Backpacken in Melbourne

Toegangspoort voor Australie, maar ook ‘Garden City’, wordt de chique stad Melbourne vaak g

De hoofdstad van Victoria biedt het volledige programma voor cultuurliefhebbers, modeliefhebbers en fijnproevers. Met bijna vijf miljoen inwoners is dit na Sydney de grootste stad van Australië. Straatkunst in Union Lane en Hosier Lane, talrijke kunstgalerijen en musea op Federation Square worden aanbevolen voor een reis naar Melbourne. De Royal Botanic Gardens zijn een oase van rust midden in de stad – perfect voor een lange wandeling. Een kolonie pinguïns leeft op de pier in St Kilda en komt elke avond na zonsondergang uit het water. 

Een verscheidenheid aan restaurants met gerechten uit de hele wereld zullen de fijnproevers zeker kunnen bekoren. Vooral Chinatown en de Victoria Market zijn erg populair. Naast een snelle maaltijd vind je op de markt ook souvenirs en kleding. De historische City Circle Tram breng je gratis van het Central Business District naar de Docklands en is een populair fotomoment. Naast het grootste en hoogste reuzenrad van Australië bieden de Docklands ook talloze winkelmogelijkheden.

Vanuit Melbourne kun je trips boeken naar Phillip Island, waar je een “Penguin Parade” kunt zien, of naar de Great Ocean Road.

Melbourne – Toegangspoort tot Australie
De naam toegangspoort dankt de stad aan zijn ligging pal aan de kust. Veel mensen starten hier hun reis door het land. De bruisende groene stad geeft namelijk prachtige voorbeelden van de energieke ongehaaste Australische levensstijl. Kom tot rust in de Koninklijke Botanische Tuinen, wereldberoemd om zijn fraai aangelegde paden en vijvers en duizenden verschillende soorten bomen en planten. Het plein Federation Square vormt het toneel voor tal van kunsttentoonstellingen, evenementen en ander amusement. Verder wordt de metropool van Victoria ook beschouwd als de culturele en modehoofdstad van Australie. Hier gebeurt het! Australiers zijn gek op sport en dat is in deze stad ook goed merken. Zo is Melbourne jaarlijks gastheer voor het eerste Grand Slam-toernooi van het tennisseizoen, de Australian Open en de Formule 1 Grand Prix op het Albert Park Grand Prix Circuit op loopafstand van het centrum.

Bezienswaardigheden, attracties en hoogtepunten Melbourne

Queen Victoria Market
De oudste markt van Australie(sinds 1878) en tevens de grootste openluchtmarkt van het zuiden. Alles is hier zo’n beetje te koop.

St Kilda
De culturele ontmoetingsplaats voor kunstenaars en muzikanten en dus voor iedereen die van dit sfeertje houdt. St.Kilda is tevens geliefd vanwege de vele goede restaurants en eetcafes, zijn tuinen en het uitzicht over het water.

Federation Square
Dit impossante bouwwerk, gemaakt van glas en staal, is één van Victoria’s meest ambitieuze projecten. Het verbindt het centrum van Melbourne met de Yarra rivier en is hiermee de culturele “hub” van Melbourne.

Royal Botanic Gardens
Sinds 1846 zijn deze tuinen al de kroonjuwelen van Melbourne. Uitgestrekt over 36 hectares, zijn de RGB wereldberoemd om hun reusachtige lanen, indrukwekkende plantenleven(12.000 soorten!) en mooie tuinontwerpen.

Old Melbourne Gaol
Een 19e eeuwse gevangenis waar je ook s’nachts met alleen kaarslicht door de gangen kunt dwalen.

Eureka Skydeck
Het grootste (woon) gebouw van het zuidelijk halfrond en tevens de nieuwe parel van Melbourne’s skyline. Bezoek de 88e verdieping vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Melbourne.

Melbourne Cricket Ground
Een kijkje achter de schermen op het heilige grondgebied van MCG of “the mighty G” zoals de Aussies het noemen. De beroemde graszoden zijn getuige geweest van de meest legendarische wedstrijden, zoals de Olympische Spelen in 1956 en recent de Commonwealth Games in 2006.

Melbourne Aquarium
Omringd door 2,2 miljoen liter water en 250 verschillende soorten zeeleven, waaronder haaien, heb je het gevoel dat je je midden in de oceaan bevindt. Wie durft kan een stukje mee zwemmen met de haaien.