Backpacken Nieuw Zeeland

Wil je backpacken Nieuw Zeeland? Een reis maken door een uniek land? Nieuw Zeeland heeft alle jaargetijden ineen. Het indrukwekkende landschap, de rijke flora en fauna en een authentieke Maori-cultuur. Dit is Nieuw Zeeland in een notendop. De twee eilanden, het zuider- en het noordereiland, zijn totale uitersten.

Het zuidereiland is een overweldigend wandelparadijs met de meest uiteenlopende natuurfenomenen. Je vindt er ongerepte stranden, eeuwenoude bossen, stille fjorden, imposante gletsjers en talloze watervallen.

Het Noordereiland biedt rokende vulkanen, blauwgroene kratermeren, geisers en kokende modderpoelen! Niet voor niets is Nieuw-Zeeland een van de populairste bestemmingen onder backpackers.

Ga terug naar het overzicht backpacken Oceanie

Het Noordereiland

Bijna iedereen die zowel naar het Noorder- als het Zuidereiland reist, arriveert in Auckland op het Noordereiland en verlaat het land weer in Christchurch op het Zuidereiland. In het algemeen is het op het Noordereiland wat warmer dan op het Zuidereiland en is het landschap wat lieflijker.

Hoewel ook op het Noordereiland de temperaturen in de maanden mei tot en met augustus dalen tot zo’n 14ºC, is dit eiland het hele jaar door goed te bereizen. Ten noorden van de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, strekt zich het waterrijke gebied uit van de Bay of Islands met mooie witte zandstranden en in het achterland tref je de ongerepte regenwouden.

Ten oosten van Auckland bevindt zich het prachtige schiereiland Coromandel. Afzakkend langs de oostkust bereik je de Bay of Plenty met mooie stranden. In het centrale deel van het Noordereiland is Rotorua een bekende trekpleister vanwege haar geisers en het nationale park Tongariro vanwege zijn vulkanische landschap.

In het zuiden ligt Wellington, de levendige hoofdstad van Nieuw-Zeeland en hier is bovendien het vertrekpunt van veerboten naar Picton op het Zuidereiland.

Het Zuidereiland

In het algemeen is het Zuidereiland bergachtiger dan het Noordereiland. De zomermaanden (november tot februari) brengen net als op het Noordereiland temperaturen van 25ºC, maar in de winter (juni tot augustus) is het hier kouder. Je kunt dan wel allerlei wintersporten bedrijven.

De meeste mensen bereiken het Zuidereiland te Picton met de veerboot vanuit Wellington. Vanuit Picton en Nelson zijn de schitterende natuurgebieden van de Marlborough Sounds en het Abel Tasman National Park te bereiken. Langs de noordelijke oostkust zijn bij Kaikoura vaak walvissen en dolfijnen te zien.

Wie per vliegtuig aankomt, landt gewoonlijk in Christchurch. Je kunt met de beroemde Tranz Alpine Express de plaats Greymouth aan de westkust bereiken. Ten zuiden van Greymouth is het vermaarde gletsjergebied met de Fox Glacier en de Franz Josef Glacier.

Verder naar het zuiden zijn nog meer geweldige natuurfenomenen te vinden, zoals Mount Cook en de diverse fjorden, waarvan Milford Sound de bekendste is.

Interessante steden in het zuidelijke deel van het Zuidereiland zijn Dunedin met haar Schotse invloeden en Queenstown, de meest avontuurlijke stad van Nieuw-Zeeland.

Algemene informatie Nieuw Zeeland

Feiten en cijfers

Oppervlakte: 270.534 km2 (8 x Nederland)
Hoofdstad: Wellington
Inwonertal: 4 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 14,8 inwoners per km2
Godsdienst: anglicaans (29%); presbyteriaans (18%); rooms-katholiek (15%); overige (38%)
Taal: Engels en Maori
Klimatologische gesteldheid: gematigd zeeklimaat
Nieuw-Zeeland is een land van zeldzame seismische schoonheid: besneeuwde bergtoppen, snelstromende rivieren, diep, heldere meren, sissende geisers en kokende modderpoelen. Er zijn tevens dichtbeboste reservaten, lange, verlaten stranden en een rijkdom aan diersoorten.

Bevolking

Na de komst van de James Cook hebben mensen uit verschillende Europese landen zich in Nieuw-Zeeland gevestigd. Ze maken nu zo’n 75% van de bevolking uit, de Maori 10%. Tegenwoordig hebben veel Maori de westelijke levensstijl aangenomen, maar ze worden actief aangemoedigd hun oorspronkelijke taal, cultuur en kunstvormen te behouden.

Auckland is Polynesische hoofdstad
Andere etnische groepen uit Polynesië (Tonga, Samoa, Cook-eilanden) hebben zich in Nieuw-Zeeland gevestigd. Auckland is daardoor de Polynesische hoofdstad van de zuidelijke Pacific. De mengelmoes van etnische groepen is verder aangevuld door immigranten uit China, Taiwan, Korea en Vietnam.

