Backpacken in Mexico

Wil je Yucatan ontdekken? Oude koloniale steden zoals San Cristobal en tempels zoals Chitzen Itza? Western stadjes in het noorden of langs de kustlijn trekken? Mexico heeft alles voor de backpacker.

Denk je er over na om te backpacken in Mexico? Wij van Backtrackers.nl zeggen doen! Mexico het perfecte land om te backpacken of te rondreizen Mexico. Woestijnen, twee oceanen, een van de grootste steden in de wereld en de resten van een aantal indrukwekkende oude beschavingen. Alle details aanwezig in dit fascinerende, raadselachtig land. De Spaanse invloed en het overwicht van Katholicisme is vooral kenmerkend en zichtbaar in de kleine steden en de plattelandsgebieden, terwijl in de bergen de inheemse Mexicanen, levende nakomelingen van Mayas en Aztecs, nog hun traditionele levensstijl naleven. Mexico is ideaal om te bereizen.

Mexico rondreis en backpack land bij uitstek

Ontdek de tempelcomplexen zoals Chichen Itza, Palengue of Teotihuacan. Hier vind u de resten van de oude Maya en Aztec cultuur. Piramides en compleet vervallen steden die midden in de jungles liggen. Het is o.a. deze manier van ontdekken en de combinatie van een strandvakantie aan de Caribische kust bij Cancun, Playa del Carmen of Tulum (backpackers hotspot!) die mensen Mexico en dan met name Yucatan doen bezoeken. Maar er is meer te zien in Mexico. De oude stadjes en dorpjes in Noord Mexico die je alleen van westernfilms kent zijn indrukwekkend. Bezoek de mijnen van Zacatecas, de kerken van Queretaro, de oude studentenstad Guanajuato, dat verscholen in een dal midden tussen de bergen ligt. Bezoek de 2e stad van Mexico Guadelajara om nog maar wat te noemen. Verder is het ook interessant om de Westkust te ontdekken. De kuststeden Puerto Vallarta en Acapulco weliswaar vakantiebestemmingen van Amerikanen die in een all inclusive hotel of resort willen verblijven. Toch zijn er leuke koloniale goedkope hotelletjes van waaruit je diverse activiteiten in de nabij gelegen natuur kan ondernemen. Kanoen in de mangrove bossen, een rondleiding in de jungle om de mooiste bloemen, planten en vogels te zien en natuurlijk duiken en snorkelen. Verder is de westkust van mexico een waar Mekka voor surfers vanwege de hoge golven die gedurende het hele jaar aanwezig zijn. Voor de backpacker of rondreiziger is er dus genoeg te zien en is Mexico een ideaal begin voor een rondreis door Midden Amerika en eventueel Zuid Amerika.

In Mexico vindt u de historische erfenis van verschillende Indiaanse culturen. Olmeken, Mixteken, Tolteken, Azteken en Maya’s, al deze culturen hebben een schat aan verlaten steden nagelaten. Het stereotype beeld van de Mexicaan met een zwarte snor en een brede sombrero, leunend tegen een cactus, zult u hier niet snel meer vinden. In het land van de taco’s, tequila en mariachi gaan tradities en clichïe’s hand met het moderne leven. De grootste stad ter wereld, Mexico City, is gebouwd op de ruïnes van Tenochtitlïan, eens de hoofdstad van het machtige rijk der Azteken.

In karakteristieke plaatsjes als Puerto Escondido en San Cristobal de indianenbevolking nog in traditionele klederdracht rondloopt en vasthoudt aan de eigen rituelen. Schitterende koloniale steden als Merida, Villahermosa en Oaxaca herinneren aan de grootsheid van het Spaanse rijk en de indrukwekkende tempelcomplexen en de oude steden van de Maya’s, zoals Palenque en Tulum, getuigen van een van de grootste beschavingen uit de geschiedenis. Met een decor van woeste bergketens, uitgestrekte woestijnen, tropische regenwouden en witte stranden laat Mexico een onuitwisbare indruk op u achter.

Bezienswaardigheden Mexico

De culturele rijkdom van Mexico gaat verder dan oude gebouwen en musea, maar is terug te vinden in elke straathoek of festiviteit. Door het tropische klimaat met meerdere ecosystemen biedt Mexico echt alles voor de vakantieganger, van spectaculaire stranden tot avontuurlijke regenwouden, woestijnen, bossen, kliffen en andere waanzinnige landschappen. Omdat Mexico zo veel te bieden heeft kan het zelfs behoorlijklastig zijn een keuze te maken waar naar toe te gaan.

