Backpacken Argentinie

Argentinië is een land waar je je als backpacker of reiziger niet snel zult vervelen. Het land beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika en zit vol prachtige bezienswaardigheden, zoals de watervallen van Iguazu, de mooie natuur in Patagonië, de indrukwekkende gletsjers, de uitgestrekte Pampa’s, de vermenging van de verschillende culturen en de bruisende steden waaronder Buenos Aires & Cordoba. 

Buenos Aires is het hart van het land en een bezoek aan deze wereldstad is een must. Dit Zuid-Amerikaanse land is niet alleen een bestemming voor natuur- of cultuurliefhebber, maar ook de sport- en de zonliefhebber komt hier aan zijn trekken. Wil je wat langer in Zuid-Amerika blijven, dan kun je je reis naar Argentinië heel goed combineren met een bezoek aan Chili, wat ook een gedeelte van de streek Patagonie in haar land heeft liggen.  

Ga terug naar het overzicht backpacken Zuid Amerika

Handig om te weten

Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrenst door het Beagle-kanaal.

Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.

Buiten het continentale gebied bezit Argentinië geen territoria, maar doet wel aanspraken gelden op de Falklandeilanden (Islas Malvinas), Zuid-Georgië, de Zuid-Orkneyeilanden (Orkadas del Sud), alsmede op een sector van het Antarctisch continent, in totaal ca. 1,23 miljoen km2. Bovendien meent het recht te hebben op het voor de oostkust liggende continentaal plat, Mar Argentino

Algemene informatie

Inwonersaantal : 39 miljoen (voornamelijk katholiek).
Oppervlakte : 2.766.800 km²
Taal : Spaans (in Buenos Aires hier en daar nog Italiaans); een woordje Spaans kennen is geen overbodige luxe, want de kennis van Engels en Frans is niet echt wijd verspreid
Munteenheid: De Argentijnse Peso. Bij voorkeur gebruikt men de Amerikaanse Dollar

Beste reistijd

In het algemeen geldt dat voor het hele land en Buenos Aires het voorjaar (oktober – half december) en najaar (april – half juni) de beste reisperiodes zijn. Van december tot februari gaan de Argentijnen zelf op vakantie en is het in alle populaire gebieden druk.

Klimaat

Vanwege de enorme oppervlakte van het land kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noorden geldt een subtropisch klimaat, terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de bijbehorende lage temperaturen. De noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig.

De temperaturen in de winter (juni t/m september) komen nauwelijks beneden de 0 graden Celsius, terwijl het in de zomerperiode gemakkelijk 40 graden kan worden. De jaarlijkse neerslag, veelal in de vorm van stortbuien, bedraagt ongeveer 940 mm en komt onregelmatig verspreid over het jaar voor.

De luchtvochtigheid is vooral in de zomer erg hoog en opmerkelijk zijn de snelle temperatuur schommelingen die soms wel 20 graden kunnen bedragen. De Pampa in centraal Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen geldt een hooggebergteklimaat met op de hoogste toppen eeuwige sneeuw en altijd vorst.

Flora en fauna

Door de grote variatie aan landschappen en klimaten kent Argentinië een uitgebreide flora en fauna. In het noordwesten wordt het land gesierd door cactussen, die maximaal 8 meter hoog kunnen worden. De regio rond Buenos Aires wordt gekenmerkt door subtropische bossen en brede rivieren.

In het noordoosten gaan deze subtropische bossen over naar de Pampavlakten. Hier is het gebied vaak ondoordringbaar met laag doornachtig struikgewas. Hier groeit ook de Quebracho, één van de bekendste bomen van Argentinië. Grote roofdieren en reptielen vind je niet in Argentinië. In het hooggebergte in het noordwesten, langs de kust van Patagonië en in de valleien van het Andesgebergte, komen aan de lama verwante diersoorten voor.

