Backpacken in Suriname

Backpacken Suriname stijgt met stip onder liefhebbers van reizen met een rugzak. Backpacken door Suriname is een aaneenschakeling van bijzondere ervaringen. Paramaribo ,met haar koloniale Nederlandse verleden, heeft de reiziger al veel te bieden. De binnenlanden zijn per bus, vrachtwagen (jumbo’s) te bereiken tot aan het plaatsje Adjoni (5,5 uur vanaf Paramaribo) en stoppen in Brownsberg, Pokigron/Atjoni. Vanuit Adjoni zul je verder moet met een korjaal (boot) de binnenlanden (Amazone) in moeten. De ongerepte natuur van de Amazone jungle en de cultuur van de hier levende stammen is indrukwekkend. Suriname is een van de nieuwe landen die op het punt staan om ontdekt te worden. En terecht, want dit prachtige gastvrije land heeft veel te bieden. Ontdek Suriname, pak je rugzak of maak een reis door dit prachtige land.

Suriname bezienswaardigheden

Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad en startplaats van je backpack vakantie. Vind hier accommodatie en ontdek de lokale markt, de vele houten gebouwen waaronder de basiliek. Ga chillen op het Onafhankelijkheidsplein en bezoek Fort Zeelandia.

Fort Zeelandia
Fort Zeelandia toont je het koloniale verleden van Suriname. In dit 17e eeuwse fort is het Surinaams Museum gevestigd.

Peperpot Plantage
Peperpot is een oude koffie- en cacaoplantage vlakbij Paramaribo aan de overkant van de Suriname Rivier. Herkenbaar uit het verleden zijn de oude koffieloods en de aanwezige koffie- en cacaofabriek. Naast koffie en cacao kun je op en bij de plantage Peperpot vele vogels, apen en reuzenhagedissen spotten op een natuurpad van 5km dwars door de plantage.

Commonwijne District
Het Commewijne district toont een inzicht in de slavernij uit het verleden. Hier vind je oude plantages waarvan er zelfs nog enkele worden bewerkt voor koffie en cacao productie. Wandel over de plantages om een inzicht te krijgen en snuif de rust en natuur op.

Fort Nieuw Amsterdam en omgeving
Het bezoek aan Fort Nieuw Amsterdam zal je inzicht geven in de roerige geschiedenis van Suriname. In een
prachtig landschap bekijk je het fort met haar kanonnen en monumenten, waaronder de unieke kruithuizen uit de 18e eeuw. Fort Nieuw Amsterdam had een strategische plek om de plantages in het achterland te verdedigen tegen de Engelsen en Fransen. Hier kun je overnachten om eventueel de volgende dag de oude plantages of de vissersbank Braamspunt aan de Atlantische Oceaan te bezoeken.

Braamspunt
In het weekend bezoeken veel inwoners van Paramaribo Braamspunt om te zwemmen,wandelen en te relaxen. Je kunt er varen en dolfijnen spotten. Vanuit Paramaribo bieden tourorganisaties dagtochten naar Braamspunt aan in combinatie met vissen of een dolfijnen tour. Voor ongeveer €60 (beetje afdingen) incl eten en drinken ben je de gehele dag onder de pannen. Wanneer de avond valt kun je onder begeleiding op zoek gaan naar zeeschildpadden die op het strand gaan om eieren te leggen. Belangrijk is om de aanwijzingen op te volgen aangezien je zeeschildpadden niet mag storen. Een prachtige ervaring.

Je kunt ook vanuit Paramaribo zelfstandig naar Braamspunt gaan. Ga per bus of taxi naar Leonsberg en huur een boot. Deel deze boot eventueel met andere reizigers om de kosten te drukken. Kosten van de boot naar Braamspunt zijn ongeveer 350 SRD voor vier uur.

Galibi reservaat
Het Galibi natuurreservaat ligt op 160 kilometer van Paramaribo. Dit is vanuit Commewijne en Marowijne per boot te bereiken. Met een ‘pijaka’, een Indiaanse boot, zak je de Marowijne rivier af naar Galibi. Witte stranden waar je kunt relaxen en reuzenschildpadden kunt spotten, prachtige mangrove gebieden met vele vogels kenmerken dit gebied. Je kunt overnachten in lodges aan het strand vlakbij de indianendorpjes Langamankondre of Christiaankondre. Tussen februari en augustus leggen zeeschilpadden op het strand hun eieren.

Brokopondo District
Brokopondo is een district op 3 uur rijden vanaf Paramaribo. Hier kun je met de bus of taxi komen. Het gehele gebied heeft prachtige watervallen en een schitterend regenwoud met prachtige flora en fauna.

Brokopondo meer
Midden in het Brokopondo district ligt met een groot stuwmeer dat voorziet in meer dan de helft van de energie van Suriname. Het Kwana eiland ligt midden in het meer. Leuk hier is een boottocht over het meer en een bezoek aan dit heerlijk eilandje.

Brownsberg reservaat
Het Brownsberg Natuurreservaat is gelegen in het Brokopondo district en bestrijkt ongeveer 12.000 ha. Hier wordt bauxiet en energie gewonnen. Kort geleden is er zelfs goud gevonden. De Brownsberg zelf moet je beklommen hebben. Al aan de voet heb je een schitterend uitzicht over het Brokopondo meer. Letterlijk het hoogtepunt is de top (525m) Hier kun je schitterende foto’s maken van het adembenemende uitzicht wat je voorgeschoteld krijgt.

Nickerie District
Het district Nickerie is het centrum van de Surinaamse rijst en groenteteelt. Hier vind je plaatsen met namen zoals Wageningen. Nieuw Nickerie is de tweede stad van het land. Vanuit Nieuw Nickerie kun je de bus pakken naar de Guyanese hoofdstad Georgetown. Op de dijk langs de Corantijnrivier die Guyana en Suriname scheidt vind je een hindoetempel.