Je bent net klaar met je opleiding of je neemt een sabbatical om te gaan backpacken Australië. Een unieke persoonlijke ervaring die je je leven niet meer zult vergeten. Wie gaat backpacken in Australië komt in het land van de wonderschone oeroude landschappen gevarieerd met moderne metropolen.
Ga terug naar het overzicht backpacken Oceanië
Wat kun je verwachten?
Nergens anders is een backpack vakantie zo gevarieerd als in Australie. Kleurige koraalriffen in het Great Barrier Reef, reusachtige krokodillen in weelderige moeraslanden, koala’s in een geurend eucalyptusbos, kangoeroes hoppend door de natuur, Aboriginals in de “outback”, vogelbekdieren in mysterieuze regenwouden.
Geen enkel ander land heeft zoveel verschillende bezienswaardigheden als Australië. Daarom is Australië is het ultieme land om te backpacken of een rondreis te ondernemen.
Waar ga je heen?
Australië is een land van prachtige gevarieerde uitgestrekte landschappen. In bepaalde gebieden kan je binnen 1000 kilometer heuvels vol groen, rotsige canyons en vlakke dorre gebieden tegenkomen. Een land gevuld dus met allerlei verschillende invloeden. De vriendelijke, relaxte en gastvrije Australiërs leven een ongedwongen leven en genieten van hun land. Er is afwisseling genoeg, de seizoenen zijn anders, het licht is anders, zelfs de kleur van de aarde is anders, vergeleken met andere werelddelen! Met een bijzondere hoofdstad en een mooie cultuur is er voor iedereen die gaat backpacken wat te vinden.
Maak kennis met de Australische manier van leven en laat je betoveren door dit fascinerende continent. Heb je altijd al je droom willen vervullen om een kangoeroe of koala te aaien? Over de Ocean Road rijden en de rotsformatie van de 12 apostelen bewonderen? Voor de indrukwekkende Ayers Rock staan? Vervul je droom met vakantieaanbieding naar Australië.
Of het nu gaat om een rondreis door Australië, een wereldreis op een cruiseschip met een stop in Sydney of een van spannende combinatiereis door Australië – Het aanbod van vakanties naar Australië betekend dat er echt voor eenieder wel een perfecte reis in de aanbieding te vinden is.
Twijfel je of je naar Nieuw Zeeland moet gaan? We hebben ook een artikel over backpacken Nieuw Zeeland geschreven.
Goede redenen voor een vakantie in Australië
- Spectaculaire onderwaterwerelden en dromerige strandparadijzen – het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Er zijn hier meer dan 3.000 koraalriffen en talloze zandstranden.
- Bruisende megasteden als Sydney, Perth, Melbourne en Brisbane wachten op je met moderne architectuur, topsportevenementen, geweldig nachtleven en nog veel meer.
- Mystical Aboriginal Sanctuary – Ayers Rock in Uluru-Kata Tjuta National Park betovert met zijn prachtige rode kleur bij zonsondergang en zonsopgang. Pure fascinatie!
- Naast kangoeroes, koala’s, wombats en opossums, herbergt de unieke dierenwereld meer dan 70% andere soorten die alleen in Australië voorkomen.
- Gevarieerde natuurlijke schoonheid – dicht regenwoud, hoge bergen, ruige kliffen, brede moerassen, vruchtbare landbouwgronden en diepe kloven, hier vindt elke reiziger precies wat hij zoekt.
Avonturen aan de andere kant van de wereld
Het woord Australië is afgeleid van de Latijnse woorden ”Terra Australis” wat ”zuidelijk land” betekent. Ervaar dit unieke continent en treed in de voetsporen van de Aboriginals, de Australische inboorlingen waarvan wordt aangenomen dat ze de oudste nog bestaande cultuur zijn. Laat je inspireren door hun gastvrijheid en maak kennis met gebruiken en gewoonten.
Culturele hoogtepunten en natuurschoon
Dit land heeft niet alleen cultureel erg veel te bieden, ook landschappelijk kun je hier ware schoonheid beleven. De 12 apostelen rijzen uit het water vlak bij de Great Ocean Road. Tel hoeveel kalkstenen kliffen er zijn opgeslokt door de oceaan. Het meest gefotografeerde monument van Australië, Uluru, die beter bekend staat onder de naam Ayers Rock; Dit is een van de vele schilderachtige hoogtepunten. Mis trouwens ook het spectaculaire kleurenspel bij zonsondergang in de afgelegen natuur niet.
Surfersparadijs
De outback en metropolen verkennen op vakantie in Australië. Niet voor niets staat Australië bekend als “Surfer’s Paradise”. De droomachtige stranden van dit land hebben de perfecte golven voor beginners en professionals. De Australiërs noemen alles wat niet aan de kust ligt de outback. Ervaar de eindeloze uitgestrektheid van het Australische continent en ontdek de vele facetten en verschillende regio’s van het land op een van de reizen.