Cultuur

Als je gaat backpacken of Nieuw Zeeland rondreizen zal de Maoritaal je niet ontgaan, omdat de meeste plaatsnamen van Maori-origine zijn. In het begin zul je flinke moeite hebben de op het eerste gezicht onmogelijke namen uit te spreken. In feite heeft de Maoritaal een logische structuur en consistente regels met betrekking tot de uitspraak. De Maori zijn een gepassioneerd volk, bescheiden, warmbloedig en vriendelijk, maar ook dapper als het moet. Boven alles zijn het overlevers. In de geschiedenis hebben ziekten en oorlogen met kolonisten en onderling hun populatie teruggedrongen tot 40,000. Vandaag de dag zijn er ongeveer 350.000 mensen met Maorivoorouders.

Traditioneel geloof en christendom

De Maori geloofden traditioneel in goden die natuurkrachten representeren. Twee van zulke goden waren Papa tu a nuku, Moeder Aarde, en Ranginui, de Vader van de Hemel. Een van hun kinderen is Tane, de heer van alle levende dingen. Volgens de legende scheidde hij de hemel van de aarde en liet het licht op het land vallen. Tegenwoordig hebben vele Maori zich bekeerd tot het christendom, of een combinatie van traditionele geloven en het christendom.

Whakapapa en hapu

Een belangrijk onderdeel van de Maoricultuur is Whakapapa, tot wie je behoort. De meeste Maori behoren tot een stam, of iwi, en stammen af van de mensen uit één van de tien kano’s die rond 1350 arriveerden in Nieuw-Zeeland. De iwi zijn onderverdeeld in substammen, of hapu, waarin iedereen familie is van elkaar. Elke hapu heeft zijn heilige grond voor het ontmoetingshuis in het dorp. De meeste Maori hebben de levensstijl van de Europese kolonisten aangenomen: ze wonen in vergelijkbare huizen, hebben een ‘gewone’ baan en dragen ‘gewone kleren’. Daarentegen is de Maoricultuur nog erg sterk. Veel scholen geven les in de Maoritaal.

Nieuwe kunstvormen

De Maori hadden geen geschreven taal tot de komst van de Europeanen, dus alle tradities werden mondeling doorgegeven. Ze gebruikten liederen en houtsnijwerk om de verhalen uit het verleden te vertellen. De Maoricultuur is rijk en gevarieerd en bevat zowel traditionele als eigentijdse kunstvormen. Traditionele kunstvormen zoals houtsnijwerk, redenaarskunst en tatoeages worden door het hele land gepraktiseerd. Beoefenaars treden in de voetsporen van hun voorvaderen door de eeuwenoude technieken te kopiëren, maar ontwikkelen tegelijkertijd nieuwe technieken en vormen. Tegenwoordig kent de Maoricultuur ook film, televisie, poëzie, theater en hiphop.

Hoogtepunten

Het is heel erg moeilijk om een selectie bezienswaardigheden uit te kiezen in Nieuw Zeeland. Er is zo’n enorm aanbod aan bezienswaardigheden dat je wel aan de gang kan blijven. Hieronder toch maar een selectie van hoogtepunten geselecteerd op ervaringen van diverse reizigers.

Het Noorder eiland

The Bay of Islands

De Bay of Islands is één van de mooiste kustgebieden van Nieuw-Zeeland, gemakkelijk bereikbaar op slechts twee uur rijden vanuit Auckland. De grillige kustlijn en honderden eilanden verbergen mooie strandjes en prachtige rotsformaties. Door het subtropische klimaat heeft het gebied een prachtige vegetatie.

Russell

Aan de zuidoostzijde van de baai, op een schiereiland, ligt het historische plaatsje Russell. Het vormt met z’n in koloniale stijl gebouwde huizen een schilderachtig geheel.

Kerikeri

20km ten noorden van Paihia ligt het plaatsje Kerikeri, het centrum van de fruitteelt in dit gebied. In Kerikeri vindt u het oudste stenen huis van Nieuw-Zeeland, dat nu een museum is. In het Rewa’s Maori Village ziet u een reproductie van een origineel Maori dorp. Iets ten westen van Kerikeri liggen uitgestrekte Kauri bossen, met enorme Kauri bomen die duizenden jaren oud zijn.

Matauri Bay

Deze prachtige baai met paradijselijke stranden ligt 30km ten noorden van Kerikeri. De baai speelt een belangrijke rol in de Maori geschiedenis – hier landde één van de eerste Polynesiërs in Nieuw-Zeeland. Voor duikliefhebbers is van belang te weten dat in de baai het gezonken Greenpeace-schip “The Rainbow Warrior” ligt.

Lake Taupo

In het midden van het Noorder Eiland ligt Lake Taupo, een van de meest bezochte spots van Nieuw Zeeland.Ook de Nieuw Zeelanders zelf brengen hier geregeld hun vrije weekenden en vakanties door en waarom? Dit komt door het ongelofelijke aanbod van activiteiten die je hier kan ondernemen.

