Backpacken Vietnam

Backpacken door Vietnam is pas sinds eind jaren negentig aan het opkomen. De laatste 10 jaar is het land na Thailand en Indonesie het populairste land in Azie om te backpacken of een rondreis door te maken. Veel reizigers komen er nu pas achter wat voor een verborgen juweel het land eigenlijk is.

Qua landschap varieert het van groene tropische bebossing in het zuiden tot oude oerbossen in het noorden. Van zandstranden aan de kust tot thee- en koffieplantages in de centrale hooglanden. In het zuiden vormt de Mekong Delta de meest vruchtbare regio van het land met Vietnam’s belangrijke rijst- en fruitproductie. Kortom: er is genoeg te zien en te beleven in Vietnam.

Of ga terug naar het overzicht van backpacken Azie

Vietnam: Indrukwekkende natuur en koloniale hoogstandjes

De natuur is zoals gezegd schitterent. De grote koloniale gebouwen uit de Franse overheersing, de exotische tempels en pagodes vormen de architectonische hoogstandjes in Vietnam. De kleurrijke etnische minderheden, de overheerlijke keuken en de gastvrije bevolking maken Vietnam tot een verrassende bestemming. Vietnam grenst in het noorden aan China. In het westen aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja. Het heeft de vorm van een langgerekte ‘S’ en telt een oppervlakte van 330.500 km2.

Hanoi

De hoofdstad van het Noorden van Vietnam is Hanoi. Hanoi is een mooie stad met een Franse sfeer. Het Old Quarter is een heerlijke buurt, met kleine straatjes vol leven. Je kunt er uren ronddwalen en nog niet alles gezien hebben. Bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh, het presidentiële paleis, de één pilaar-pagode en de literatuurtempel.

Hanoi is gelegen in het Noorden van Vietnam. De meeste backpackers en reizigers starten hun rondreis in Hanoi of eindigen er. Hanoi ademt de Franse koloniale sfeer uit het verleden. De huizen in de oude binnenstad zijn versierd met balkonnetjes uit vervlogen Franse tijd. De aangelegde boulevards tonen nogsteeds het straatbeeld. Hanoi is totaal verschillend met de hoofdstad Ho Chi Minh. Het heeft een veel provincialer karakter en het verkeer is ondanks dat het er druk kan zijn met brommers wat prettiger en overzichtelijker. Ook de omgeving van Hanoi is prettig. Je bent hier redelijk dicht bij een aantal prachtige bezienswaardigheden.. Daarnaast vind je direct in de omgeving interessante tempels en pittoreske dorpjes waarin nog op traditionele wijze geleefd wordt.

Hanoi informatie

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn liggen rond het Hoan Kiem meer en het gebied rond het Ho Chi Minh Museum, waaronder het gelijknamige meer met de Schildpad Pagode, de Ngoc Son Tempel, het Ho Chi Minh Huis, het Museum van de Revolutie, de Tempel der Literatuur, de Één Pilaar Pagode en het Ho Chi Minh Mausoleum.

Het Hoan Kiem-meer is een prachtige plek om uit te rusten, er zijn pagodes te bezichtigen en de oude stad is vrijwel nog geheel intact met smalle steegjes, die vernoemd zijn naar de producten die ze leveren, zoals papierstraat, zijdestraat. Je kunt een bezoek brengen aan de Doug Xuan Markt, een markt met exotische dieren zoals apen, vogels of zelfs een boa constrictor oftewel wurgslang.

De Ngoc Son tempel (3) ook wel Tempel van de Jade Bergen genoemd werd gebouwd in de 18e eeuw op een schiereiland tegen de noordelijke punt van het Hoan Kiem meer. De tempel is opgedragen aan de geleerden Van Xuong en La To, en generaal Tran Hung Dao, die in de 13e eeuw de Mongolen versloeg. Men kan de tempel bereiken via een houten brug, de The Huc brug, (Brug van de Rijzende Zon) (4). Aan de in 1855 gebouwde brug werden in latere jaren enige elementen toegevoegd. In 1864 werd de toegang tot de brug verfraaid met de Inktpot en de Penseel ter ere van de wetenschapper Nguyen Van Sieu. Op de vijfde dag van de vijfde maand neemt de ochtendzon een zodanige stand aan dat het lijkt alsof het penseel in de inktpot gedoopt wordt.

