een van de grootste en meest bruisende steden ter wereld: Shanghai. Volgens historici gaat de geschiedenis van dit bijzondere stukje China terug tot 1553. In dat jaar werd de eerste steen van de stadsmuur rond Huating gebouwd. Tijdens de Eerste Opiumoorlog, zo rond het begin van de negentiende eeuw, grepen de Britten de macht in Shanghai. Na de oorlog in 1842 werd het Verdrag van Nanking ondertekend met Groot-Brittannië. Het veranderde de de geschiedenis van Shanghai voorgoed. De haven van de stad kreeg de kans om uit te groeien tot de grootste ter wereld en vormt 160 jaar na het verdrag een internationaal netwerk vol handelsverbindingen.

Indrukwekkende haven van een ‘bijzondere stad’

In 1927 werd Shanghai door het bewind van China uitgeroepen tot ‘bijzondere stad’ en dat was niet zomaar. Eind jaren twintig was het namelijk de meest invloedrijke financiële stad in het Verre Oosten. Bijna honderd jaar later is Shanghai een stad die maar door blijft groeien. Neem nu de indrukwekkende en enorme haven. Het verwerkte in 2021 maar liefst 650 miljoen ton goederenoverslag en is daarmee bijvoorbeeld Rotterdam (442 miljoen ton) ver de baas.

Financieel en economisch centrum in China

De gunstige ligging draagt absoluut bij aan de enorme handel die plaatsvindt binnen de haven van Shanghai. Deze stad heeft een oppervlakte van ruim 6500 vierkante kilometer en mag zich daardoor de grootste stad van China noemen. Ook heeft het een plekje in de top vijf van grootste steden wereldwijd. Als grootste stad van het land is Shanghai dan ook het financiële en commerciële centrum van China.

Bouw zakendistrict

Shanghai wil haar positie als invloedrijke wereldstad niet verliezen. Zodoende zijn er sinds de jaren negentig een aantal grote hervormingen doorgevoerd om de stad verder op te bouwen. De grootste verandering tot nu toe is de bouw van het zakendistrict van Pudong. Binnen afzienbare tijd ontstond er in Shanghai een heel nieuw gedeelte vol kantoren en zakenmensen. Inmiddels is het een bruisende plek vol economische en financiële activiteiten dat niet meer weg te denken is uit de stad.

Foto van Shanghai in de nacht

Hoe reis je naar Shanghai?

Een verblijf in Shanghai is een onvergetelijke ervaring. Vanuit Nederland moet je er wel een reis van minstens 14 uur voor over hebben, hoewel het met meerdere overstappen nog veel langer duurt. Zo reis je met KLM vanaf Schiphol in 14 uur en 45 minuten naar deze Chinese metropool. Wel moet je nog een overstap maken in Seoel. Maar eenmaal aangekomen in de stad verveel je je geen moment. Er is zeer veel te zien en de beleven. Verwonder je over de spectaculaire architectuur van de stad, wandel door musea of leer van alles over de bijzondere geschiedenis van Shanghai. Daarnaast kun je deelnemen aan verschillende tours door de stad. Rust na afloop uit in een van de vele parken die Shanghai rijk is of geniet van de Chinese keuken in een fijn restaurant.

Maglev: reizen met de trein van de toekomst

Wie Shanghai bezoekt ontkomt er niet aan: de Maglev-magneettrein. Maglev is de afkorting van ‘Magnetic Levitation’, dat ‘magnetisch zweven’ betekent. En dat is ook precies wat het is. Deze magneettrein zweeft een paar millimeters boven het spoor door een magnetisch veld. Het speciale trein brengt je razendsnel naar het bruisende centrum van Shanghai. Sterker nog: de maximale snelheid is 530 kilometer per uur! In de trein zelf merk je daar vrij weinig van. De treinreis verloopt vlot en ontspannen en ondertussen zie je vanuit het raam de stad opdoemen.

