Backpacken in West Australië

West Australia heeft veel zon zee en strand. De hoofdstad is Perth. West Australie is de grootste staat van Australië. West Australië wordt ook wel de goudmijn van het continent wordt genoemd, vanwege de vele bodemschatten zoals goud en diamanten. De Westkust is ideaal voor surfers. Je hebt hier prachtige golven die een ware uitdaging zijn voor boarders. Overal langs de kust, bij ieder dorpje of stadje, zie je ze de golven trotseren, met name Margaret River en het dorpje Lancelin zijn de spots waar de surfdudes samenkomen.

Western Australia wordt minder snel aangedaan door buitenlandse backpackers en toeristen. De meesten beginnen hun backpack trip in Sydney en dan hoofdzakelijk langs de Oostkust. Dit is erg jammer want de natuur van Western Australia is fantastisch en enorm gevarieerd. Western Australia neemt een derde in van de Australische landmassa, maar heeft vrijwel alleen bewoning langs de kust. Die geisoleerde ligging verklaart waarom zo weinig backpackers er heen gaan. Toch is er in WA veel te zien en te ontdekken en ook plezierig reizen, juist omdat het minder toeristisch is.

Perth

Met meer dan twee miljoen inwoners woont het grootste deel van de bevolking van West-Australië in het grootstedelijk gebied van Perth en Fremantle. Het ligt aan de Swan River, omgeven door wijngaarden en de Indische Oceaan. 

Een boottocht van Barrack Square naar de levendige haven van Fremantle wordt aanbevolen, terwijl je de herenhuizen langs het rivierfront bewondert. Daar vind je ook de Fremantle Prison, die tal van rondleidingen biedt. Of ga het binnenland in om te genieten van wijnproeverijen in de Swan Valley of proef een kopje Devonshire-thee in het historische Guildford.

Een must voor iedereen die de stad bezoekt, is een dagtocht naar Rottnest Island, de thuisbasis van de schattige Quokkas. Het eiland is autovrij en daardoor bijzonder goed per fiets te verkennen. Er zijn prachtige kustwandelingen, stranden met kristalhelder water en veel kleine, lachende buideldieren.

Als je naar het noorden gaat, moet je stoppen bij Nambung National Park en de Pinnacles zien. De kalkstenen pilaren, die tot 3,5 meter hoog zijn, zijn gevormd uit schelpen toen er nog zee was. Nu staan ​​deze echter in gele zandduinen. Karijini National Park ligt ongeveer halverwege Perth en Broome.

Interessante bestemmingen West Australie

Fremantle
Fremantle ligt ongeveer 50km onder Perth en is zeker een bezoekje waard. In Fremantle zijn vele oude koloniale gebouwen bewaard gebleven, monumentale panden met ruime veranda’s gesteund door pilaren. In Fremantle voel je je zeker thuis, de hele stad ademt een relaxte hippie achtige sfeer uit, oa vanwege de prachtige overdekte markt waar werkelijk alles te koop is en de straatmuzikanten die hun muziek laten horen. Gedurende lunchtijd mengt de werkende bevolking van Fremantle zich met de toeristen en de backpackers op de vele terrassen om te eten en te drinken, te observeren en van de zon te genieten.

Albany
Albany ligt aan een King George Sound, een natuurlijke haven. Het is een oud havenplaatsje met een aantal historische gebouwen en musea. Het vormde tot begin vorige eeuw een vaste tussenstop voor schepen die van Sydney naar Europa voeren. Ten zuiden van het stadje strekt zich het Torndirrup schiereiland uit, een natuurpark dat zeker een bezoek waard is. De oceaan beukt hier zwaar in op de zeekliffen, waardoor mooie rotsformaties zijn ontstaan, zoals de Gap en Natural Bridges. Bijzonder mooi is het uitzicht ’s-avonds bij ondergaande zon.

Broome
Broome ligt aan de afgelegen noordwestkust van Australië. Het is ruim 2300 km naar Perth

Broome
Het kleine kustplaatsje in het noordwesten van Australië straalt tropische flair uit met stranden omzoomd met palmbomen. Broome is een oude handelsstad voor parels, dus veel van de restaurants en bars zijn te vinden in historische gebouwen. De beste manier om hier van de zonsondergang te genieten is tijdens een kameelrit langs 22 km zandstrand Cable Beach. Broome is de toegangspoort tot de opwindende wildernis van Kimberley die je kunt verkennen met een 4WD.


Adelaide
De festivalstad ontwikkelt zich steeds meer tot de lifestyle metropool van Australië. De stad, gelegen tussen de zee en de bergen, staat bekend om zijn uitstekende wijnen en uitstekende restaurants. Oude pakhuizen worden omgevormd tot bars en restaurants waar alles wordt geserveerd, van Spaanse tapas tot Aziatische gerechten tot Australische specialiteiten. Wijngaarden en boomgaarden zijn te vinden op de Adelaide Hills en bieden een prachtig uitzicht. Vooral vanaf Mount Lofty, de hoogste berg in de regio, kun je heel Adelaide zien.

De lokale bevolking is bijzonder trots op de Adelaide Oval, waar je bijna elke sport kunt bekijken, van cricket, Australisch voetbal, rugby tot voetbal. Houd je echter veel liever van Australische flair, ga dan eens naar het levendige stadsstrand Glenelg Beach. Het rustigere Henley Beach is ook ideaal voor gezinnen of om even lekker te ontspannen.