De Quan Su Tempel (Quan Su straat 73) bevindt zich slechts enkele blokken verderop. De tempel, dat in de 11e eeuw een logeerverblijf voor gasten van de keizer was, bestaat uit twee delen. Het voorste is nu een boeddhistische gebeds- en meditatieruimte, terwijl het achterste gedeelte gewijd is aan de monnik Quan Su. Deze genas keizer Ly Than Tong van een ernstige ziekte, waarop de keizer de tempel te zijner ere liet bouwen. De tempel heeft in de loop der jaren enige restauraties ondergaan.

De Hai Ba Trung Tempel (Tho Lao straat) werd gebouwd rond 1140 om de beroemde Trung Zusters te eren die vooraan gingen in de strijd tegen de bezetters. Het imposante standbeeld van de beide zusters wekt de indruk alsof ze ook heden nog aandacht vragen voor de vrijheidsstrijd van hun volk.

Het Ho Chi Minh mausoleum werd tussen 1973 en 1975 uit van alle delen van het land afkomstige materialen gebouwd in de lelijke stijl uit de leninistisch/stalinistische periode. Het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh ligt in een kist met glazen deksel opgebaard, overigens tegen zijn eigen wens om gecremeerd te worden overeenkomstig de traditie van zijn land en volk. Men kan het mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 08.00 tot 11.00 uur, op zon- en feestdagen van 07.30 tot 11.30 uur. Twee maanden per jaar (meestal september en oktober) is het mausoleum gesloten. Voorheen werd het lichaam naar Rusland gebracht om bijgewerkt te worden. Of deze procedure ook in de toekomst gevolgd blijft worden is de vraag gezien de veranderde situatie in Rusland.

Het Ho Chi Minh Huis is een eenvoudig, typisch Vietnamees huis, waarin Ho vele jaren van zijn leven doorbracht. De kleine vijver met vissen bracht hem rust en ontspanning. Het huis diende tevens als vergaderruimte voor de Revolutionaire Raad.

De Een Pilaar-Pagode (Chua Mot Cot) is in 1040 gebouwd met een massieve houten stam als basis, en werd vele malen vernield en weer hersteld, de laatste maal in 1955 toen de Fransen overhaast Hanoi ontvluchtten. Het kleine gebouw staat nu op een cementen pilaar en heeft helaas veel van zijn charme verloren. De tempel werd gebouwd door keizer Ly Thai To als dankbetuiging aan zijn medestrijders en bevat een beeldje van Quan The Am Bo Tat, godin van de barmhartigheid. Bij de pagode staat ook een door India geschonken Bo De boom als symbool van verbondenheid met Boeddha, die onder een dergelijke boom gezeten de staat van Verlichting bereikte.

De Tran Quoc Pagode vlak bij het Thang Loi Hotel is de oudste pagode van Hanoi, rond 500 gebouwd voor hooggeplaatste monniken aan het keizerlijke hof.

De Cho (= markt) Dong Xuan bevindt zich ongeveer 1 km ten noorden van het Hoan Kiem meer en biedt een groot assortiment goederen, dieren (apen, vogels, slangen etc.), groenten en fruit en traditionele plantaardige medicamenten. Een andere markt is de Cho Hom, op de hoek van de Ngo Quyen en de Le Van Huu straat.

De Tempel van de Knielende Olifanten (Voi Phuc), gelegen achter het Thu Le park, werd gebouwd door keizer Ly Thai To ter herinnering aan de strijd met het olifantenleger van zijn zoon Linh Lang. In de tempel staan standbeelden van de prins en enkele van zijn legeraanvoerders.
De Ba Da Pagode vindt men in het straatje dat aan de voorzijde van de kerk uitkomt. De pagode stamt uit de15e eeuw. Het verhaal gaat dat het oorspronkelijke stenen beeld van een vrouw op raadselachtige wijze vervangen is door een beeld van hout.