Mexico kun je eigenlijk opdelen in drie gedeeltes. Het Noordelijk deel gelegen boven Mexico stad. Het gedeelte onder en naast Mexico stad aan de westkust
en in het noorden. En als laatste het schiereiland Yucatan. Per gedeelte worden de belangrijkste bezienswaardigheden omschreven waar je eventueel je rondreis kan op afstemmen. Yucatan wordt wat uitgebreider, omdat hier de meeste bezienswaardigheden en hoogtepunten te zien zijn.

Chitzen Itza
Chitzen Itza was één van de belangrijkste Mayasteden met een eigen beschaving. In de periode van 1000 tot 1500 was dit een belangrijke metropool met opzienbarende ontwikkelingen op gebied van cultuur en bouw. Hier bevind zich de piramide van Kukulcan. De stad lag in het noorden van Yucatan, en pas in de 9e eeuw werd deze stad belangrijk. Het is volgens de legendes in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk is deze stad veel ouder. Bij de Gran Plaza staat de hoofdtempel, El Castillo dat ook wel Kukulcán wordt genoemd. Deze grote spectaculaire piramide is het symbool van Chitzen Itza, is haast een zakelijk monument met heel weinig decoraties. Alleen de hoekige, symmetrische architectuur spreekt boekdelen waarin een gecompliceerde symboliek schuilt.

Barrancas del Cobre
Dit nationale park in de noordwestelijke staat Chihuahua biedt een enorm netwerk van canyons die wel vier keer groter zijn dan de Amerikaanse Grand Canyon. In Barrancas del Cobre is een indrukwekkende variëteit aan flora en fauna te bewonderen. Per trein is dit park, waar je kunt paardrijden, bergbeklimmen en voettochten kunt ondernemen, het best te ontdekken. Het snelst om hier te komen is te vliegen via Mexico Stad. Als je door mexico rondtrekt zijn de vele busmaatschappijen de beste optie om er te komen

Real de Catorce
Real de Catorce is een hooggelegen dorp in het Sierra de Catorce-gebergte in de staat Zacatecas waar stilte en schone lucht de boventoon voeren. De in 1779 voor de opening van een zilvermijn gestichte nederzetting is met name populair onder filmmakers uit Hollywood. Houd er wel rekening mee dat deze prachtige locatie moeilijk is te bereiken, hotelaccommodaties er beperkt zijn, banken amper te vinden zijn en restaurants geen creditcards accepteren. Heerlijk dus.

Teotihuacan
Deze historische, als werelderfgoed aangemerkte locatie, ligt veertig kilometer van Mexico City en staat bekend als de plaats waar mensen goden werden. De tempelsen piramides vanTeotihuacan werden aangelegdtussen de eerste en zevende eeuw na Christus.

Huatulco
Het kustparadijs Huatulco aan de Grote Oceaan is de perfecte plaats om te duiken en te snorkelen. De
kust heeft negen beschermde baaien en 36 stranden die deel uitmaken van het nationaal park
Bahias de Huatulco. Met name de Tangolunda Bay en de Santa Cruz Bay hebben spectaculaire koraalriffen.

Tepoztlan
Het twee uur rijden van Mexico City gelegen Tepoztlan wordt
beschouwd als een magische plaats voor mysterie en oude tradities.
In de lente bezoeken duizenden mensen de berg Cerro del Tepozteco omdat ze geloven dat dit hen energie geeft. Een ander hoogtepunt van de klim is de ruïne van de oude Spaanse tempel.

Valle de Bravo
Deze toeristentrekpleister in het zuidwesten van Mexico heeft prachtige natuur, van stranden
tot gebergtes. Topattracties zijn de waterval Velo de Novia en het natuurreservaat Monte Blanco.

San Cristobal
San Cristobal huisvest de hoogste concentratie indianen van heel Mexico. In San Cristobal wonen vooral Tzotziles en Tzeltales plus nog diverse andere indianenstammen. San Cristobal ligt 2100 meter hoog en geeft een kijk op het vroegere leven in Mexico voordat de Spaanse overheersers kwamen.