In de metropolen Melbourne, Sydney, Brisbane, Cairns en Perth ontmoet je Australiërs met kosmopolitische gastvrijheid. De moderne steden bieden een geweldig uitzicht op de uitgestrekte oceaan. Sydney is met 4,6 miljoen inwoners de grootste stad van Australië en is niet alleen van groot belang voor het Australische toerisme, maar is ook het industriële, commerciële en financiële centrum van het land. Naast het wereldberoemde Opera House en de Harbour Bridge heeft Sydney haar bezoekers nog veel meer te bieden.
Breng een paar dagen door in de kosmopolitische stad en verzamel vele unieke indrukken. Alle metropolen van Australië hebben hun eigen flair die je kunt ervaren tijdens een reis door Australië.
Ontdek de schatten van het rode continent
Rondreizen door Australië: Adembenemende natuur, een rijke cultuur en spannende metropolen – zo presenteert Down Under zich aan zijn bezoekers. Het is vooral het oorspronkelijke karakter van het landschap dat altijd mensen van over de hele wereld heeft aangetrokken.
De ongerepte outback, de heilige Ayers Rock en exotische dieren in de diepten van de Tasmaanse jungle: dit zijn slechts een paar bezienswaardigheden die op je wachten tijdens je rondreis.
Ervaar het afwisselende Down Under
Rondreizen door Australië bevatten vaak het beste dat het land van de Aborigines te bieden heeft. De ontdekkingstocht begint vaak in Perth en brengt je dan onder meer naar Melbourne.
Zo kun je tijdens een stadstour bijvoorbeeld het spannende stadsleven van de twee zeer verschillende metropolen ontdekken. Mis de schoonheid van het Australische platteland niet: de Great Ocean Road voert je langs de adembenemende kustlijn van Australië en wereldberoemde rotsformaties.
Natuurlijk brengt een reis door Australië je ook naar Sydney met de Harbour Bridge en het wereldberoemde Opera House. Vanaf hier ga je op weg naar de beroemde Ayers Rock in de centrale Australische woestijn.
Waarom Australië? 10 hoogtepunten die het land zo speciaal maken
- De heilige berg Uluru: Ayers Rock
- De unieke onderwaterwereld van het Great Barrier Reef
- De Sydney Opera in de metropool
- Great Ocean Road: meer dan 400 km idyllische kustwegen met de Twaalf Apostelen
- Het Kakadu National Park: het onvergelijkbare natuurlijke werelderfgoed in het noorden van Australië
- De Australia Zoo: de erfenis van de Irwin-familie
- Fraser Island – ’s werelds grootste zandeiland
- In de voetsporen van de Aboriginals – didgeridoo en de boemerang.
- De Blue Mountains – indrukwekkende rotsformaties en watervallen
- Fantastische kusten, stranden en blauwe zee
Wanneer is de beste tijd om naar Australië te reizen?
Afhankelijk van de regio kun je op elk moment van het jaar naar Australië reizen. In het zuiden is de beste Australische zomer rond oktober tot maart, terwijl een bezoek aan het centrum en het noorden het beste kan worden gepland tijdens het droge seizoen van april tot oktober. De kusten van Oost- en West-Australië kunnen het hele jaar door worden bereisd. Het enige waar je op moet letten bij het inpakken van je koffer is de juiste kledingkeuze. Hoewel iedereen Australië als warme temperaturen beschouwt, moet je naast zonnebrandcrème ook een dikke trui inpakken. ’s Nachts kan het flink afkoelen, vooral in de outback, waar de temperatuur overdag tot boven de 40 graden kan oplopen.
Hoe is het klimaat en weer in Australië?
Door de grootte van het continent zijn er verschillende klimaatzones. Van de vochtige tropen van het noorden tot de woestijnen van de outback, het Rode Centrum van Australië. Wat Europese reizigers altijd in gedachten moeten houden: in vergelijking met het noordelijk halfrond verschijnen de seizoenen in omgekeerde volgorde.
Verschillende seizoenen, zoals bekend in Centraal-Europa, komen alleen voor in Zuid-Australië. De Australische zomer loopt grofweg van oktober tot maart. De warmste maanden variëren van februari en maart in het zuiden tot november en december verder naar het noorden. Juni tot augustus is de koelste periode, wanneer het winter is in het zuidelijke deel van het continent. Ook in de Australische Alpen en Tasmanië valt sneeuw.
Het centrum wordt daarentegen gekenmerkt door een landklimaat met weinig regenval. Het droge seizoen in de Australische winter (april tot oktober) is het meest geschikt voor Outback / Centraal-Australië. De temperaturen zijn overdag nog aangenaam, maar ’s nachts kan het frisjes worden.