Snel en geluidloos reizen

Hoewel magneettreinen al jaren worden getest, mogen reizigers er pas sinds kort van genieten. Je vindt deze vorm van reizen nog maar op drie plekken ter wereld. Na Duitsland en Japan is Shanghai een van die gelukkigen. Reizigers zijn niet alleen te spreken over de snelheid van de trein. Ook het feit dat er geen sprake is van geluid vinden mensen erg fijn. Er rijden immers geen wielen over de rails, waardoor zowel geluiden als trillingen en oneffenheden als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De magneettrein in Shanghai

Pioneer op het gebied van infrastructuur

Shanghai is wat betreft infrastructuur projecten een ware pionier te noemen. De Maglev-magneettreinen zijn daar het uitgelezen voorbeeld van. Veel landen vinden het een interessant project en willen het graag zelf introduceren aan hun reizigers. Zo zijn de
Arabische oliestaten Bahrein en Qatar zijn ook geïnteresseerd in deze zeer moderne technologie. Ze hopen dat er in de nabije toekomst een snelle, geluidloze en comfortabele verbinding komt tussen de twee landen.

Betrouwbare taxi’s

Het is een unieke en haast overweldigende ervaring om in deze zeer moderne trein te mogen rijden. Eenmaal aangekomen vanuit de trein stap je gemakkelijk over op een taxi. Op vrijwel elk station staan taxi’s die voornamelijk toeristen van A naar B brengen. Taxi’s in Shanghai zijn over het algemeen betrouwbaar en betaalbaar. Bovendien doen de Chinese taxichauffeurs meer dan jou ergens heen brengen. Zo is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen en helpt men je graag met zaken voor jou regelen of het halen van spullen.

Is het een goed idee om een auto te huren in Shanghai?

Natuurlijk kun je ook zelf een auto huren in Shanghai. Dit geeft je veel vrijheid, maar pas wel op: het verkeer in deze stad is vrij traag in vergelijking met die van het Westen. Dit komt mede door het feit dat de verkeersregels er helaas niet altijd goed worden gevolgd. Zodoende raden we aan om met het openbaar vervoer of per taxi te reizen. Het openbaar vervoer is een prima optie. Het treinnetwerk is uitstekend en een zeer gemakkelijke manier om snel tussen twee of meer plaatsen te reizen. Naast treinen rijden er ook bussen door de stad. Wil je kennismaken met de echte bevolking? Pak dan de bus, want die wordt meestal alleen door de lokale bevolking gebruikt.

Welke bezienswaardigheden vind je in Shanghai?

Wie graag iets wil leren over Shanghai moet zeker een bezoekje brengen aan het gelijknamige museum. Die bestaat al sinds 1952 en kent een interessante geschiedenis. Het werd ooit gebouwd in een voormalige renbaan, maar verkaste zeven jaar later naar een ander gebouw. Ook deze locatie was echter van korte duur. Het stadsbestuur stelde een stuk grond voor de bouw van het Shanghai Museum beschikbaar. Vervolgens werd er in minder dan een jaar een indrukwekkend gebouw van bijna 40.000 meter neergezet. Het Shanghai museum kent niet alleen een bijzondere geschiedenis, maar ook een interessante architectuur. Zo heeft de eerste verdieping een vierkante vorm, die naar de aarde toe is gericht. De tweede verdieping heeft juist een cirkelvorm omdat het de cirkelvormige lucht moet symboliseren.

Shanghai Museum: dé plek voor Chinese kunstitems

Liefhebbers van cultuur en geschiedenis zijn in het Shanghai Museum helemaal op hun plek. Het is namelijk dé locatie voor oude Chinese kunstitems. Sterker nog: op dit moment zijn er maar liefst 120.000 artefacten uit de oude Chinese oude cultuur te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, sculpturen, meubels en kalligrafieën. Laat je vooral niet overweldigen door de enorme hoeveelheid items. Bekijk ze tijdens je bezoek rustig en lees de beschrijving die er bij staat door. Op die manier leer je binnen een paar uur heel veel over de bijzondere Chinese cultuur.

