Backpacken in Argentinië

Argentinië is een land waar je je als backpacker of reiziger niet snel zult vervelen. Het land beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika en zit vol prachtige bezienswaardigheden.

Enkele bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken bij het backpacken of rondreizen zijn de watervallen van Iguazu, de mooie natuur in Patagonië, de indrukwekkende gletsjers en uitgestrekte Pampa’s.

De vermenging van de verschillende culturen in de bruisende steden van Buenos AiresCordoba en Mendoza zorgen ervoor dat je je direct thuis voelt.

Backpacken Argentinie

Vele Europeanen hebben aan het begin van de vorige eeuw de overstap naar Argentinie gemaakt en hebben zich hier gevestigd om een nieuw leven te beginnen. Buenos Aires is het hart van het land en een bezoek aan deze wereldstad is een must.

De stad van de Tango is kleurrijk en behoort tot de hoogtepunten tijdens een bezoek. Dit Zuid-Amerikaanse land is niet alleen een bestemming voor natuur- of cultuurliefhebber, maar ook de sportliefhebber komt hier aan zijn trekken.

Wil je wat langer in Zuid-Amerika blijven, dan kun je je reis naar Argentinië heel goed combineren met een bezoek aan Chili, wat ook een gedeelte van de streek Patagonie in haar land heeft liggen of Brazilie.

Argentinie backpack informatie

Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië en Uruguay. In het noordoosten aan Paraguay, in het noorden aan Bolivia en in het westen aan Chili. Zo kun je dus eenvoudig meerdere landen aandoen tijdens je backpack-of rondreis vakantie. In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrenst door het Beagle-kanaal waar vanuit het stadje Ushuaia de oversteek naar Antarctica gemaakt kan worden. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili.

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s:

Noordwesten

Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond. Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m).

De Andes kent ook enorme gletsjers, waaronder de Perito Moreno, die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, enorme valleien en zoutmeren. Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes.

Het noordoosten

Het noordoosten, één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay.

In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

Backpacken in het midden van Argentinie

In het midden aan de Oostkant van Argentinië ligt de hoofdstad Buenos Aires. Meer naar het midden en het zuiden ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied.

Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden.

De Pampa Seca is vlakker en droger.Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

Backpacken in het zuiden van Argentinie

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen twee grote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.

Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden. Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.

Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Hier, in de haven van Ushuaia, kun je een boottocht naar Antartica ondernemen.

Deze waanzinnige belevenis mag je niet missen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van Patagonië verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie.

Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.