Vanwege de nabijheid van de evenaar heeft het noorden tropische temperaturen met weinig seizoensvariatie. Er zijn maar twee seizoenen, het regenseizoen en het droge seizoen. Tijdens het regenseizoen van oktober tot maart moet rekening worden gehouden met het warme en vochtige klimaat met onweer en hevige, korte regenval. Dit kan leiden tot wegafsluitingen, vooral in de nationale parken zoals bijvoorbeeld het Kakadu National Park.
Kwallen komen vaker voor aan de noord- en noordoostkust van december tot maart, dus wees voorzichtig bij het baden in de buurt van de kust. Het gevaar bestaat echter niet bij snorkel- en duikexcursies op het buitenste Great Barrier Reef en de eilanden.
Backpacken en rondreizen
Australie bestaat uit zes staten en twee territoria (zie linkermenu). Naast dat ze allemaal een eigen regering hebben, heeft elke staat en elk territorium een eigen karakter. Zo is Northern Territory bijvoorbeeld de “Outback State” met uitgestrekte rode woestijngebieden waar je bijna niemand tegenkomt. In tegenstelling tot Victoria, de “Garden State”, waar steden en dorpen worden afgewisseld met groene heuvels en bossen. In elke staat is er zeker voor iedere backpacker en reiziger wat te zien en te doen!
New South Wales
New South Wales is niet alleen de oudste staat van Australië, het is ook het meest dichtbevolkte. New South Wales zijn geschiedenis begon in een strafkolonie in de buurt van Port Jackson, in het huidige Sydney. Hier woont een derde van alle Australische inwoners. Niet voor niets hebben vele Australiërs voor deze staat gekozen want New South Wales heeft veel te bieden. Hier ligt Sydney de grootste en meest bekende stad van Australië. De meeste reizigers die backpacken starten in deze staat.
Queensland
Queensland wordt ook wel de “Sunshine State” van Australië genoemd. Om te backpacken enorm populair vanwege de zon en het nabij gelegen Great Barrier Reef, dat zich over 2.300 km langs de kust van Queensland uitstrekt. Niet alleen backpackers, maar ook voor Australiërs zelf is dit een favoriete vakantiebestemming. Brisbane is de hoofdstad van deze erg relaxte en zonovergoten staat. Cairns is een populaire bestemming om je backpack rondreis te starten of te eindigen.
West Australie
Zandstranden langs de langste kustlijn van elke staat in Australië. Zon, avontuur, geheimzinnige natuurgebieden en gezellige relaxte plaatjes. In Western Australië vind je dit allemaal. Hier hangt nog een echte pionierssfeer. Steeds meer backpackers combineren deze staat met de oostkust. En terecht want in Western Australia is verschrikkelijk veel moois en interessants te zien. De hoofdstad van deze staat is Perth.
Victoria
In het zuidoosten van het continent ligt Victoria, de kleinste staat op het vasteland, afgezien van het Hoofdstedelijk Territorium. Victoria wordt ook wel de “Garden State” genoemd en is de dichtstbevolkte staat van Australië. Ondanks het relatief kleine oppervlakte heeft Victoria ongelooflijk veel attracties en hoogtepunten wat backpacken of rondreizen door Victoria interessant maakt. De staats hoofdstad Melbourne is de tweede grootste stad van Australië en heeft je veel te bieden.
Northern Territory
Northern Territory telt de minste inwoners van Australië en de meeste mensen wonen in de drie grootste steden (Darwin, Palmerston en Alice Springs). Desalniettemin is een reis naar het gebied de moeite waard omdat het enkele van de bekendste nationale parken van het land bevat. Je kunt hier uren reizen over de rode eindeloze vlaktes zonder een mens tegen te komen. Een volle tank en genoeg eten en drinken is geen overbodige luxe als je gaat rondtrekken door deze staat. Darwin is de hoofdstad van deze staat. Velen die hier gaan backpacken in Northern Territory doen dat in combinatie met het Indonesische Bali dat is nog maar 2 uurtjes vliegen.
Zuid Australie
Zuid Australië wordt ook wel de “Empty State” van Australië genoemd omdat het grootste gedeelte uit woestijn en droge zoutmeren bestaat. De staat bestaat grotendeels uit de Outback, een uitgestrekt, rood woestijnlandschap bezaaid met ruige bergen. Naast Adelaide, de hoofdstad aan zee, zijn er veel kleine woestijn stadjes te ontdekken. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als je midden in de wildernis backpackers tegenkomt.
Australian Capital Territory
Australian Capital Territory (ACT) is niet groot. Het ligt helemaal omsloten in de staat New South Wales. ACT bestaat voor meer dan 70% uit bush, maar hier ligt ook de hoofdstad van Australie, Canberra. Toen in Australie een federatie werd, moest er worden bepaald welke stad de eer kreeg zich hoofdstad van Australie te noemen.
