Backpacken in Darwin

Darwin is waarschijnlijk een van de meest multiculturele steden van Australie. Je ziet dit niet alleen terug in de mensen maar ook in de verschillende gewoontes en in de zeer diverse kunstuitingen. Ben je meer geinteresseerd om de stad op een sportieve manier te ontdekken? Speciaal voor hikers en fietsers zijn tracks aangelegd die je meenemen naar witte zandstranden, tropische bossen, indrukwekkende kliffen en uiteraard naar de schitterende kustlijn.

De bruisende hoofdstad aan de kust is daarnaast ook nog eens een uitstekend startpunt om de rest van de omgeving te verkennen. Net buiten de stad liggen namelijk mooie nationale parken’ zoals Kakadu National Park, Mary River en Litchfield. Hoewel je Mary River en Litchfield binnen een dag vanuit Darwin zou kunnen bezoeken (voor Kakadu moet je minimaal drie dagen uittrekken), bieden de parken je meer dan genoeg natuurschoon om er meerdere dagen naar toe te gaan.

Als er twee plekken in het Noordelijk Territorium bestaan waar de natuur nog steeds haar gang kan gaan, dan zijn dit wel het Kakadu National Park en Arnhem land. Op slechts een paar uur rijden van Darwin vind je hier een natuurlijke pracht en praal die met niets anders in Australie te vergelijken is. Zien is geloven!

Bezienswaardigheden in de omgeving van Darwin

Kakadu National Park
Kakadu National Park is met 19.000 het grootste nationale park van Australie en het staat al sinds 1984 op de Werelderfgoed Lijst van UNESCO. Pas als je daadwerkelijk in het park rondloopt. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit pure gebied, waar je onder andere bossen, moerassen, rotspartijen, ravijnen, watervallen en een ruige kustlijn aantreft. Zo komen er meer dan 1700 plantensoorten, 290 vogelsoorten en 132 verschillende reptielen voor. Daarnaast wordt het park bevolkt door kangaroes, krokodillen, slangen, vlinders, wallabies en buidelratten.
Ondanks de afwezigheid van menselijk ingrijpen Leven er al meer dan 50.000 jaar Aboriginals, de Binlnj/Mungguy, in dit gebied. De rotsschilderijen, waaronder de bijzondere schilderingen bij Ubirr en Nourlangie Rock, en de ontelbare archeologische vondsten die je kunt bezichtigen. zijn hier het bewijs van. Via de webcam op http://www3.nationalgeographic.com/ngm/kakaducam/ kun je live meekijken naar de natuur en wildlife van Kakadu National Park.

Arnhem Land
Ten oosten van Kakadu National Park ligt het 91.000 km2 grootte Arnhem Land.
De natuurlijke schoonheid van de verschillende ecosystemen en het culturele belang van gebieden als Oenpelti en Mt Borradaile doen je echter al snel beseffen waarom de oorspronkelijke bewoners zo zuinig zijn op dit land. Arnhem land is gezegend met schitterende regenwouden. dramatische kloven en uitgestrekte savanna’s. Op veel plaatsen in Arnhem Land kun ie niet alleen oude Aboriginalkunst bewonderen, je kunt ook zien hoe huidige Aboriginal kunstenaars de mooiste kunst-of gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld de didgeridoo, maken.
Het spreekt bijna voor zich dat natuur-en cultuurliefhebbers in zowel Kakadu National Park als in Arnhem land volop aan hun trekken komen. Daarnaast bieden beide gebieden je de meest uiteenlopende en avontuurlijke uitdagingen.

Als je op eigen gelegenheid kennis wilt maken met de eeuwenoude aboriginal tradities in dit gebied, dan zul je lokaal een aparte vergunning moeten aanvragen. Slecht een zeer select groepje van touroperators heeft het vertrouwen van de traditionele landeigenaren gewonnen en mag zo naar binnenrijden. 333Travel, Australieonline, Fox reizen en Djoser groepsreizen zijn enkele organisaties die zaken doen met deze operators. als je alles door één van deze organisaties wilt laten regelen, dus een georganiseerde (individuele) trip in dit gebied incl vliegtickets, accommodatie etc, kun je een beroep op ze doen door op de betreffende organisatie te klikken.