Backpacken in Northern Territory

Outback Australia, dat is waarmee de Northern Territory zichzelf presenteert. De Northern Territory is dan ook wat velen het echte Australië noemen. Rode aarde, rotsformaties, Aborigines, rotsschilderingen, wetlands, leegte; dat is wat je kunt verwachten. De Nationale Parken en de Aboriginal cultuur zijn de belangrijkste redenen om naar de Northern Territory te gaan.

Darwin
De hoofdstad van de Northern Territories heeft 137.000 inwoners. Vanwege de nabijheid van Azië, hebben de markten van Darwin, zoals Mindil Beach Sunset Market, veel Aziatisch eten dat je zeker moet proberen. De stad is het startpunt voor tochten naar Litchfield National Park en Kakadu National Park. Tijdens een boottocht over de Mary River, ongeveer 100 km van Darwin, kunnen dappere mensen de machtige zoutwaterkrokodillen van dichtbij bewonderen. Mangrovebossen, de talloze outdoorfestivals, de botanische tuinen en de aanwezigheid van verschillende culturen bij op en het resultaat is een stad die bruist van het leven en je meer dan genoeg energie geeft om de rest van de spectaculaire omgeving te verkennen.

Bezienswaardigheden en nationale parken Northern Territory

Ayers Rock – Uluru
Je kan natuurlijk niet in Australië geweest zijn zonder Ayers Rock en de nabij gelegen Olga’s gezien te hebben. Maak een wandeling om Uluru en doe de Valley of the Winds wandeling bij de Olga’s. Hoe toeristisch het ook mag zijn, mooi is het zeker. Bezoek ook het Cultural Centre!

Kakadu National Park
In de ‘Top End’, bij Darwin ligt het wereldberoemde Kakadu NP. Het is maar een klein deel van Arnhemland, maar toch al even groot als half Nederland. Het park is beroemd om zijn wetlands, de rotsformaties en de Aboriginal rotsschilderingen (sommige prehistorisch). Trek een paar dagen voor het park uit om de krokodillen, vogels, rotsen, termietenheuvels en al het andere te kunnen zien en ten volle te kunnen waarderen!

Litchfield
Litchfield is een park dat in veel opzichten lijkt op Kakadu. De grootste attractie zijn de watervallen, waar je ook kan zwemmen en de Lost City, een wonderlijk gebied met puntige rotsen.

Katherine Gorge National Park
Dit natuurpark omvat 13 kloven, met rode rotswanden. De wanden van de kloven zijn niet extreem hoog, maar het is schitterend om hier te kanoën.

Tennant Creek
Vlakbij Tennant Creek liggen de Devil’s Marbles, een groot gebied bezaaid met wonderbaarlijke reusachtige bolle rotsen. Bij Tennant Creek liggen ook oude goudmijnen die te bezichtigen zijn.

Kings Canyon National Park (Watarrka)
Ook Kings Canyon is een park dat je niet mag missen. De steile en overhangende wanden van deze canyon en het aparte rode gebied er omheen zijn op zijn minst indrukwekkend. In het smalste stuk van de kloof is een groene oase. Je mist veel als je niet de lange wandeling doet!

MacDonnell Ranges
De bergketen die zich ten oosten en westen van Alice Springs uitstrekt omvat vele pittoreske plekken en goede mogelijkheden om te wandelen. De Western MacDonnel Ranges worden meer bezocht, maar beide kanten zijn erg mooi. Als je de tijd hebt, trek er dan een paar dagen voor uit en bekijk het allemaal op je gemak.

Alice springs

De stad Alice Springs ligt midden in de Australische outback in het rode centrum. Van woestijnlandschappen in aquarel tot stippenschilderijen van de seizoenen, Alice Springs lonkt met een schat aan Aboriginal kunst. Dwaal door het Araluen Cultural Precinct en leer over de Australische mythologie, kunst en cultuur. Een wandeling door de 7 heilige plaatsen van de Two Women Dreaming Track is ook de moeite waard.

Bezoek ook de Albert Namatjira Gallery en leer meer over de Aboriginal tradities van Arrernte in het Strehlow Centre. Het Museum of Central Australia legt de geologische geschiedenis van de regio uit. Wandel door het kunstencentrum dat is gebouwd rond een 300 jaar oude Australische kurkboom. De beste uitzichten zijn vanaf ANZAC Hill over het rustige Alice Springs. Er is daar een monument opgericht ter nagedachtenis aan degenen die zijn omgekomen in het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps die in de Eerste Wereldoorlog voor de Britten hebben gevochten.

De stad is een ideaal vertrekpunt naar het symbool van Australië – Uluru (ook wel Ayers Rock genoemd). Want Alice Springs is de enige grotere stad in het centrum van het continent met bijna 28.000 inwoners.