Tasmanie
Het eiland Tasmanië ten zuiden van Australië is het groene hart van het rode continent. Er zijn regenwouden, hoge bergtoppen, witte zandstranden en dicht struikgewas. Enkele van de hoogste en zeldzaamste bomen groeien in de bossen. Een groot deel van het eiland wordt beschouwd als werelderfgoed. Lees meer over Tasmanie.
De Gold Coast
De Gold Coast, gevormd uit vele losse steden, is een van de populairste vakantiebestemmingen van Australië. Surfers Paradise herinnert reizigers die al in de VS zijn geweest waarschijnlijk een beetje aan Miami, want ook hier grenzen de wolkenkrabbers direct aan het strand. De Q1 Tower is het hoogste gebouw in Australië. In de buurt bevinden zich verschillende pretparken, zoals het waterpark Wet n’ Wild en Warner Bros Movie World.
De relaxte badplaats, maar zonder natuurlijke stranden, heeft een levendige caféscene. Veel van de cafés bevinden zich in Grafton Street en Spence Street. Op de Esplanade ligt de Lagoon, waar je kunt afkoelen van de constante hitte. Veel excursies naar het Great Barrier Reef vertrekken vanuit Cairns. Van snorkelen tot scubaduiken tot boottochten met glazen bodem, er is voor elk wat wils. Er zijn ook excursies vanuit Cairns naar Daintree National Park, het oudste regenwoud ter wereld, en het schiereiland Cape York, dat het noordelijkste punt van Australië vormt. Met een beetje geluk zijn er in het regenwoud casuarissen, zeldzame loopvogels, te zien.
Welke nationale parken moet je bezoeken als je in Australië reist?
Australië heeft meer dan 500 nationale parken met een oppervlakte van ongeveer 28 miljoen hectare. Dat is zo ongeveer 4% van het landoppervlak. Hier zijn enkele van de nationale parken en regio’s die volgens ons niet te missen zijn.
Uluru – Nationaal Park Kata Tjuta
Uluru – zoals de Aboriginals Ayers Rock noemen – is een berg in het centrum van de Australische outback. Naast de Sydney Opera en de kangoeroes is dit het symbool van het vijfde continent.
De berg heeft spirituele relevantie en is heilig voor de Aboriginals. Honderden jaar oude rotstekeningen kunnen worden ontdekt tijdens het wandelen rond Uluru. In het Cultureel Centrum kun je meer leren over Aboriginal geschiedenis en kunst. Bij zonsopgang en zonsondergang kun je Uluru van kleurverloop zien veranderen.
Ook een bezoek waard is de wandeling in de rotsformaties van de Kata Tjutas, die op ongeveer 30 km van Uluru liggen. Er zijn wandelpaden voor elk niveau tussen de koepels. De leeftijd van de 36 zandstenen koepels – overigens vertaald Kata Tjuta betekent “vele hoofden” – wordt geschat op ongeveer 500 miljoen jaar.
Great Barrier Reef Marine Park & Nationaal Park Whitsunday Islands
Zelfs vanuit de ruimte kun je ‘ s werelds grootste rif zien, zo’n 2.300 km lang voor de kust van Australië. Het rif herbergt meer dan 450 soorten koraal en meer dan 1600 soorten vissen. Het werelderfgoed inspireert met kleurrijke vissen en koralen.
Veel tochten over het rif vertrekken vanuit Cairns in het noordoosten van Australië. Maar er zijn ook spannende boottochten vanaf Airlie Beach verder naar het zuiden. De Whitsunday-eilanden bevinden zich ook in het Marine Park. Het hagelwitte zandstrand van Whitehaven Beach ontmoet de heldere, turkooisblauwe zee. Het wordt beschouwd als een van de witste stranden ter wereld.
Het Great Barrier Reef kan worden ervaren tijdens het snorkelen, duiken, in een boot met glazen bodem of vanuit de lucht tijdens een vlucht over bijvoorbeeld het populaire fotomotief van het Heart Reef is te bewonderen. Zo kan iedereen de juiste manier vinden om het Great Barrier Reef te ontdekken.
Fraser Island – Great Sandy National Park
Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Vanuit Hervey Bay of Rainbow Beach begint het avontuur op het zandeiland, dat alleen toegankelijk is voor voertuigen met vierwielaandrijving. Ontdek Lake McKenzie met indrukwekkend helder water. Een rit over 75 Mile Beach naar Indian Head is een absolute must voor elke bezoeker van het eiland. Lichte vliegtuigen vertrekken vanaf het strand voor rondvluchten rond Fraser Island. Afhankelijk van het seizoen kun je zelfs walvissen en dolfijnen in de zee zien vanaf het uitkijkpunt Indian Head.
Als je iets verder rijdt, kom je bij de natuurlijke Champagne Pools, waar je een duik kunt nemen, beschut tegen de sterke stromingen van de zee. Er is ook regenwoud op het eiland, het bijna 100 jaar oude scheepswrak van de SS Maheno en talloze zandduinen die rechtstreeks uitmonden in Lake Wabby. Vergeet de dingo ’s niet, hoewel ze er schattig uitzien, zijn ze beter te observeren van een afstand.