Heel af en toe kun je voor de kust wel eens springende walvissen waarnemen. Op de Pampavlakten leeft het gordeldier. De poten van dit dier zijn zo gevormd om snel mieren op te graven. Rond de moerasgebieden vinden we slangen, apen, miereneters en een kleine soort krokodillen. In het subtropische gebied van Argentinië leven veel toekans, kolibries, apen, prachtige kikkers en een grote hoeveelheid aan vlinders.

Bevolking

Argentinië heeft bijna 39.000.000 inwoners en is zeer dun bevolkt, twaalf inwoners per vierkante kilometer. In Nederland hebben we 400 inwoners per vierkante kilometer. De bevolking bestaat voor 97 procent uit blanke mensen en bijna 2 procent is van indiaanse afkomst.

Van de blanke bevolking is ruim 33 procent van Italiaanse afkomst en 24 procent van Spaanse afkomst. De rest komt uit Frankrijk, Duitsland, Engeland en Oost-Europa. Ook komt er een groot deel uit Libanon en Syrië.Bijna 95 procent van de bevolking kan lezen en schrijven, wat het hoogste percentage in Zuid-Amerika is.

Grote steden

De hoofdstad Buenos Aires telt ruim drie miljoen inwoners, maar Gran Buenos Aires met zijn voorsteden heeft meer dan twaalf miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Rosario en Córdoba, beiden met é én miljoen inwoners. Dan volgen Mendoza met 700.000 en La Plata met 550.000 inwoners. 87 procent van de bevolking woont in de grote steden en dertien procent op het platteland.

Cultuur

Doordat het grootste deel van de bevolking van origine uit Europa komt doet Argentinië erg Westers aan. Gelukkig kun je in het noordwesten in de provincies Catamarca, Salta en Jujuy nog veel van de Indianencultuur zien. Je hebt er in het hooggebergte, het Altiplano, nog tientallen traditionele dorpjes met markten en prachtige optochten. Ook wordt er nog in dit gebied nog steeds het indianenfeest van Pachamama (moederaarde) gevierd.

De Argentijnen zijn een gastvrij volk en gehecht aan tradities. Veel van deze tradities zijn van Europese afkomst. Zo kun je in oktober in het dorpje Villa Belgrano, waar van origine veel Duitsers en Zwitsers wonen, het Oktoberfest vieren, compleet met Beierse muziek, bier en zuurkool. Of je kunt in Patagonië in de stad, Trelew het traditionele Eisteddfod-festival uit Wales meebeleven, of bij een Welsh tearoom een kopje thee drinken met een taartje. Zo zul je overal in het land nog oude Europese tradities en indianentradities terugvinden.

Gauchos

De echte Argentijnse cultuur komt van de gauchos en de tango. Wat de cowboys in Noord-Amerika zijn, zijn de gauchos in Argentinië. Zij staan symbool voor het leven op de Pampas en het leven in de vrije natuur. Ze hebben het imago van pionier en volksheld. Elk jaar wordt in november in heel het land de gaucho weer held. Grote feesten en parades worden er dan georganiseerd. Ook in de literatuur is er veel over deze helden geschreven.

Tango

De tango is eind vorige eeuw ontstaan in de sloppenwijken van Buenos Aires. De muziek is een mengeling van Duitse melodieën, Italiaanse akkoorden en Franse harmonische loopjes. In het begin van deze eeuw was het nog de muziek van de armen, nu is het niet meer weg te denken uit het leven van de Argentijn, arm of rijk. Gardel, Pugliesi en Piazolla zijn de grote meesters van de tango.

Vier regio’s

Noordwesten

Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond. Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m). De Andes kent ook enorme gletsjers, waaronder de Perito Moreno, die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, enorme valleien en zoutmeren.

Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes.

Noordoosten

Het noordoosten, één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay. 

In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

Midden

In het midden aan de Oostkant van  Argentinië ligt de hoofdstad Buenos Aires.
Meer naar het midden en het zuiden ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied.

Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger.

Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

Zuiden

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen twee grote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.

Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden.

Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.

Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Hier, in de haven van Ushuaia, kun je een boottocht naar Antartica ondernemen. Deze waanzinnige belevenis mag je niet missen. 

Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van Patagonië verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie. Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.