Backpacken in Tasmanië

Iets meer dan tweehonderd kilometer van het Australische vasteland ligt het groene hart van het vijfde continent: Tasmanië. Nergens ter wereld is de lucht schoner dan op Tassie, zoals de Australiërs liefkozend het grootste eiland van hun land noemen. Maar dat is niet de enige reden om Tasmanië te bezoeken. Want hier ontmoeten adembenemende landschappen hagelwitte zandstranden en een unieke dierenwereld de oudere stadjes. Het beste wat je kunt doen als je in Tasmanië reist, is om een ​​goede indruk te krijgen van de schoonheid van het mooie eiland, dat ook een staat op zich is, en je te laten betoveren door zijn unieke charme.

Met de hoofdstad van het eiland Hobart als startpunt voor je trips en excursies, heb je alle schoonheid van het Emerald Isle aan jouw voeten. Wandel langs de schilderachtige waterkant en verken historische gebouwen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de pakhuizen op Salamanca Place, waar nu enkele leuke restaurants en galerieën zijn gevestigd die uitnodigen om te blijven hangen.

Het stadscentrum van Hobart is altijd een wandeling waard. Wil je meer weten over de geschiedenis en vestiging van het continent? Maak dan een reis van Hobart naar Port Arthur Convict Camp om een ​​glimp op te vangen van het gevangenkamp van de kolonie voor de gevaarlijkste criminelen. Het werelderfgoed biedt een goed inzicht in de leef- en werkomstandigheden van de voormalige veroordeelden van de kolonie en blijft gegarandeerd in je geheugen gegrift.

Een ander hoogtepunt op Tasmanië reizen is een reis naar Mount Field National Park, een waar paradijs voor elke natuurliefhebber, die al veel vakantiegangers in vervoering heeft gebracht. Naast de gevarieerde flora en fauna wachten hier de watervallen van Russel, waar het park vooral bekend om staat. Ook is hier de Zalmvijvers: een forel- en zalmkwekerij die zeker een bezoek waard is. In de winter nodigt Mount Mawson, gelegen in het nationale park, zelfs uit om te gaan skiën. 

Hobart

Bijna de helft van de inwoners van Tasmanië woont in de hoofdstad. In bekroonde restaurants wachten de bezoekers verse lekkernijen. De oudste brouwerij van Australië is de Cascade Brewery aan de voet van Mount Wellington. Het grootste privémuseum van Australië, het Museum of Old and New Art (kortweg MOA), bevat diverse maar ook provocerende tentoonstellingen. De top van Mount Wellington, die bijna 1.300 meter hoog is, biedt fantastische uitzichten.

Het verleden als strafkolonie is vandaag de dag nog steeds voelbaar. Een rondleiding door de Cascade Female Factory, waar vroeger duizenden vrouwen werden vastgehouden, of de Tench-gevangeniskazerne neemt je mee door de geschiedenis van veroordeelden. De beroemdste gevangenis, Port Arthur, ligt op ongeveer 90 minuten van Hobart.

Bezienswaardigheden en hoogtepunten Tasmanie

Cradle Mountain – Lake Sint Clair
De Overland track, langs Cradle Mountain wordt door wandelaars beschouwd als de mooiste wandelroute ter wereld. De route duurt enkele dagen en loopt midden door de wildernis. Het weer zit hier vaak niet mee, maar het landschap en de dieren hier zijn onvergetelijk.

Port Arthur
In Port Arthur kan je geschiedenis opsnuiven. Hier was de strafinrichting voor de zwaarste criminelen. De ruïnes zijn te bezichtigen en er is en uitgebreid museum bij.

Mt. Field National Park
Dit is een van Australië’s oudste National Parks. De watervallen zijn de grootste attractie, maar het landschap verder is ook spectaculair met mooie bergen, moerassen en regenwoud.

Maria Island National Park
Dit eiland is vooral een ultieme bestemming voor dierenliefhebbers. Naast de schitterende omgeving wemelt het hier namelijk van de vogels, emu’s en kangaroes.

Ben Lomond National Park
Een mooi park waar je s’winters prima kunt skien.
Franklin-Gordon Wild Rivers NP – Het grootste deel van dit park in het zuidwesten bestaat uit ondoordringbare wouden, maar de watervallen zijn de moeite waard en de raft-expedities over de rivieren zijn hier een uitputtende, maar avontuurlijke ervaring.

Freycinet National Park
Ook hier aan de oostkust mooie natuur en lange verlaten stranden. Freycinet staat onder andere bekend om de vele vogels en Wineglass Bay.