Nationaal park Kakadu
Darwin is het ideale startpunt voor het verkennen van het grootste nationale park van Australië. De uitgestrekte natuur van het nationale park varieert van natte moerasgebieden, ruisende watervallen op ruige steile hellingen tot bergen en valleien.
Er leven ongeveer 10.000 krokodillen in het nationale park, dus wees altijd voorzichtig en let op borden bij het naderen van waterlichamen. Maak een boottocht op de Yellow Water Billabong om de dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Maar niet alleen de natuur inspireert, ook mensen hebben hier hun sporen achtergelaten. In de rotsgalerijen van Ubrirr wachten rotstekeningen van meer dan 20.000 jaar oud op bezoekers. Als je op roadtrip gaat, moet je ook echt even langs Katherine Gorge en Litchfield National Park rijden.
National park Blue Mountains
Het Blue Mountains National Park ligt in de buurt van Sydney. Het dankt zijn naam aan de blauwe waas die ontstaat door de verdampende olie van de eucalyptusbomen en de verstrooide zonnestralen. Het park is vooral bekend om de Three Sisters-rotsformatie, die gemakkelijk kan worden bekeken vanaf Echo Point, een uitkijkplatform aan de rand van Katoomba. Indrukwekkende wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden leiden door het park langs watervallen, watervallen, zandstenen kliffen en eucalyptusbossen. Een bezoek aan de Blue Mountains zou niet compleet zijn zonder een ritje met de Skyway Gondola over de Jamison Valley en de Scenic Railway, ’s werelds steilste treinreis.
Great Ocean Road – Great Otway National Park & Port Campbell National Park
Hoewel de Great Ocean Road zelf geen nationaal park is, loopt hij door een aantal nationale parken op zijn 240 mijl van Torquay naar Nelson. De prachtige kustroute wordt beschouwd als een van de mooiste wegen ter wereld.
De weg begint ongeveer een uur ten westen van Melbourne langs de Victoriaanse kust naar de Zuid-Australische grens. Een houten portaal markeert het officiële begin van de kronkelende weg, met als hoogtepunten het surfstrand bij Bells Beach direct naast Torquay. De rotsformaties van de Twaalf Apostelen en London Bridge. Er zijn talloze baaien waar je gewoon kunt stoppen en genieten van het adembenemende uitzicht. De vuurtoren van Cape Otway is een van de oudste op het continent.
Het Grampians National Park, iets verder landinwaarts van Victoria, is ook een kleine omweg waard. Want het park overtuigt met zijn wandelpaden naar prachtige watervallen en panoramische vergezichten.
Kimberleys
Nationaal Park Windjana Gorge, Nationaal Park Tunnel Creek & Nationaal Park Purnululu
De Kimberleys zijn een van de negen regio’s van West-Australië. Dit is ongeveer drie keer zo groot als Engeland, maar heeft iets minder dan 40.000 inwoners. Het wordt beschouwd als een van de laatste grote forten van de wildernis, de thuisbasis van vele nationale parken. Voor het grootste deel kan dit alleen worden verkend met voertuigen met vierwielaandrijving. De meeste reizigers beginnen hun avontuur vanuit de kustplaats Broome of landinwaarts vanuit Kununurra.
Het 4WD-gedeelte van de stoffige Gibb River Road snijdt door de wildernis, maar verbergt enkele natuurlijke juweeltjes. Diepe kloven met watervallen en natuurlijke poelen maken indruk op bezoekers van de regio. Sommige van deze zwembaden zijn geweldig om in te zwemmen. Als zwemmen echter niet uitdrukkelijk is aangegeven, is de regel niet zwemmen altijd van toepassing, aangezien krokodillen inheems zijn in de Kimberleys.
Windjana Gorge National Park en Tunnel Creek National Park zijn twee vrij kleine nationale parken, maar door de nabijheid van elkaar zijn ze perfect in één dag te bezoeken. Miljoenen jaren geleden was dit gebied een oud koraalrif dat, toen de grond werd opgehoogd, aanleiding gaf tot het huidige landschap van canyons en rivieren.
In de Windjana-kloof bij de Lennard-rivier zonnebaden talloze zoetwaterkrokodillen elke dag in de zon en vallen ze gewoonlijk geen mensen aan. De zoetwaterkrokodillen worden niet zo groot als hun verwanten, de zoutwaterkrokodillen, en zullen alleen aanvallen als zij of hun jongen worden bedreigd. De 750 m lange tunnel is het oudste grottenstelsel in West-Australië. In het droge seizoen kun je met een zaklamp de loop van de rivier door de grot volgen.