Hoi An

Hoi An is een lief en prettig plaatsje vlak bij de kust. Doordat de huizen en tempels gebouwd zijn in traditionele Vietnamese en koloniale stijl, krijg je het gevoel of je een filmdecor bent binnengestapt. Het hele dorp is een grote bezienswaardigheid. Een fiets huren om het stadje te verkennen kan hier ook. Een bezoek aan het Cua Dai-strand is bovendien de moeite waard.

Je kunt ook een uitstapje maken naar My Son, een van de meest indrukwekkende archeologische terreinen met bouwwerken uit de oude Cham-dynastie. Verder kan je diverse kleine dorpjes in de buurt bezoeken en zien hoe oude ambachten op traditionele wijze worden bedreven.

Hoi An is de mooiste stad aan de Vietnamese kust en mag wel een levend museum genoemd worden. Het oude centrum is een mix aan architectuurstijlen met invloeden die teruggaan tot de 16e eeuw. Je ziet er Chinese, Japanse, Europese en natuurlijk Vietnamese bouwstijlen.

In de nu wat vervallen vaart Tho Bon River was van de 17e tot de 19e eeuw een drukte van belang met grote schepen uit ’s werelds grootste handelsnaties uit die tijd, waaronder Holland. Hoi An werd toen door de Westerse landen Faifo genoemd.

Oude centrum
Tegenwoordig staat Hoi An op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt vele toeristen. Misschien wordt het kleine centrum wel iets te toeristisch en minder authentiek. Toch is oude centrum is een fijne plek om te wandelen. Niet alleen dankzij de mooie oude gebouwen, maar ook omdat er geen auto’s mogen rijden. Pas alleen op voor hard rijdende fietsers. Alles ligt op loopafstand van elkaar.

Let op: er wordt van je gevraagd er een beetje netjes bij te lopen. Wat zoveel betekent als geen mouwloze shirts en broeken en rokken boven de knie. Om de historische plekken en gebouwen te bezoeken heb je een ticket nodig.

Nu de stad op de Werelderfgoedlijst staat, worden veel vervallen gebouwen gerenoveerd en daar is geld voor nodig. Het ticket kan nogal wat verwarring geven maar het komt er op neer dat je kunt kiezen uit verschillende attracties. Bijvoorbeeld uit een museum, een oud huis, een traditionele muziekshow of tempel.

Niet veel tijd? Breng dan in ieder geval een bezoek aan de Japanese Covered Bridge, Quan Cong Temple, Tan Ky House en het keramiekmuseum. De prachtige Japanese Covered Bridge bestaat al sinds 1590 en is een belangrijk symbool van de stad. Het verbond de Vietnamezen met China en is gebouwd door de Japanse gemeenschap. In het Tan Ky House woont al ruim twee eeuwen dezelfde familie.

Hoi An Legendary Night
Probeer rond volle maan in Hoi An te zijn. Dan wordt een dag voordat het volle maan is de ‘Hoi An Legendary Night’ gehouden. Dan is het centrum nog feestelijker dan het al is met eetstalletjes, muziek en dans. Alle straten zijn dan sfeervol verlicht met lantaarns en natuurlijk de volle maan. Er hangt een warm sfeertje want thema’s als vrede, poëzie en schoonheid worden omarmd. Op straat kom je allerlei artiesten tegen.

Halong Bay

Ongeveer drieduizend grillige rotsen rijzen recht omhoog uit het turquoise water van de Halong Baai. Tijdens de boottochten door het mysterieuze landschap van kalksteen is er gelegenheid om te zwemmen, de grotten te verkennen of het beste seafood van Vietnam te proeven
Rondreizen Vietnam: Lekker alles laten regelen door deskundigen!
Heb je helemaal geen tijd of zin om je trip naar en door Vietnam zelf samen te stellen? Wil je in het land zelf geen moeite doen en heb je het liefst dat je vervoer van tevoren allemaal geregeld is? Dan kun je een individuele rondreis selecteren via een specialist die alles tot in de puntjes voor je regelt. Op de Vietnam rondreis pagina vind je een overzichtelijk aanbod van diverse rondreis specialisten Vietnam. De meeste aanbieders gericht op individuele reizen, maatwerk en bouwstenen. Zo kun je eenvoudig bekijken welke organisatie de goedkoopste rondreis Vietnam voor je heeft of de reis samenstelt die voor jou het meest ideaal is.