Alle vormen van watersport zijn aanwezig, de beste plek om Forel te vangen, natuurlijke warmwaterbronnen, hiking , golf, actieve sporten zoals fietsen, mountainbiken, raften, dit temidden van een adembenemend mooi vulkanisch landschap. Overal waar je kijkt zie je vulkanen. Het meer zelf is duizenden jaren geleden ontstaan door een gigantisch vulkaanuitbarsting.

In het stadje Taupo en het kleine stadje Tokaanu kunnen bezoekers ontspannen van hun activiteiten, en tot rust komen in de warmwater bronnen die rijk zijn aan mineralen, dus ook goed zijn tegen kwaaltjes en pijnen. Vlakbij ligt Mount Ruapeho wat een van de beste skispots is van Nieuw Zeeland.

Zo kom je ze dus nergens tegen…genieten van de zon bij het meer, ontdekken van het vulkaanlandschap en skiën zo vlak bij elkaar, je moet het zien om te geloven.

Het Zuidereiland

Christchurch

Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland, ademt door de Victoriaanse en neogotische architectuur een echte Engelse sfeer uit. De stad wordt, vanwege zijn prachtige botanische tuin en andere parken, ook wel de tuinstad van Nieuw-Zeeland genoemd. Christchurch heeft een grote universiteit, het uitgaansleven is dan ook goed ontwikkeld.

Kaikoura

Het stadje Kaikoura ligt halverwege tussen Blenheim en Christchurch. Kaikoura is vooral bekend door de walvissen en dolfijnen, die hier het hele jaar door in de zee zwemmen. Op een boottocht kunt u deze fascinerende zoogdieren zien. Kaikoura ligt op 2 uur rijden van Picton en 2½ uur rijden van Christchurch.

Eén van de meest populaire excursies in Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld de whalewatching cruise in Kaikoura (terplaatse bijna altijd volgeboekt). Er zijn een paar cruisemaatschappijen, die dagelijks met kleine boten de walvissen opzoeken en je laten genieten van hun kapriolen. Voordeel van Kaikoura is dat u de Giant Sperm Whales (tot 20 meter lang) en Humpback Whales hier het hele jaar kunt zien. De tochten zijn afhankelijk van het weer, bij harde wind en mist wordt niet uitgevaren. Naast whalewatching kun je in Kaikoura ook met de dusky dolphins zwemmen. Deze dolfijnen zijn ware acrobaten en zijn meester in het vermaken van de snorkelende bezoekers. De huur van jouw snorkeluitrusting is onderdeel van de excursie.

Abel Tasman National Park

55km ten noorden van Nelson ligt het beroemde Abel Tasman National Park. De beste manier om het park te bezoeken, is door (een gedeelte van) het 51km lange “coastal track” te lopen. Je kunt vanuit Marahau met de watertaxi laten afzetten op een bepaald punt en laten oppikken op een ander, waardoor je in je eigen wandeltempo het park kunt ervaren. De natuur is erg afwisselend, je loopt over heuvels, langs stranden en af en toe moet je riviertjes oversteken. Er is een tekort aan accommodatie in dit gebied – in de periode okt-mrt wordt vooraf reserveren sterk aanbevolen.

De beste manier om het Abel Tasman NP te ervaren, is door met een kleine groep (max. 22 pers.) en ervaren gidsen een 3 daagse wandel- en kayak excursie te maken. Je verblijft 2 nachten in eenvoudige cottages in het park. Er worden 1 dag besteed aan een wandeltocht en 2 dagen aan kayaking, waarbij je op prachtige plekjes komt waar je niet op andere wijze kunt komen. Het is heerlijk om de rust, de kleuren en de geluiden van dit stukje ongerepte natuur op je in te laten werken.

Gezondheid

Nieuw-Zeeland is in alle opzichten een ‘Westers’ land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht. Leidingwater kan overal veilig gedronken worden. Omdat er geen ernstige ziektes voorkomen zijn inentingen niet nodig voor dit land. Wel is het verstandig rekening te houden met enige stekende insekten, en bescherming te nemen tegen overdadige zon. Ook komen er geen gevaarlijke, giftige diersoorten of grote roofdieren voor. Bij aankomst dien je een formulier in te vullen dat je géén voedsel, plantaardig of dierlijk materiaal invoert. De Nieuw-Zeelanders doen hun uiterste best om exotische ziekten buiten het land te houden.

NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland heb je geen vaccinaties nodig.

Medisch paspoort

Mensen die regelmatig medicijnen gebruiken, kunnen hun huisarts vragen om een ’medisch paspoort’. Hierop vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Narcoticawet vallen is een aparte vergunning nodig.

Veiligheid

Ondanks het niet al te gastvrije onthaal van Abel Tasman is Nieuw Zeeland tegenwoordig één van de veiligste reisbestemmingen ter wereld. Met name in de grote steden dien je natuurlijk wel goed op je persoonlijke bezittingen te letten. Zakkenrollers zijn overal op deze wereld te vinden.

Drinkwater

Hoewel er overal mineraalwater in flessen te koop is, kan leidingwater veilig gedronken worden.