In het privé El Questro Wilderness Park zijn er tal van attracties naast een resort dat alles biedt, van kamperen tot luxe lodges. De majestueuze Emmakloof bereik je na ongeveer een uur wandelen door het tropische bosgebied. Je kunt onder de waterval zwemmen. Een duik in Zebedee Springs is bijzonder ontspannend, omgeven door palmbomen en vele kleine, natuurlijke zwembaden. Voor ervaren chauffeurs die op zoek zijn naar wat adrenaline kun je naar het soms zeer steile 4WD-pad naar Saddleback Ridge aan, waar een platform met 360 graden uitzicht over het uitgestrekte park wacht.
De oranje en zwart gestreepte bergketen ligt in het Purnululu National Park, dat te bereiken is via Highway 1. Deze zandstenen koepels zijn door erosie uit een hoogplateau gesneden. Vanwege hun kleur en vorm worden ze ook vaak bijenkorven genoemd.
Kings Canyon – Watarrka Nationaal Park
Kings Canyon ligt ongeveer halverwege tussen Alice Springs en Uluru. De meer dan 100 meter hoge, machtige zandstenen muren van de kloof schitteren in fel rood-oranje. Bijzonder indrukwekkend is de beschermde flora en fauna die in de kloof te vinden is.
Meer dan 600 soorten planten en dieren vinden beschutting in de schaduw van de kliffen en overleven op de billabong, die het hele jaar door water transporteert. Rond deze waterpoel vormt zich een microklimaat, waarin groenblijvende planten groeien en wordt daarom ook wel de Tuin van Eden genoemd.
De Kings Canyon Rim Walk is een wandeling van drie tot vier uur die de hele kloof verkent. De tocht begint met een steile klim naar de top van de kloof. Vanaf daar leidt het pad langs de kliffen. Je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de diepe kloof en het kleurenspel op de rotswanden. Je passeert grillige rotsformaties en zandstenen koepels, waarvan de Lost City en het amfitheater de bekendste zijn. Nadat je bent afgedaald in de kloof, ga je naar de Garden of Eden, waar je de buitengewone verscheidenheid aan planten kunt bewonderen.
Nationaal Park Karijini
Het nationale park, gelegen in West-Australië, is bezaaid met kloven en is perfect om te wandelen. Een bad in de natuurlijke waterpoelen, omringd door de ruige rotswanden van de kloven, staat garant voor een aangename afkoeling van het wandelen.
De moeilijkheidsgraad varieert van gemakkelijke paden tot uitkijkplatforms tot het avontuurlijke niveau in Hancock Gorge met “Spider Walk”. De Oxer Lookout biedt een adembenemend uitzicht op het uitgestrekte canyonsysteem van het park. De inspannende wandeling naar Kermit’s Pool in Hancock Gorge is niet bijzonder lang, maar vereist een zekere conditie om er te komen. Ladders en diepe treden leiden naar de Hanock Gorge. Dan leiden smalle paden direct langs de rotswanden. De “Spider Walk” houdt in dat je tussen twee dicht bij elkaar liggende rotswanden klimt, één voet aan elke kant terwijl het water onder je stroomt.
Welke dieren leven in Australië?
Toen Australië meer dan 50 miljoen jaar geleden werd gescheiden van het Gondwana-continent, ontwikkelde het een unieke fauna. Tegenwoordig lokt Australië met een rijke fauna, en veel van de soorten komen nergens anders op aarde voor. Er zijn hier meer zoogdieren dan waar ook ter wereld, evenals talloze buideldieren, van de vleesetende Tasmaanse duivel tot de kortbenige opossum, de slaperige koala en de krachtige kangoeroe. Bewonder Australische dieren in het wild in hun natuurlijke habitat.
De kangoeroe is uniek voor Australië en staat op het Australische wapenschild. Kangoeroes maken deel uit van de buideldierfamilie, waartoe ook wallaby’s, koala’s, wombats en Tasmaanse duivels behoren. Mannetjes vechten vaak tijdens de paartijd. Ze boksen met hun voorpoten en trappen met hun achterpoten. Op het Australische continent leven 55 verschillende kangoeroesoorten. In Victoria zijn deze te vinden in Anglesea aan de Great Ocean Road en in de Grampians. In Zuid-Australië leven ze op Kangaroo Island en in de Flinders Ranges. Je kunt ook kangoeroes in het wild zien in nationale parken in de Australische Alpen, bij Pebbly Beach in New South Wales en op het Tasmaanse eiland Maria Island.
De koala is ook een buideldier dat alleen in Australië voorkomt. Vanwege zijn gelijkenis met een teddybeer, wordt hij ook wel de koalabeer genoemd. Het lijkt ook op de wombat, zijn naaste levende verwant, maar met een dikkere vacht, grotere oren en langere benen. Koala’s zijn slechts ongeveer twee uur per dag actief en krijgen al hun vochtbehoeften van de eucalyptusbladeren. De dieren komen oorspronkelijk uit de hele gematigde oostkust van Australië. Hun favoriete verblijfplaatsen zijn het Tidbinbilla Nature Reserve bij Canberra, de Port Stephens-regio in New South Wales en het Lone Pine Koala Sanctuary in Queensland. Je kunt ook koala’s spotten op Phillip Island in Victoria en in Yanchep National Park in West-Australië.