Beschrijvingen en kamers

Overigens zijn de meeste beschrijvingen bij de museum items in het Chinees. Het is dus wel handig om Google Translate te gebruiken, Chinees te leren en/of een Chinese gids in te schakelen. Heel soms staat een beschrijving ook in het Engels weergeven. Hoe dan ook zijn alle items de moeite van het bekijken waard, of je nu de beschrijving kan lezen of niet. Je vindt ze in 11 verschillende kamers die onderverdeeld zijn in categorieën als kunst, sculpturen en schilderijen.

Het Shanghai museum

Verleden en toekomst

Overigens richt het Shanghai museum zich niet alleen op het verleden. Ook de toekomstplannen van deze wereldstad hebben er een plekje. Ook dat is natuurlijk erg interessant, aangezien Shanghai hard verder bouwt aan haar economische en financiële groei. Aan ambitie ontbreekt het dan ook zeker niet.

Vaar door de grachten van Zhujiajiao

Grachten associeer je misschien niet meteen met China, maar ze zijn er wel degelijk. Zo vind je deze indrukwekkende waterwegen net buiten het centrum van Shanghai. En net als in Amsterdam bouwen mensen er maar al te graag hun huizen langs. De stad Zhujiajiao is vanwege zijn vele grachten zeker een bezoekje waard. Het is er veel rustiger dan in Shanghai en heeft een geweldige sfeer. Dit is dan ook de perfecte plek voor als je even wilt ontsnappen aan de hectiek van de stad. Bovendien ligt het maar net buiten Shanghai, dus je hoeft er niet veel voor te reizen. Maak een ontspannende rondvaart op een van de gondels die aan de kust te vinden zijn. Zo heb je een perfecte eerste indruk van Zhujiajiao.

Bewonder Zhujiajiao vanuit de hoogte

Van tiny houses en enorme appartementen tot prachtige typisch Chinese gebouwen: Zhujiajiao heeft het allemaal. Het is een prachtig gezicht en een absolute ‘must see’ tijdens je avontuur in Shanghai. Overigens zijn er meer manieren om Zhujiajiao te leren kennen. Stap eens uit de boot en ga de hoogte in met een kabelbaan. Van bovenaf zie je een groot aantal prachtige gebouwen die direct aan het water zijn gebouwd. Bloemen, planten, oude huizen en appartementen gecombineerd met oude Chinese gebouwen, bruggen en typisch Chinese lantaarns zorgen voor een bijzonder plaatje die je zeker met de camera vast moet leggen.

Flaneer door de zijstraatjes

De fijne en haast romantische sfeer in de stad is verbazingwekkend! Ben je eenmaal weer op de grond? Wandel dan door de zijstraatjes van Zhujiajiao. Ook dat is een ware belevenis dankzij de vele restaurants en winkeltjes vol snuisterijen. Neem vooral een leuk presentje mee voor het thuisfront of voor jezelf, als herinnering aan het prachtige Shanghai met zijn vele mooie bezienswaardigheden.

Opnieuw de hoogte in met de Pearl Tower

De Pearl Tower is een attractie die goed is voor minstens 3 miljoen bezoekers per jaar. Deze toren is dan ook een van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Shanghai. Niet alleen omdat het jaarlijks een groot aantal toeristen trekt, maar ook omdat de toren maar liefst 468 meter hoog is. En daar bovenop hangt weer een antenne van maar liefst 118 meter hoog! Deze antenne is belangrijk omdat hij grote delen van de stad van radio en televisie voorziet. Deze toren is dus niet alleen belangrijk vanwege het mooie uitzicht, waar vooral toeristen blij mee zijn. Zonder dit bouwwerk hebben de inwoners van Shangai geen radio en tv, dus het is nog nuttig ook.

Meerdere verdiepingen

De Pearl Tower bestaat uit verschillende bollen. De eerste bol bevindt zich op een hoogte van 90 meter en heet ‘Space City’. De tweede bol én het sight seeing gedeelte bevindt zich op een hoogte van 263 meter. Hier vind je een langzaam draaiend restaurant waar je lekker kunt eten. Bovendien is het de ideale plek om de stad te bewonderen terwijl je geniet van een lunch of diner. Tussen de eerste en tweede verdieping bevindt zich bovendien het “Space Hotel”. We willen dit graag even benoemen omdat het een unieke ervaring biedt. Wie hier verblijft geniet extra lang van een spectaculair uitzicht over Shanghai. Naast het restaurant vind je in de bol ook nog een winkelcentrum en regelmatig interessante tentoonstellingen. Het is dus een bruisend bolwerk in een stad die nooit slaapt.