Ho Chi Minh-stad

Ho Chi Minh-stad is het voormalige Saigon. De stad is niet alleen fascinerend, je kan hier ook alles vinden over de Vietnam oorlog toendertijd met Amerika. Hier kun je het oorlogsmuseum bezoeken, het Herenigingspaleis (de verovering van het paleis betekende het einde van de Vietnamoorlog) en de Jade Emperorpagode. En wat je helemaal niet mag overslaan, is een tocht naar Cu Chi. Daar word je, op toeristische manier, uit de doeken gedaan hoe de Vietcong vanuit tunnels de Amerikanen saboteerde. Je kunt zelf persoonlijk ondervinden hoe het onder de grond is. Een klein deel van de tunnels is speciaal voor toeristen groter gemaakt om doorheen te kruipen. Een tocht naar Cu Chi wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Cao Daitempel. DeCao Dai is een kleine religieuze groep, met een kleurrijke tempel en dito gebruiken.

Een stad met twee namen: eerst Saigon, later Ho Chi Minh Stad, naar de grote leider in de Vietnamese vrijheidsstrijd. Een stad die ondanks alle geleden ellende nog even flexibel is als het bamboe in de omringende bossen. Een stad waar alles mogelijk lijkt, waar groot gebrek heerst maar ook alles wat in de wereld geproduceerd wordt te krijgen is. Waar alles om geld draait, maar de mensen niet inhalig of misdadig zijn, maar meegaand, vriendelijk en vooral bereid keihard te werken. De individuele reiziger oftewel backpacker die stad en omgeving wil leren kennen zal niet zonder gids kunnen. De gids kan student zijn, een oudere inwoner of zakenman, ieder zal de feiten naar eigen visie kleuren, wat het verhaal alleen maar zal verlevendigen. De namen Saigon en Ho Chi Minh Stad worden overal door iedereen, burger en overheid, door elkaar gebruikt.

Saigon altijd een ontmoetingsplaats van culturen geweest. Dit blijkt uit de talloze tempels van boeddhisten, hindoes en taoïsten, de kerken, moskeeën en de dom van de Caodoi-sekte, het bedrijvige Chinatown, de oosterse markten en het oude Franse centrum met de brede boulevards. Ondanks de Franse invloeden is Saigon een echte Aziatische stad, inclusief de honderden volgepakte fiets-riksja’s en talloze brommers die het verkeer tot een chaos maken. Het is een kleurrijke stad met sfeer; de stad werd niet voor niets het Parijs van het Oosten genoemd!

In de stad is veel te zien. Een stadsplattegrond is op elke straathoek verkrijgbaar (op het platteland zijn geen kaarten te koop). Daarna een wandeling door Dong Khoi en uitrusten op een van de schaarse terrasjes of op het schitterende dakterras van het Rex Hotel, vooral ’s avonds een belevenis. Openbaar vervoer en taxi’s zijn steeds beter op toerisme ingesteld, maar nog niet ideaal. Het meest gebruikte vervoermiddel is de fiets, die je ook op iedere hoek v/d straat kan huren.

Bezienswaardigheden Ho Chi Minh Stad

Thong Nhat (het vroegere presidentiële paleis), de Chinese wijk Cholon en de Vinh Nghiem-pagode, de grootste pagode van de stad. Vanuit de hoofdstad kan men excursies maken naar plaatsen als Mytho (met de prachtige Vinh Trang-pagode) en Cu Chi, waar de Vietnamezen tijdens de Vietnamoorlog een meer dan 200 kilometer lang tunnelnetwerk hebben aangelegd.