De Tasmaanse duivel is een vleesetend buideldier dat qua uiterlijk lijkt op een kleine, gedrongen hond. Hij heeft een brede kop, een dikke staart en een ruwe zwarte vacht. De Tasmaanse duivel dankt zijn naam aan Europese kolonisten, die schrokken van het nachtelijke gekrijs en demonische gegrom. In tegenstelling tot zijn uiterlijk en reputatie, is de Tasmaanse duivel een nogal verlegen wezen. Sinds de Tasmaanse tijger in 1936 uitstierf, is het ’s werelds grootste vleesetende buideldier. De Tasmaanse duivels worden beschermd sinds deze soort in 1995 werd getroffen door gezichtskanker. Ze kunnen worden gespot in de natuurreservaten van Tasmanië, zoals de Taranna op het Tasman-schiereiland.
De emoe is een bruine loopvogel, tot twee meter hoog. Met zijn lange poten, drie tenen en sterke bekkenspieren kan hij rennen met snelheden tot 50 km/u. De vrouwelijke emoe is groter dan het mannetje en legt tot 20 grote, donkergroene eieren. De emoe staat op de Australische munt van 50 cent en, naast de rode kangoeroe, op het wapen van Australië. De emoe wordt ook keer op keer genoemd in de Aboriginal mythologie. De emoe vermijdt bevolkte gebieden en zijn dieet omvat gras, bladeren en kleine insecten. Je kunt emoes zien in graslanden, bossen en savannes in heel Australië.
De dingo is een voormalige huishond die enkele duizenden jaren geleden weer wild werd. Ze communiceren voornamelijk door te huilen of te jammeren. In de koelere gebieden zijn ze overdag actief, terwijl ze in gebieden met veel hitte meer nachtdieren zijn. Ze zijn nogal verlegen en mijden meestal mensen. De dingo’s zijn te vinden in het noorden, noordoosten, westen en midden van Australië. Alleen in het zuidoosten zijn bijna geen dingo’s te vinden vanwege een beschermend hek van meer dan 5.000 km lang. Vooral op Fraser Island voor de oostkust is de kans groot om dingo’s te zien. Want hier zijn de dieren al gewend aan de aanwezigheid van mensen in hun omgeving.
De naam Wallaby komt van de Eora Aboriginals van Sydney. Dit omvat ongeveer 30 kangoeroesoorten die kleiner zijn dan gewone kangoeroes. De meest voorkomende soorten zijn de behendige wallaby en de roodhals wallaby, die beide sterk lijken op kangoeroes en vaak worden waargenomen in de zuidelijke staten. Rotswallaby’s leven het liefst in rotsachtige gebieden, en hun aan de omgeving aangepaste voeten zijn beter geschikt om rotswanden vast te grijpen dan op onverharde oppervlakken te lopen. Filanders zijn een zeer kleine, in het bos levende wallaby-soort. Wallaby’s zijn wijdverbreid in Australië en komen vooral voor in de afgelegen, wildere streken.
Australië – Reistips & Informatie
Australië is een wereld op zich aan de andere kant van de wereld. In de ongelooflijke uitgestrektheid van het land, dat groter is dan Europa, ontmoeten veel tegenstellingen elkaar. De levendige metropolen aan de kusten en de beslotenheid van de outback. Tropische regenwouden in het noorden en de Australische Alpen in het zuiden. Treed in de voetsporen van de Aboriginals, waarvan wordt aangenomen dat het de oudste levende cultuur is. Het continent is uniek – reis met ons mee Down Under.
Welke valuta’s en betaalmiddelen kun je gebruiken in Australië?
De munteenheid is de Australische dollar. Aangezien de meeste betalingen in Australië met een kaart worden gedaan, wordt een creditcard aanbevolen. Alle gangbare creditcards zoals MasterCard, VISA en American Express worden geaccepteerd. Je kunt eenvoudig geld opnemen met een creditcard.
Als je niet zonder contant geld wilt gaan reizen dan vind je in de grote steden met internationale luchthavens wisselkantoren. Daar kun je ook euro’s omwisselen voor Australische dollars. Meestal is het echter wel aan te raden om het geld thuis om te wisselen, omdat dit je de kosten of de vaak slechtere wisselkoersen kan besparen.
Welke gebeurtenissen vormen de geschiedenis van Australië?