De Pearl Tower

Ontspannen en winkelen in Yuyuan Garden

Heeft China een eigen Venetië? Jazeker, en het heet ‘Yuyuan Garden’. Dit is de ideale plek om te varen in een gondel of om een dagje te luieren. In de boot zie je veel van het mooie landschap dat Shanghai omringt. Daarnaast kun je in Yuyuan Garden prima winkelen en bijvoorbeeld souveniertjes halen voor het thuisfront.  Vergeet niet dat er een echte zakelijke cultuur heerst en afdingen de normaalste zaak van de wereld is. Let tijdens het winkelen wel goed op je spullen. Shanghai is een wereldstad en heeft te maken met veel zakkenrollers. Ook in Yuyuan Garden zijn deze criminelen helaas actief. Wees dus alert, maar probeer ook te genieten dit geldt eigenlijk voor heel van de ontspannen sfeer en de mooie omgeving.

Tuinen in Chinese stijl

Yuyuan Garden wordt ook wel de ‘Happy Garden’ of de ‘Gelukstuin’ genoemd. Inmiddels is het al zo’n dertig jaar in handen van de gemeente. Het is een plek die je tijdens een bezoek aan Shanghai niet mag missen. Wist je dat deze tuinen al meer dan 400 jaar bestaan? Eeuwen geleden waren ze eigendom van de familie Pan, die de tuinen liet ontwerpen volgens de Chinese bouwstijl. Zo is er veel water en bestaan veel gedeeltes uit steen. Ook de bloemen en planten rondom de tempels zijn zeker de moeite van het bekijken waard. Het is alsof je in een andere wereld bent. Toch is de Yuyuan Tuin te vinden in hartje Shanghai, in het oude centrum van de stad.

Shanghai Circus World

Ben je na het wandelen in Yuyuan Garden klaar voor iets meer actie? Dan is een bezoekje aan Shanghai Circus World zeker de moeite waard. Het is een uniek circus met allerlei Chinese acts die je nergens anders ter wereld vindt. Denk aan indrukwekkende acrobatiek gecombineerd met traditionele Chinese krijgskunsten. Shanghai Circus City is te bereiken met de metro, die bijna voor de deur stopt. Een andere optie is de shuttle vanaf jouw hotel. Controleer vantevoren of dit mogelijk is. De shuttle haalt jou op en brengt je na afloop weer thuis.

Adembenemende show

Chinezen zijn erg trots op hun geschiedenis en vertellen er maar al te graag over. Zodoende worden veel historische verhalen op spectaculaire wijze in Shanghai Circus World gedeeld met het publiek. Adembenemende special effects zorgen voor een onvergetelijk optreden van ongekend niveau. Naast acrobaten vind je in dit circus ook veel dieren, die vaak op een onroerende manier een rol spelen in de prachtige verhalen die China rijk is.

Hoe duur zijn tickets voor Shanghai Circus World?

Mooie lichtjes, lichtshows en heerlijke traditionele live muziek: Shanghai Circus World is een waar feest. Er gebeuren allerlei onverwachte dingen waardoor je verrast blijft worden. Deze show is dan ook erg populair en snel uitverkocht. Wees er op tijd bij met het kopen van tickets. Kaartjes zijn te koop in verschillende niveau’s. Voor 20 euro heb je al toegang tot Shanghai Circus World, maar dan zit je wel op een minder fijne plek. Wie op de voorste rijen wil genieten van de show moet al snel 100 euro neertellen. En dit betreft alleen het toegangsbewijs, want het eten en drinken is niet inbegrepen. Het is dus geen goedkoop uitje, maar wel een die onvergetelijk is.

Wat heeft Shanghai op culinair gebied te bieden?

