Shanghai

Wie gaat backpacken door China start of in Peking of in Shanghai. Het grootste verschil tussen deze wereldsteden is het verleden. Shanghai is het economische centrum van China. Peking het culturele centrum. Ondanks dat Shanghai minder cultuur heeft dan de hoofdstad is er genoeg te zien en te beleven en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Shanghai is bruisend. Qua lekker eten, uitgaan en shoppen is Shanghai the place to be. Geen wonder dat steeds meer backpackers deze metropool aandoen.

Ga terug naar de overzichtspagina van China

Algemeen over Shanghai

Geen stad heeft de laatste twintig jaar een snellere vooruitgang meegemaakt dan Shanghai. Verleden, heden en toekomst zijn er sterk met elkaar verbonden.

Het mooiste voorbeeld hiervan zijn de beide kanten van de Huangpu rivier.

De westelijke oever – beter bekend als de Bund – wordt gekenmerkt door statige Europese gebouwen die dateren uit de 19de en begin 20ste eeuw. Aan de oostelijke zijde van de rivier, in Pudong, staan ultramoderne gebouwen en dit gebied vormt het zakendistrict van Shanghai.

Ook is Shanghai de stad met de langste winkelstraat van China: de Nanjing Road, een goede vijf kilometer winkelparadijs.

Niet minder interessant is Yuyuan, een wijk herbouwd in klassiek Chinese stijl. Ook de Jaden Boeddhatempel is zeker een bezoek waard. Naast winkels en tempels is Shanghai ook een stad met mooie parken, boulevards en goede restaurants.

Wie deze stad echter bezoekt, kan de stad niet verlaten zonder eenmaal een acrobatenshow te hebben bezocht.

Shanghai is de stad-met-de-twee-gezichten. Moderniteit en oudheid staan schouder aan schouder. Oude huizen worden afgebroken en maken plaats voor nieuwe wolkenkrabbers. Maar vlak naast deze flatgebouwen vindt u dan de markten waar de ramen, deuren en bakstenen van de oude huizen verkocht worden. Een oude jonk dobbert over de Huangpu rivier, terwijl nog geen 100 meter verderop ’s werelds eerste magneettrein over zijn sporen “zweeft”.

Bezienswaardigheden Shanghai

JingAn Tempel

De oudste en Boeddhistische tempel van Shanghai. Hier zie je monniken bidden en mediteren. Indrukwekkend.

Volksplein

Het Volksplein van Shanghai is één van de belangrijke toeristische attracties van de stad. Hier komt iedereen samen.

De Bund

De belangrijkste winkelstraat van Shanghai omgeven door oude koloniale bouwwerken en diverse wolkenkrabbers. Een mix tussen oud en nieuw.

De Shanghai Yu-tuinen

Een klassieke Chinese tuin met een variatie aan vijvers, bruggetjes, beekjes, pagodes. Hier slenteren de shanghai-anen graag in hun vrije tijd.

Het historische Museum

Het Museum van Shanghai is een van de meest interessante museums van het land. Hier vind je oude Chinese en hedendaagse kunst.

De Oriental Pearl Tower

Vanaf het Oriental Pearl Tower heb je een fenomenaal uitzicht over Shanghai.

Chenghuang tempel

Een eeuwenoude taoïstische tempel in het oudste gedeelte van Shanghai.