Backpacken Indonesië

Indonesië is het perfecte land om te backpacken. De eilanden archipel is goed te bereizen. De mensen zijn erg vriendelijk, het eten fantastisch en er is ontzettend veel te zien. Van woeste vulkaan landschappen tot mosgroene sawa’s (rijst terrassen). Van imposante hindoeïstische bouwwerken tot eenvoudige vissersdorpen.

Tropisch regenwoud, savannen, koraalkust en een rijke cultuur vormden de sleutelwoorden van de ‘Gordel van Smaragd’. Indonesië heeft het allemaal. Ideaal om te backpacken. Deze grootste Archipel ter wereld telt meer dan 13.000 grote en kleine eilanden. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en allure. De natuur is op ieder eiland anders. Je vind er afwisselend vulkanen, , uitgestrekte oerwouden en meer in het oosten, Savanna’s.

Of ga terug naar het overzicht backpacken Azie

Backpacken Java

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië. Het is het politiek en economisch centrum van het land. Met zo’n 120 miljoen inwoners is Java bovendien het dichtsbevolkte eiland van de archipel. De hoofdstad Jakarta en de havenstad Surabaya zijn miljoenensteden met een moderne industrie. Het culturele centrum van Java is Yogyakarta.

Backpacken Bali

Bali is de meest populaire vakantiebestemming van Indonesië. Het is een bijzonder eiland, niet alleen vanwege de prachtige stranden, terrasvormige rijstvelden en heilige vulkanen. Maar ook vanwege de Hindoeïstische cultuur en haar tradities en rituelen.
De twee bekende badplaatsen, Kuta en Sanur bevinden zich in het zuiden van Bali.

Backpacken Sumatra

Sumatra staat bekend om zijn indrukwekkende natuur. Op het een na grootste eiland van de archipel vind vindt u watervallen, vulkanen en ongerepte tropische wouden. Hier leven zeldzame dieren zoals olifanten, tijgers, neushoorns en orang oetangs.

Hier kun je reizen langs de vele plantages in de noordelijke provincies waar rubber, tabak, cacao en palmolie geproduceerd wordt. Een van de hoogtepunten is het Toba meer, waar je kunt genieten van een uniek uitzicht over de watervlakte van het grootste meer in Zuidoost-Azië, omringd door vele vulkanen en bergen.

Midden in het meer ligt het eiland Samosir dat volgens de overlevering van de lokale ‘ Batak ‘ bevolking de ‘Navel van de wereld’ is.

Backpacken Sulawesi

Een eiland als een orchidee, maar wel een van een veel duurzamere schoonheid. Je vindt hier een overweldigende pracht aan hoge bergen, vruchtbare dalen, schitterende meren, bijzonder gelijkmatig over de vier schiereilanden verdeeld. De negen miljoen mensen tellende bevolking bestaat onder meer uit Buginezen, Toraja’s en Minahasa’s.

Backpacken Nusa Tenggara

Steeds meer toeristen bezoeken nusa Tenggara (de kleine Soenda eilanden) en beschouwen die als een van de boeiendste delen van Indonesië. Op Nusa Tenggara leven honderden verschillende etnische stammen met elk hun eigen taal/dialect en een wijdverbreid geloof in magie. De bezoekers komen echter niet alleen voor de unieke culturen van de bergstammen. Voor de kust, vooral bij Flores, liggen schitterende koraalriffen en op het eiland Komodo leven de beroemde reuzevaranen.

Backpacken Lombok

Lombok stijgt in populariteit betreffende vakantie bestemmingen in Indonesië. Dit prachtige eiland is naast Bali gelegen. Op Lombok kun je in alle rust genieten van de stranden van Senggigi Beach of Kuta beach en is natuur spectaculair. Beklim de Rinjani vulkaan en kom tot rust tussen de rijstvelden in het ongerepte Tetebatu. En bezoek de drie parels in zee op steenworp afstand van Lombok: de Gili eilanden. Lombok is perfect om te combineren met Bali de prachtige Sunda eilanden.

Algemene informatie Indonesië

De Indonesische archipel is een ontzettend groot gebied. Over een breedte van ruim vijfduizend kilometer zijn her en der 17.500 eilanden verspreidt waarvan de meeste onbewoond zijn. De bewoonde eilanden zijn divers. Ieder eiland heeft een eigen cultuur, religie en een unieke planten- en dierenwereld. Geen enkel eiland is hetzelfde. Daardoor is het onmogelijk om een eiland zoals Java met de Nusa Tengara eilanden te vergelijken. Maar toch hebben alle bewoonde eilanden van Indonesië wat met elkaar gemeen. Ze herbergen allemaal een oude cultuur, jungles, prachtige sawa’s en vulkanen.

Flora en Fauna Indonesië

Indonesië heeft uitgestrekte regenwouden, hoge bergketens, vulkanen, valleien en prachtige groene sawa’s. Er leeft een grote diversiteit aan planten en dieren. In de dichte regenwouden komen soorten voor die nog niet eens zijn ontdekt. Andere zeldzame dieren en planten zijn helaas alleen nog te zien in beschermde natuurparken.

Bevolking Indonesië

De eilanden van Indonesië herbergen een grote verscheidenheid aan culturen, talen en religies. De 205 miljoen inwoners behoren tot 330 verschillende etnische groepen.

Taal Indonesië

Ondanks alle verschillende talen heerst alom het motto Bhinneka Tunggal Ika (= eenheid in verscheidenheid). Dat betekent dat er een grote voertaal is, het ‘Bahasa Indonesia’. In de meer toeristische gebieden wordt ook Engels gesproken en op enkele plekken zoals Malang op Java verstaan de oudere Indiërs Nederlands.

Geloof Indonesië

De bevolking van Indonesië bestaat voor 85% uit moslims. Verder zijn er christenen, hindoes en boeddhisten.

Tijdsverschil

Op Sumatra en Java is het zomers 5 uur tijdsverschil. Op Bali en de andere eilanden is dit 6 uur later. In de winterperiode komt er een uur bij.

Indonesië cultuur en gewoontes

De cultuur van Indonesië is niet in één adem te benoemen. Ieder bewoond eiland heeft haar eigen unieke cultuur. De cultuur en tradities op Bali zijn enorm verschillend dan die van Sulawesi. Sumatra heeft een eigen bouwstijl en op Kalimantan is de bouw weer compleet anders. En dat is ook niet zo gek, want de Indonesië archipel omvat meer dan 17.500 eilanden over een breedte van 5000 kilometer.