We associëren Chinees eten misschien al snel met gewokte groenten, rijst en loempia’s. Dit beeld is echter vrij beperkt. Wie een bezoek brengt aan Shanghai zal ontdekken dat de Chinese keuken veel meer te bieden heeft op culinair gebied. Sterker nog: China heeft allerlei soorten keukens en elke regio heeft zijn eigen gerechten en culinaire gewoontes. Shanghai is daar een perfect voorbeeld van. In deze moderne en bruisende stad vind je werkelijk overal hippe restaurants. Er is voor elk wat wils, of je nu een groot of klein budget hebt. Populaire gerechten uit Shanghai zijn bijvoorbeeld:

  • Xiaolongbao: Dumplings (gestoomde broodjes) gevuld met soep en flinterdun vlees
  • Gerookte stukjes vis
  • Gestoomde krab
  • Peking eend
  • Gestoofd varkensvlees

Internationale gerechten
Shanghai is een wereldstad vol internationale gerechten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Wie na een paar weken genoeg heeft van Chinees eten, kan altijd nog terecht bij de Franse bakker of het Italiaanse restaurant op de hoek. Pasta en pizza smaken ook in Shanghai prima, net als andere Europese gerechten.

Hoe veilig is Shanghai?

China staat bekend als een veilig land waar de bevolking zich over het algemeen netjes gedraagt. Shanghai vormt daar geen uitzondering op. Dat betekent niet dat er geen criminaliteit voorkomt. Net als andere grote steden heeft Shanghai te maken zakkenrollers. Daarom is het altijd verstandig om waardevolle spullen uit het zicht van anderen te bewaren. Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Let dan goed op je spullen en wees altijd alert. Ook is het verstandig om voor vertrek en tijdens de reis aandacht te besteden aan de actuele veiligheidssituatie in Shanghai. Op straat zie je veel politie en andere veiligheidsdiensten geposteerd en gepatrouilleerd.

Bewaar je portemonnee op een veilige plek
In tegenstelling tot zakkenrollers zijn aanvallen op winkels en toeristen uiterst zeldzaam. Toch staan er soms waarschuwingsborden op straat die bezoekers waarschuwen om uit te kijken voor plunderingen. We raden aan om een portemonnee ergens onder je kleding te bewaren. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Wil je belangrijke documenten, zoals paspoorten en creditcards, liever niet in de kluis op je hotelkamer wilt bewaren? Bewaar ze dan in je portemonnee. En maak eventueel een ​​fotokopie van je ticket en paspoort. Die kun je eventueel meenemen in plaats van je originele paspoort, die veilig in een hotelkamerkluisje blijft.

Moet je een visum aanvragen voor China?
Wie naar China reist heeft aan een paspoort alleen niet genoeg. Je hebt ook een visum nodig, die je het beste voor een zakenreis, werkbezoek of stage kan aanvragen. Het kan een week of langer duren voordat aanvragen worden ontvangen. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk verschillende documenten moet delen voordat jouw aanvraag kan worden voltooid.  

Hoe zit het met doorreizen?
Ben je op doorreis in Shanghai of andere delen van China? Dan is het niet nodig om een visum aan te vragen. Als je meer dan een dag op jouw doorvlucht moet wachten ontvang je bij aankomst in China een tijdelijk visum waarmee je de luchthaven kunt verlaten. Houd er rekening mee dat jouw paspoort vanaf de aankomstdatum nog meer dan zes maanden geldig moet zijn. Is dat niet het geval? Dan kom je het vliegtuig niet (meer) in.

Reis naar Shanghai en gezondheid

China is een groot land en kent veel verschillen qua voedsel en kruiden. Het is altijd verstandig om wat medicijnen bij je te hebben als je door China reist. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, pillen tegen reisziekte, keelpastilles, pleisters en diarreeremmers. Ook muggenwerende middelen en muskietennetten zijn geen overbodige luxe in een land als China. Ten slotte is het verstandig om een ​​zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen om je huid te beschermen tegen UV-stralen. De zon in Shanghai kan feller zijn dan verwacht en je wilt natuurlijk niet verbranden tijdens je mooie reis!