Markten

De Ben Thanh Markt is bijna 11 km2 groot en wordt binnenkort nog uitgebreid. Er is werkelijk van alles te koop, ook vele westerse (gesmokkelde) artikelen. De markt geeft een goed inzicht in de huidige economische situatie van het land. De markt bevindt zich op ongeveer 700 m ten zuiden van het Rex Hotel. Een bezoek is bijzonder de moeite waard.

Cu Chi (30 km ten westen van Ho Chi Minh Stad)

Cu Chi is de verzamelnaam voor het geweldig uitgebreide, 300 km lange tunnelsysteem dat zich ondergronds tot aan de Cambodjaanse grens uitstrekt. Het complex dat in samenwerking met de plaatselijke bevolking door de Viet Cong is gegraven bestaat uit verschillende lagen. De eerste tunnels dateren uit de Franse tijd, maar het systeem werd uitgebreid in de Amerikaanse oorlog. Er waren tunnels ten behoeve van troepentransport en bevoorrading, waarin men zich alleen kruipend kon voortbewegen. Sommige liepen dood en waren bedoeld als valstrik voor eventuele indringers. Het complex bevatte militaire oefenruimten, opslagplaatsen en verpleegruimten. In andere tunnels waar gewoond, geleefd en gewerkt werd waren scholen, vergaderzalen, winkels en andere plaatsen met een sociale functie ingericht. Bij de bezichtiging krijgt men enig idee hoeveel de Vietnamezen voor hun vrijheid over hebben gehad.

Het Historisch Museum (Vien Bao Tang Lich Suu, in de Nguyen Binh Khiem straat)

Dit geeft een goed beeld van de cultuurhistorische ontwikkeling van Vietnam. De verzamelde kunst- en archeologische voorwerpen tonen de geschiedenis vanaf het bronzen tijdperk (Dong Son-periode) van de 13e tot de 1e eeuw v. Chr. en de Oc-Eo (Funan-periode) erna tot de 6e eeuw n. Chr, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de etnische minderheden.

Het Museum van de Revolutie (Vien Bao Tang Cach Mang, 27 Ly Tu Trong straat) heeft de periode van 1858 tot heden als onderwerp, met bijzonderheden over de Chinese, Franse en Amerikaanse bezettingen. Er wordt een groot aantal door het verzet gebruikte wapens vertoond, met aanschouwelijk gemaakte smokkel- en andere verzetsmethoden, geheime onderkomens enz. Avontuurlijke toeristen zullen er met enige overredingskracht in slagen ook de tunnels onder het gebouw te bezichtigen. De gangen zijn onderdeel van een tunnelcomplex dat onder de gehele stad doorloopt en intensief door het verzet werd gebruikt.

Het Ho Chi Minh Museum (Nguyen Tat Thanh straat bij het Ben Nghe kanaal) is geheel gewijd aan de grote leider. Het museum is gehuisvest in het gebouw van een vroegere Franse scheepvaartmaatschappij. Openingstijden: 8.00 tot 11.30 en 14.00 tot 16.00 uur. Gesloten op maandag en vrijdag.

Het Oorlogsmuseum (hoek Le Duan Blvd / Nguyen Binh Khiem straat) is vooral interessant voor hen die belang stellen in communistische propaganda en Chinese, Russische, Amerikaanse en Franse wapens.

Tempels en pagodes

De Giac Lam Pagode (Long Quan straat 118 in het Tan Binh district) dateert uit ca. 1745 en is daarmee een van de oudste pagodes in Ho Chi Minh Stad die nog in enigszins goede staat verkeren. Bij het betreden van de pagode valt onmiddellijk de Bo De boom op. (Boeddha bereikte onder een dergelijke boom de Staat van Verlichting.) Dichtbij staat het beeld van de Godin van de Vergeving (Quan The Am Bo Tat). Rechts ervan liggen de graven van belangrijke monniken. In het binnenste staan gedenktafels ter herinnering aan vooraanstaande personen. In het midden van de hal staat het achttienarmige beeld van de Godin van de Vergeving (Chuan De). In de tempel vindt men in het Chinees aandoende oude Vietnamse chu nom-schrift de levensverhalen van belangrijke monniken en gebeurtenissen die daarin een rol speelden

De Giac Vien Pagode (Lac Long Quan straat, 161/35/20, District 11) werd 200 jaar geleden door Tinh Giac Vien gebouwd. Ervoor liggen graven van monniken en binnen vindt men gedenkplaten, stenen en andere voorwerpen die herinneren aan de monniken die er geleefd hebben. In het tweede gedeelte staan beelden van de Godin van de Vergeving en de opdrachtgever.