Als je hier door de stad slentert dan kun je eigenlijk niet om Victoria Square heen. Het stadhuis, de Centrale Markt en een kathedraal staan ​​langs het plein. Rundle Mall wordt aanbevolen om te winkelen. In het westen ligt China Town. In het noorden ligt de koloniale wijk North Terrace, de thuisbasis van het parlementsgebouw, de universiteit en een paar musea.

Op Kangaroo Island, ongeveer 100 km ten zuiden van Adelaide, komen de meeste inheemse dieren samen op één plek. Naast kangoeroes zijn wallaby’s, koala’s, echidna’s, varanen, pelikanen, zeeleeuwen en de bedreigde bruinkopkaketoe hier allemaal thuis. Ook kun je tijdens een boottocht ook zeehonden, dolfijnen en walvissen spotten.

Nationale parken Western Australia

West Australië heeft vele nationale parken. Een aantal parken zijn te vinden in de regio onder Perth, langs de Westkust, de Kimberley en in het binnenland van WA. Vele parken bieden kampeer faciliteiten, denk hierbij aan een staanplaats, vaak zonder sanitair of receptie. Ook zijn er beschermde campings waar je een Caravan kan huren voor weinig. De laatste jaren valt er een uitbreiding van de faciliteiten waar te nemen. Zo verschijnen er vaak Tourist Information Centers in de parken, waar je plattegronden en informatie over de omgeving kan krijgen.

The Kimberley
In de Kimberley komt het beste van Australië samen. Dit ruige gebied in het noorden van WA met wilde rivieren en diepe kloven is nog nauwelijks ontsloten. Een goede manier om de Kimberley te zien is door de Gibb River Road te rijden. Dan zie je veel van het dierenleven, de Aborigine communities en het ruige landschap dat het te bieden heeft.

Pilbara
Ook de Pilbara is een woest gebied met de oudste rotsformaties ter wereld. De verschillende nationale parken en Aborigine communities zorgen voor zoveel attracties dat je er weken door zou kunnen brengen.

Ningaloo Marine Park
Hoezo Great Barrier Reef? West Australie heeft het prachtigste rif van Australie. Dit is het grootste rif aan de west kust en is volgens velen minstens zo mooi als het Great Barrier Reef. Voordeel is dat het rif hier vlakbij de kust ligt. Hier kan je duiken tussen walvishaaien, dugongs en manta rays. Bij Shark Bay zwemmen de dolfijnen op een paar meter afstand van je als je in het water staat. Een unieke ervaring.

Shark Bay
Het turquoise kleurige water, de hagelwitte zandstranden en het heerlijke klimaat van deze beschutte baai, maken het gebied een ideale vakantiebestemming. Maar Shark Bay heeft meer te bieden, het staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen. De baai biedt in omvang en diversiteit een unieke onderwater-habitat. Er leven bijvoorbeeld grote aantallen zeekoeien, tijgerhaaien en zeldzame zeeschildpadden. De baai wordt bezocht door 5 soorten walvissen en enorme aantallen zee- en trekvogels. Maar de baai is vooral beroemd om z’n wilde dolfijnen, die zich vaak drie keer per dag uit eigen drang aan het strand laten zien bij Monkey Mia. En het gebied om de baai heen kent het langste bloeiseizoen van de beroemde Australische “wildflowers”.

Coral Bay
Dit kleine dorpje ligt aan de zuidkant van het Ningaloo Reef, op de kortste afstand van het rif. Tussen november en februari heeft u grote kans op de stranden grote zeeschildpadden te zien, die hier dan nesten. Naast snorkelen vanaf het strand, kunt u hier ook uitstekend duiken, zeekajakken en “quad-biken”. In de periode april t/m juni kunt u hier voor de kust de zeldzame whaleshark zien, de grootste vissoort op aarde. Grote groepen whalesharks migreren elk jaar vanuit Indonesië langs het Ningaloo Reef naar Shark Bay, om daarna weer terug te keren

Pinnacles
In het midden van Nambung National Park is één van de meest fascinerende gebieden van Australie.
De Pinnacles woestijn is werkelijk een prachtige creatie van moeder natuur. Duizenden spitsige limestone heuvels steken uit het roodgele zand en wanen je op een andere planeet. Vanuit Perth kun je een dagtrip maken naar dit park.

Bungle Bungle
Bungle Bungle Range, in Purnululu National Park, is een van de meest fascinerende natuurlijke bezienswaardigheden in West Australie. Vanuit een vliegtuigje is de Bungle Bungle Range een imponerende attractie. De oranje en zwarte strepen die dwars door de bergen lopen zijn duidelijk zichtbaar als je vanuit het zuiden de Bungle Bungle benaderd.

Kimberleys
Oostelijk van Derby ligt het Kimberley Plateau. Dit is een zeer oud gebergte met veel vreemdsoortige rotsformaties, gorges en met een unieke flora en fauna. U kunt de Kimberleys op een aantal manieren zien. Over land lopen twee wegen dwars door de Kimberleys, de ruige maar directe Gibb River Road (alleen per 4WD terreinauto bereikbaar) en de meer zuidelijk gelegen verharde weg langs Fitzroy Crossing, Halls Creek en de Bungle Bungles. Beide wegen bieden schitterende panorama’s en de gelegenheid om wandeltochten te maken door dit prachtige natuurgebied.