De Aboriginals hebben duizenden jaren op het continent gewoond, wat Europeanen pas in de 16e eeuw voor zichzelf ontdekten. Lange tijd maakte geen van de nieuwkomers aanspraak op het land, pas toen de VS zich onafhankelijk verklaarde, raakten de Britten geïnteresseerd. Ze waren nu op zoek naar een nieuwe locatie voor hun strafkolonies. Omdat de Engelsen de lagere klasse wilden uitdunnen, leidden zelfs de kleinste misdaden tot een verblijf in een strafkolonie. In 1868 werden meer dan 160.000 overtreders gedeporteerd naar de strafkolonie in Sydney.
Gaandeweg kwamen er steeds meer kolonies. De goudkoorts van de jaren 1850 leidde ertoe dat mensen vrijwillig naar Australië migreerden. In 1901 werd het Gemenebest van Australië gevormd uit de afzonderlijke kolonies. De eerste hoofdstad was Melbourne, maar de hoofdstad Canberra werd toen gebouwd als compromisoplossing voor de ontevreden inwoners van Sydney. Zelfs vandaag de dag is Australië nog steeds formeel een federale, parlementaire monarchie onder koningin Elizabeth II, maar het wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal.
Welke kunst & cultuur vind je in Australië?
In Australië zijn kunst en cultuur net zo divers als de mensen die er wonen. Over het algemeen zijn er geen beperkingen. Over het algemeen zijn de meeste Australiërs makkelijk in de omgang, vriendelijk en ruimdenkend. Omdat een groot deel van de bevolking in steden aan de kust woont, is een bezoek aan het strand vaak een favoriet tijdverdrijf.
Als een natie met een lange immigrantentraditie verwelkomt Australië een verscheidenheid aan verschillende religies. Naast katholieke en anglicaanse kerken zijn er hindoeïstische, sikh- en boeddhistische tempels, evenals moskeeën en synagogen.
Aboriginal cultuur
De eerste mensen die naar het continent migreerden waren de Aboriginals, zoals de inheemse bevolking van Australië wordt genoemd. De Aboriginals hadden hun eigen cultuur en talen ontwikkeld lang voordat de blanke man het land ontdekte. Hun leven was uitstekend aangepast aan de behoeften van het land, hun sociale orde was goed ontwikkeld en hun vaardigheden en kennis van de natuur zijn vandaag de dag nog steeds verbazingwekkend.
Welk eten en drinken staat Australië om bekend?
De verschillende culturele invloeden zijn terug te vinden in de Australische keuken. Je hebt de keuze tussen Europese delicatessen en de verleidelijke kruiden van Azië, Afrika en het Oosten, evenals de bush tucker uit de Australische outback. Geniet van Thaise afhaalgerechten, van een Italiaans pastagerecht, heerlijke tapas in de Spanish Quarter of dumplings in Chinatown. Australië heeft ook een aantal uitstekende wijngebieden die je zeker eens moet proberen. De verse mango’s afkomstig uit Australië smaken bijzonder sappig.
Als je flink wilt experimenteren kun je ook lokaal kangoeroe- of krokodillenvlees proberen. Van de barbecue eten is een van de favoriete bezigheden van Australiërs en wordt vaak gevierd met het hele gezin of met veel vrienden.
Welk visum heb je nodig voor Australië?
Voor het Australische visum heb je een paspoort nodig dat het gehele verblijf geldig is. Voor toeristen uit andere EU-lidstaten is er het gratis eVisitor-visum. Je kunt voor vertrek online een visum aanvragen op de website van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is geldig voor twaalf maanden met een willekeurig aantal verblijven met een maximale duur van maximaal drie maanden per keer.
Wat is het voltage in Australië?
De stopcontacten in Australië zijn driepolig, je hebt dus een adapter nodig als je elektrische apparaten meeneemt. Het Australische elektriciteitsnet is 240/250 volt met een frequentie van 50 hertz. Er zit soms een aan en uit schakelaar naast het stopcontact.
Welke vaccinaties heb je nodig voor een reis naar Australië?
Verplichte vaccinaties worden niet verstrekt voor rechtstreekse aankomsten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beveelt echter wel de standaardvaccinaties aan.
Waar moet je op letten als het gaat om douaneregelgeving?
Australië hanteert een zeer strikte quarantaineregeling om de inheemse flora en fauna te beschermen, dus er mogen geen voedsel, plantaardige of dierlijke producten worden geïmporteerd. Ook dienen de wandelschoenen voor aankomst grondig te worden ontdaan van vuilresten.
Daarnaast is ook de export van deze producten en objecten van culturele of historische betekenis (bijvoorbeeld sommige Aboriginal kunstvoorwerpen) streng gereguleerd. Bij overtredingen zullen zware straffen worden opgelegd.
Er zijn verder geen beperkingen op de invoer en de uitvoer van geld in buitenlandse en lokale valuta, maar een waarde van AUD 10.000 of meer moet worden aangegeven. Volwassenen mogen goederen meenemen tot een waarde van AUD $ 900.