De Vinh Nghiem Pagode (339 Nam Ky Khoi Nghia straat, District 3) is in 1971 ingewijd als resultaat van Japans-Vietnamese samenwerking. Elk van de acht verdiepingen bevat een beeld van Boeddha. Op de begane grond kan men op bepaalde dagen boeddha-beelden en andere religieuze voorwerpen kopen. Achter de grote toren staat een kleinere met drie verdiepingen waarin urnen met de as van belangrijke personen zijn bijgezet.

Overige bezienswaardigheden

De Dierentuin (Zoo) en de Botanische Tuin (Nguyen Binh Khiem straat en Xo Viet Nghe Tinh straat). Het park is een oord van rust in de drukke stad. Men kan er heerlijk wandelen en genieten van de grote verscheidenheid in flora. De dieren verkeren in prima conditie.

De door de Fransen aangelegde tuin werd geopend in 1864. In het park is geen modern vermaak te vinden. Er zijn slechts een paar terrasjes waar men kan zitten, maar het is aan te raden om bij het naar binnen gaan eerst wat eten en drinken te kopen bij de stalletjes aan de ingang van de tuin. Het Ho Ky Hoa Park (3 Tang 2 Boulevard, District 10, vlak bij het Hoa Binh Theater) is een amusementspark.

Er is wel een groot aantal terrasjes waar men kan zitten. Het park is open tot 21.30 uur. De OrchideeNntuin, Xa Lo Vong Dai (Xa Lo Drai Han) is met ca. 50.000 exemplaren, waaronder vele inheemse soorten het grootste kweekcentrum van Vietnam, waar met speciale kruistechnieken nieuwe soorten gekweekt worden. Bezoek moet wel enkele dagen van tevoren gereserveerd worden via tel. 240124 of een plaatselijk reisbureau.

Het Cong Vien Van Hoa Park (115 Nguyen Du straat) is vlak naast het vroegere elite-sportpark Cercle Sportif’s gelegen. Het park is niet groot, maar wel mooi.

Relaxen in Nha Trang

Nha Trang met zijn kilometers lange strand, leent zich uitstekend voor luieren, zwemmen of snorkelen. Ideaal om even een break te houden tijdens je door je backpack Vietnam rondreis.

Geniet in Phan Thiet

Een goed alternatief is het rustige strandplaatsje Phan Thiet met zijn uitgestrekte witte stranden. Deze bestemming wordt onder backpackers steeds populairder.

Hue

Hue werd gesticht in 1601 door Nguyen Hoang, een landheer van de Nguyen-clan, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1802 van keizer Gia Long (Nguyen Anh). Van Hue’s rijke geschiedenis getuigen talloze monumenten. Nguyen begon de bouw en aanleg van paleizen, tempels en tuinen op de noordelijke oever van de Parfum rivier (Song Huong). Op de plek waar in de 19e eeuw de Nguyen-heersers hun tempels bouwden stond de Phu Xuan citadel, waarvan helaas niet veel over is. Archeologisch en ander wetenschappelijk onderzoek moeten hier nog beginnen.
Even buiten Hue liggen schitterende stranden en prachtige parken. Mooie kustplaatsen met rustiek natuurschoon en romantische haventjes zijn Pha Tam Giang, Thuan An, Tu Nien en Lang Co.
De Thien Mu Pagode aan de oever van de Parfum rivier en niet ver van de Le Duan straat, werd ook door Nguyen gebouwd en verkeert nog steeds in goede staat. De pagode is gebouwd volgens de boeddhistische voorschriften van reincarnatie en geestelijk leven. Er zijn zeven verdiepingen, die kleiner worden naarmate de hoogte toeneemt. In het gebouw vindt men afbeeldingen van Boeddha in zijn diverse levensfasen. De grote 2052 kg zware bronzen klok wordt sinds 1701 regelmatig geluid.

