Backpacken Midden-oosten

Wie denkt dat je niet kunt backpacken of een individuele rondreis in het Midden Oosten kunt maken heeft het mis. Een aantal landen zijn prima om met de rugzak doorheen te trekken. Landen zoals MarokkoEgypte, Jordanie, Israel, De Verenigde Emiraten, Dubai en Oman zijn op dit moment super veilig. Daarnaast zijn de wegen goed, de mensen gastvrij en bereidt je onderweg te helpen bij het vervolg van je reis.

Door de perikelen de laatste tijd heeft het Midden Oosten onterecht een verkeerd beeld gekregen bij reizigers. Uiteraard zijn er landen waar je op dit moment een risico loopt, kijk maar naar het nieuws, maar dat wil niet zeggen dat het voor alle landen geldt. Bekijk de mogelijkheden om te backpacken of een rondreis te maken maar eens bij het land wat je wilt bereizen. Lees de informatie per land en toon vooral respect voor de tradities en gewoontes die in het betreffende land gelden. Zo zul je zien dat je met een goed gevoel een backpack vakantie of rondreis door het Midden Oosten kunt maken.

Reizen door Noord Afrika en het Oosten van de Middellandse Zee

Het Midden-Oosten is het gebied dat de grens vormt tussen Europa, Azië en Afrika. De landen en gebieden die tot het Midden-Oosten worden gerekend kunnen enigszins variëren, maar in het algemeen gaat het om: Bahrain, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Libië, Tunesie en Egypte

Naast de “vaste” bewoners van deze landen (Arabieren, Berbers, Turken, Koerden, Iraniërs, Joden, enz.) wordt het Midden-Oosten ook nog altijd bevolkt door nomaden die in de woestijn leven waarbij met name aan de Bedoeïenen moet worden gedacht. Het is de bakermat van drie belangrijke godsdiensten met bijbehorende culturele ontwikkelingen: het jodendom, het christendom en de islam. Deze drie wereldreligies hebben in het Midden-Oosten hun heilige plaatsen

Het Midden Oosten strekt zich uit van de Zwarte tot aan de Rode Zee en van de Atlantische tot de Indische Oceaan. Niet alleen de grootste woestijn ter wereld, de Sahara, ligt in dit gebied, maar ook de bron des levens, De Nijl, De mythologisch bekende gebergtes als Atlas en Pontus en de enorme gebieden die zowel in de bijbel als de koran worden beschreven.

Welk land je ook kiest in het Midden Oosten, je komt er altijd in aanraking met een rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur. De pyramides zijn natuurlijk een klasse apart, maar de lemen huizen in Jemen en de uit de rotsen gehakte stad Petra zijn minstens zo onvergetelijk.

Legendarische plaatsen uit het begin van onze beschaving zoals Troje in Turkije, hebben interessante ruines nagelaten, maar er zijn ook steden waarbij je het gevoel krijgt dat je in de Romeinse tijd rondloopt, zoals Jerash in Jordanie en Leptis Magna in Libië.

Imposante bergenketens vind je in het gehele Midden Oosten. In Turkije ligt de berg waar volgens de verhalen de Ark van Noah strandde en de berg waar Mozes de tien geboden ontving, ligt in Egypte. In Marokko scheiden de pieken van de Atlas het vruchtbare achterland af van de Middelandse zee en de bloedhete Sahara.