De Gia Hoi Brug is vernoemd naar de gelijknamige Chinese wijk, de Trang Tien Brug naar de commerciele wijk van de stad.

Het Keizerlijk Museum of Hue Museum, oorspronkelijk het Long Am paleis geheten, werd in opdracht van keizer Thieu Tri in 1845 gebouwd. Tijdens de oorlog zijn tal van museumstukken verdwenen, maar de overgebleven keizerlijke gebruiksvoorwerpen, kleding enz. maken een bezoek nog alleszins de moeite waard.

Lang Son Par ligt aan de oever van de Parfum rivier en van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de citadel. Vooral ’s avonds noodt de sfeer er tot overpeinzing van de eertijdse glorie, als in de verte de lichtjes van de citadel te zien zijn.

De Dong Ba Markt heeft een groot assortiment groenten, fruit en tweedehands artikelen. Soms zijn er ook interessante kunstvoorwerpen of oorlogssouvenirs te vinden. Om de markt te bereiken gaat u de Trang Tien brug over en rechtsaf de Tran Hung Dao weg op. De markt ligt rechts van de weg.
De Quoc Hoc School bevindt zich tussen de Le Loi straat en de Ngo Quyen straat. De in 1812 opgerichte school werd onder meer door Ho Chi Minh, generaal Vo Nguyen Giap, Ngo Dinh Diem en vele andere prominente politieke figuren bezocht.

Het Ho Chi Minh Museum staat in een zijstraat van de Le Loi straat, tegenover de Tran Thuc Nhan straat. In het museum vindt men vele bijzonderheden over de tijd die Ho in Hue doorbracht. Vlak bij het museum bevindt zich de Rechten- en Medische faculteit van de Universiteit van Hue. Ook vlak bij het musueum, aan het eind van de Le Loi straat aan de rivieroever staat het huis van de voormalige Franse delegatie waar ook de Franse gouverneur verbleef.

De Keizerlijke Graven weerspiegelen de Chinese invloed op de Nguyen-keizers, die in navolging van de Chinese keizers monumenten oprichtten die hen voor altijd onsterfelijk moesten maken. De graven moesten plaatsen van aanbidding en verering worden. Naar Chinees gebruik moesten juiste plaats, ingang en vorm van de graven ten opzichte van de natuurlijke krachten in de omgeving vastgesteld worden door een Feng Shui-meester om volmaakte harmonie tussen gebouw en bewoner tot stand te brengen. De Feng Shui-kunst wordt ook nu nog beoefend. In tegenstelling tot de traditie om de keizer in zijn geboorteplaats te begraven verrezen bij Hue in een Dal der Keizers

Sapa

Sapa ligt in het noorden van Vietnam, boven Hanoi tegen de grens van China. Vele backpackers en reizigers doen deze plaats aan voor het volgende. Rond Sapa liggen kleine bergdorpjes tussen de hoge rijstvelden. Hier leven vele stammen met allemaal hun eigen gewoontes, klederdracht en bijzondere tradities. Rond Sapa kun je de meest prachtige foto’s maken, het landschap is waanzinnig, spectaculair en de vriendelijke mensen kleurrijk. Ben je in de buurt van Hanoi, maak een twee daagse trip naar het noorden van Vietnam, sla Sapa niet over.

De bergstammen rond Sapa Vietnam hebben voor eeuwen in isolatie doorgebracht. Hedentendage draagt de bevolking nogsteeds de traditionele kleding van eeuwen geleden. De tijd lijkt hier stil te staan. Vanuit Sapa kun je een trekking maken waarbij je de bergdorpen aandoet. Er zijn korte wandeltochten en langere tochten voor de liefhebbers. De omgeving is adembenemend en spectaculair. Zo wandel je langs groene rijstterrassen, door valleinen, langs watervallen en over bamboebruggen naar de dorpjes. In het dorpje Bac Ha tref je een folkloristische markt. Hier komen alle kleurrijke bewoners samen om hun waar te verkopen. Camera in de aanslag dus!